2019 március 2

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak a jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy, balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

A béke tőled is függ!

Lehet magasabb a minimálbér, emelkedhetnek a nyugdíjak, adhatnak gyermekvállalási támogatást, csokot, gyedet és még ki tudja mit, de mit sem ér az egész, ha jön a háború. A gyereket nem csak megszülni kell tudni, de felnevelni is. Békében, biztonságban.

A háborúkat sohasem mi, egyszerű emberek robbantjuk ki. Mi eszközök és áldozatok vagyunk azok kezében, akik hatalmuk megőrzésére és gyarapítására egy adott pillanatban nem látnak más eszközt, mint a háborút.

A háborútól minden ember tart, legalábbis a normálisok. Azzal nyugtatgatjuk magunkat, hogy hetven éve nem volt háború Európában, miért pont most lenne. Hajlamosak vagyunk becsukni a szemünket, és nem látni, hogy 1999-ben Jugoszlávia ellen a NATO valóságos háborút folytatott. Hidakat, gyárakat romboltak, embereket öltek. De nem akartuk észrevenni, pedig a bombák Palicsra is hullottak, alig három kilométerre Magyar-
országtól.

Most sincs még háború, de már szinte minden adott a háborúhoz. A nagyhatalmak egymásnak feszültek. Egyre több fegyvert állítanak egymással szembe, egyre nő a szembenállás szintje.

Az USA térdre akarja kényszeríteni Oroszországot. Orosz gáz és atomerőmű helyett amerikait vegyetek! Amerikai beruházásokat az oroszok pénze helyett! Amerikai fegyvereket venni, rakétákat telepíteni az oroszok ellen! Nagyjából ezt akarja ma az USA Európától, így tőlünk is.

Az EU-országoknak a nagyhatalmi ambíciókat tápláló lengyeleket és az orosz fóbiában élő balti államokat leszámítva, nincs kedvük háborúzni. De a Balkán kellene nekik, Ukrajna is, Belarusz is, hiszen új piacok nélkül bajos lesz az EU válságát leküzdeni.

De útjukban áll az orosz tőke. Magához tért a kilencvenes évek pofonjaiból. Putyin nem táncol úgy, ahogyan Amerika fütyül. Visszavette a Krímet, ott van Szerbiában, rakétára rakétával válaszol. Európa nagy részének gázellátása ma
tőle függ.

Az EU-t mély repedések választják szét. A közép-európai tőke megerősödött. A visegrádiaknak már nem elég, hogy a nyugat érdekszférájában élnek. Beleszólást akarnak Európa sorsába. A német és a francia tőke nem akar osztozni, és mindent bevet a nemzeti önállóskodás leverésére, a migránsok beengedésétől kezdve a belügyekbe való beavatkozásig.

Az EU a tőkésállamok szövetsége. Kezelnie kellene a konfliktusaikat, de nem tudja. Egy háború összezárná a sorokat, elnyomná az elégedetlenkedők hangját. Megfojtaná a dolgozó tömegek szociális harcát, amelyek egyre kevésbé akarják a milliárdosok túlélését fizetni. A fegyverkezés, a háborús konjunktúra jóllakatná a középosztályokat, amelyek ma jobban veszélyeztetve érzik magukat, mint bármikor korábban. Igen, egy háború ma jól jönne a milliárdosoknak.

És nekünk? Nekünk mit hozna az európai háború? A NATO és az EU háborúja Oroszország ellen nem a távoli Afganisztánban, sőt még csak nem is Szíriában zajlana, hanem itt.

Ha háború lenne, az amerikai tankok és katonák a mi útjainkat használnák. Pillanatok alatt felvonulási színtérré válnánk.

Ha háború lenne, az orosz rakéták Pápára hullanának, ahonnan a NATO hadászati szállításait végzik. Székesfehérvárt lőnék, ahol NATO parancsnokságok vannak. Győr és Debrecen is hadicélpont lenne, ahol katonai jelentőségű üzemek vannak.

Ha háború lenne, már nem kellene ostrom alá venni a budai várat. A precíziós szárnyas rakéták enélkül is eltalálnák a Sándor palotát is, meg a Karmelita kolostort is. Nem túl sok maradna a magyar államiságból.

Ha háború lenne, a katonáskodás nem szerény kockázattal járó jól fizető állás lenne, mint manapság, hanem szinte biztos út a halálba.

Május 26-án új Európai Parlamentet választunk. A milliárdosok uralmát nem dönthetjük meg. De erős figyelmeztetést küldhetünk. Ne merészeljétek háborúba sodorni Európa népeit! Elég az Oroszország elleni szankciókból! Elég a fegyverkezésből! Békét és megegyezést akarunk Oroszországgal.

A Munkáspárt az egyetlen párt, mely ezzel a programmal indul. Támogasd a Munkáspártot! A béke tőled is függ!

2019. március 2.