2019 június 29

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak a jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy, balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

Ki tud sakkozni és ki nem?

Emlékeznek Ilf és Petrov regényére, a Tizenkét székre? A főhős, Osztap Bender, némi készpénz reményében szimultán sakkversenyre hívja ki a Volga menti városka, Vaszjuki 160 sakkozóját. Közben vakító lehetőségekkel kápráztatja el a hallgatóságát. A sakk-eszme harminchárom emeletes üvegpalotája emelkedik majd a kék ég felé!  Márványlépcsők vezetnek a kék Volgához! A folyón óceánjáró hajók járnak majd!  Vaszjuki lesz az első bolygóközi sakk-kongresszus színhelye!

S tudják, mi történik? Az emberek beveszik. Bender a vágyaikat adja vissza, azt mondja, amit hallani akarnak. Mondom, beveszik mindaddig a kellemetlen, de törvényszerűen bekövetkező pillanatig, amikor Bendernek 160 táblán meg kell tennie az első lépéseket.  Akkor kiderül, hogy bármennyire is vonzó a bolygóközi sakk-kongresszus álma, Bender nem tud sakkozni.

Ha az interplanetáris sakk-kongresszus álmát nem is vázolják fel a mostani ellenzéki főpolgármester-jelöltek, de merészebbnél merészebb ötleteik-
kel Osztap Bender se tudná felvenni
a versenyt.

Havonta 10 elektromos buszt a BKV-nak! Állatvédelmi chartát, állatbarát Budapestet! Versenyképes és befogadó Budapestet! 20 ezer külföldön élő magyart hazahozni Budapestre! Közösségi kerékpárállomásokat 24 órás kölcsönzési lehetőséggel! Gyerekbarát várost! Idősbarát várost! Csatlakozni az Európai Ügyészséghez! Legyen Budapest-tudatunk! Vissza 200 középiskolát Budapestnek! 18 éves korig ingyenes közösségi közlekedést! A miniszterelnök nem főnöke a főpolgármesternek!

Ha keveslik, ne tessék nyugtalankodni, lesz még ötlet bőven! Végül is még csak június van. Októberig valamivel szóval kell tartani a nagyérdeműt. Minden nap megütni a média ingerszintjét, nem semmi. Illetve, lehet, hogy azt nem is kell, mert az ellenzéki főpolgármester-jelölteket a liberális média hivatalból a tenyerén hordozza. A kormánymédia meg hivatalból igyekszik lejáratni őket, úgyhogy szépen elvannak egymással.

Megmondom őszintén, sajnálom őket, mert nehéz ám mindennap újat mondani. De hát ki mondta nekik, hogy előválasztásozzanak a nyári hőségben? Lehetne az időt hasznosabban is tölteni. Az MSZP, a Párbeszéd bent van a mostani Fővárosi Közgyűlésben is. Ha elolvasták az anyagokat, akkor tudniuk kell, hogy mi történt a fővárosban az elmúlt években. Ismerniük kell a főváros irányításának nehézségeit és korlátait. Miért nem ülnek le, és miért nem dolgoznak ki reális programot arra, hogy mit csinálnának másként és jobban, mint a város jelenlegi vezetése? De nem ez történik, és mivel nem ez történik, jönnek a semmitmondó jelszavak: visszaszerezzük a várost! Kitől? Kinek? Minek?

Ebben a szellemi kavalkádban vannak vadhajtások, s nem is kevés. Vannak, akik azt hiszik, hogy mindent szabad, minden megengedhető. De ez nem így van! Aki választáson indul, az az emberektől a legtöbbet kéri, amit ők adhatnak: a bizalmukat! Aki választáson indul, felelősséggel tartozik Budapestnek, a budapesti embereknek.

A Momentum ugyan relatíve újszülött, de elég idős ahhoz, hogy felelősségtudata legyen. De nincsen! Így előfordulhat az, hogy a Momentum olyan applikációt, olyan okostelefonos programot fejleszt ki, amely vonalkód leolvasásával leleplezi a Fidesz disznóságait, pontosabban szólva, megmutatja, hogy annak az üzletnek, ahol vásárolsz, van-e köze a Fideszhez. Ne vásárolj Fidesz-boltban!

Én megértem, hogy a momentumosok gárdistái utálják a fideszeseket, mert megvan nekik minden, amiről ők csak álmodnak: pénz, hatalom, meg ilyesmi. De vannak törvények, van rend, ja, és Európában vagyunk.

Mi jöhet a momentumos listázás után? Ha így haladunk, következő lépésként a derék momentumos gárdisták minden ilyen üzletet színes festékkel is megjelölhetnének. Utána mondjuk, megverhetnék azokat, akik itt akarnak vásárolni. Ha nincs elég ötletük, ajánlom, hogy olvassanak bele a manapság népszerű Hitler-könyvekbe!

Szóval, most még lehet bármit ígérni, kicsiket füllenteni vagy nagyokat hazudni, nem jár érte büntetés. De nem árt tudni: a végén mindig kiderül, hogy ki tud sakkozni és ki nem.  De talán jobb elébe menni, nehogy úgy járjunk, mint Vaszjuki sakkozói, akik hiába zavarták el a szélhámost, maguk pottyantak a vízbe.

2019. június 29.