Megújulás előtt a világ kommunista mozgalma

Megújulás előtt a világ kommunista mozgalma

Világtalálkozót tartottak Izmirben a világ kommunista és munkáspártjai. A kommunista mozgalom él és működik, amit az is mutat, hogy a mostani már a huszonegyedik találkozó volt. Az évenként sorra kerülő rendezvénynek az idén először két házigazdája volt, a Görög KP és a Török KP.

De jelzésértéke van annak is, hogy 58 országból 74 párt 137 képviselője jött el az Égei-tenger partján fekvő török városba. Törökországban a Török KP legálisan működő párt, de provokációkra, sőt kommunistaellenes akciókra mindig kell számítani. Biztonsági okok miatt le is kellett mondani a találkozó idejére meghirdetett nagygyűlést. Olyan helyzetben, amikor a török csapatok hadat viselnek Szíria területén, bármire lehet számítani.

A tanácskozás résztvevői megemlékeztek a Kommunista Internacionálé, a Komintern megalakításának 100. évfordulójáról. Hangsúlyozták, hogy a szervezet kiemelkedő szerepet játszott a kommunista mozgalom erősítésében, a kapitalizmus elleni harc szervezésében. A Komintern szerepe vitathatatlan a fasizmus elleni harcban is.

Többen sürgették egy új világszervezet létrehozását. Mások viszont rámutattak, hogy a Komintern 1919-ben az 1917 után reálisnak ítélt világforradalmi eszmére és a szocialista Szovjetunió anyagi és politikai támogatására épült. Ma a szocialista forradalom kivívása közvetlenül nincs napirenden egyetlen országban sem.  Másrészt, egyetlen ország sem vállalja azt a szerepet, amelyet valaha a Szovjetunió játszott.

Ma a pártok együttműködésének megújítására van szükség. A nemzetközi mozgalom átalakításához és a kapitalizmus elleni erőteljesebb támadáshoz többre van szükség. Ezt hangoztatta Dimitris Koutsoumpas, a Görög KP főtitkára, hozzátéve, hogy a Görög KP kész ebben részt venni.

Korszerűbb és hatékonyabb eszközökkel kell együttműködnünk. Ezt emelte ki Kemal Okuyan, a Török KP főtitkára is. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke számos konkrét javaslatot tett a nemzetközi tanácskozások munkájának megújítására.

A pártok elítélték Törökország agresszióját Szíria ellen.  Szolidaritásukat fejezték Venezuela, Kuba népével és más népekkel, amelyek küzdenek az imperialista országok támadásai ellen.

A tanácskozás megválasztotta a kommunista és munkásmozgalom új koordináló szervét, a Munkacsoportot. 27 más párt mellett a Munkacsoportnak ismételten tagja lett a Magyar Munkáspárt.  Ez annak elismerése, hangsúlyozta a párt elnöke, hogy a Munkáspárt létező párt, valóságosan harcol a tőke ellen, és konstruktív magatartásával tekintélyt szerzett a mozgalomban.

A tanácskozás döntött arról, hogy hol legyen a következő, 22. Nemzetközi Találkozó. A tanácskozás résztvevői a Belga Munkapárt ellenszavazata mellett elfogadták, hogy a következő találkozót a Koreai Munkapárt szervezze meg 2020 őszén.

A munkáspárti küldöttség több kétoldalú megbeszélést is folytatott. Szívélyes és mély eszmecserére került sor a Török KP vezetőjével. A kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről állapodtak meg a Kínai KP, a Német KP, a Vietnami KP, a Laoszi KP, és a Venezuelai KP képviselőivel.

Szólj hozzá!