Az esernyő

Az esernyő

Az esernyő fontos politikai eszköz. Lehet vele védekezni. 2007-ben, a március 15-i ünnepségen Demszky Gábor akkori budapesti főpolgármestert fekete esernyőkkel védték a könyörtelenül érkező tojásokkal szemben, amelyek speciel sárgák voltak.

Az esernyő kiváló eszköz egy politikai cél önazonosítására, az adott célt követők identitásának kifejezésére. 2014-ben Hong Kongban tízezrek tüntettek sárga színű esernyővel. Innen is kapták a sárgaesernyő-mozgalom találó elnevezést. Az esernyő ilyen célú felhasználása akkor igazán sikeres, ha találunk olyan céget, amely a tüntetés idejére képes többtízezer adott színű esernyőt legyártani. Hongkongban gyakran esik, ott nem volt probléma az esernyőgyártás, a hozzá szükséges pénz pedig jött Amerikából.

2016-ban Budapesten a Tanítanék Mozgalom próbálkozott az esernyő aktív politikai célú felhasználásával.  De nem egészen úgy sikerült, ahogy gondolták. Hát igen, Budapesten nem esik olyan gyakran az eső, mint Hongkongban, ráadásul a sárga esernyő nem számít ritkaságnak. A budapesti mozgalom kockás esernyője azonban nem kapható minden boltban. És az is lehet, hogy kevesebb pénz jött a tengeren túlról.

A Pedagógusok Szakszervezete már bőségesen meríthet a külföldi és hazai liberális mozgalmak harci tapasztalataiból, úgyhogy ők nem bízzák a dolgot a véletlenre. November 30-ra tüntetést hirdetnek 12 órára. A Magyar Tudományos Akadémia előtt gyülekeznek és egészen a parlamentig vonulnak. Praktikus az időpont és helyválasztás, mivel szombaton inkább csak turisták szédelegnek a Belváros minisztériumi negyedében. Senki sem fogja a tüntetőket zavarni.

A PSZ vezetése felszólította híveit, hogy hozzanak magukkal esernyőt. De nem úgy hűbelebalázs módjára, hanem feketét!  Ez is nagyon praktikus. Fekete esernyőt bárhol lehet kapni. Bármilyen politikai tartalom hozzáfűzhető. Ráadásul novemberben felénk nem ritkaság az eső. És ha esik, a sok kinyitott esernyő még az ellenséget is összezavarja. Ki tudná megmondani, hogy hányan lapulnak egy esernyő alatt.

„Sorosozás helyett valódi béremelést minden pedagógusnak!” Ez a tüntetés jelszava. A PSZ még egy nyilatkozatot is kiadott, miszerint nincs és soha nem is volt pártpolitikai céljuk, csakis szakmai, érdekvédelmi-érdekképviseleti tevékenységet látnak el. De miért ne mehetne utcára egy szakszervezet politikai célokért? Törvényeket kell változtatni, kormányrendeleteket kell módosíttatni. Ez nem politika? A szakszervezet akkor követ el hibát, ha valamelyik párt érdekében politizál, de a dolgozó érdekében kötelessége is. Esernyővel vagy anélkül. Nem ez a lényeg.

Szólj hozzá!