A Görög KP megőrizte pozícióit

A Görög KP megőrizte pozícióit

A Görög Kommunista Párt megőrizte pozícióit a július 7-i görögországi parlamenti választásokon. 299 ezer szavazatott kapott, ami a szavazatok 5,3 százalékának felel meg. 2015-ben a párt 301 ezer szavazatot kapott, azaz 5,55 százalékot. Továbbra is 15 mandátummal fognak rendelkezni az új parlamentben.

A választást a konzervatív Új Demokrácia párt nyerte meg a szavazatok 39,85 százalékával. 158 képviselőjével abszolút többséget szerzett a 300 fős parlamentben. Az eddig kormányzó Sziriza 31,53 százalékkal a második lett.

A tőke elérte azt, hogy az embereket ismét sikerült manipulálni. Elégedetlenek voltak a Sziriza politikájával, de tömegében mégsem a KKE-re szavaztak, hanem egy konzervatív pártra. A tőke a hagyományos váltógazdálkodást akarja. Azaz, akármelyik tőkés párt is győzzön, a kapitalizmus léte, a NATO- és EU-elkötelezettség nem kerülhet veszélybe.

Nem véletlen, hogy Juncker, az Európai Bizottság elnöke az elsők között gratulált. Az EU legnagyobb sikereként jellemezte, hogy segítettek túllépni a válságon és „Görögország elfoglalta jogos helyét Európa és az euró lüktető szívében.”

 

Hogyan jutott ide Görögország? A 2008-as válság, mint ismeretes, súlyosan érintette Görögországot. A gazdaság tönkrement. A nagytőke a pénzét külföldre menekítette, a hazai kis- és középvállalkozók zöme eladósodott, sőt tönkrement. Görögországban súlyos politikai válság alakult ki. A konzervatív erők nem voltak képesek kézben tartani a folyamatokat. Reálissá vált annak lehetősége, hogy a KKE megerősödve olyan népi-dolgozói mozgalom élére állhat, amely alapvetően megváltoztathatja Görögország jövőjét.

Az európai nagytőke nem engedhette meg, hogy Görögország elhagyja a tőkés utat. Természetesen az Egyesült Államok és NATO is ellene volt, hiszen Görögországban jelentős amerikai és NATO támaszpontok vannak.

2015-ben hatalomra jutott a Ciprasz vezette Sziriza párt, amely átvette a KKE számos követelését, és így azt látszatot keltette, hogy „baloldali pártként” azt fogja tenni, amit az emberek akarnak. Az emberek elhitték.

Az elmúlt években azonban az emberek rájöttek arra, hogy a Sziriza becsapta őket. A közvélemény számottevő része ismét a KKE felé fordult. Ismét fennállt annak veszélye, hogy a KKE megerősíti állásait, ami semmiképpen nem érdeke a tőkének.

A görög helyzet és választások átfogó értékelése még hátravan. A KKE nyilván elemezni fogja a párt stratégiai helyzetét, lehetőségeit a jövőre nézve. De kimondhatjuk: a KKE eredménye jelentős siker. A tőke ugyanis a görög kommunista mozgalom felszámolására törekszik. Zavarja őket, hogy a KKE a negyedik politikai erőként folyamatosan jelen van a parlamentben és a közéletben.

A tőke ezt nem tudta elérni. A KKE felismerte a veszélyt. Dimitris Koutsoumpas főtitkár vezetésével a szó legszorosabb értelmében minden egyes szavazatért kemény csatát folytattak és megvédték az eddigi pozíciókat.