Tervek nélkül nincs fejlődés

Tervek nélkül nincs fejlődés

Karacs Lajosné, a Munkáspárt alelnöke, egyben a Munkáspárt XV. kerületi polgármesterjelöltje. Az Életképek című kerületi lapnak adott interjúból idézünk.

A ruhaipari üzemmérnök és mérlegképes könyvelő végzettségű Karacs Lajosné, a Magyar Munkáspárt kerületi polgármesterjelöltje. Évtizedek óta foglalkozik gazdasági ügyekkel, alelnökként a pártja pénzügyeit is kézben tartja. Azért döntött úgy, hogy a XV. kerületben indul a polgármesteri székért, mert a párttagok, szimpatizánsok erre kérték. A polgármesteri programját összegezte kérésünkre.

„Bár nem vagyok XV. kerületi lakos, de nagyon sok naprakész ismeretem van a városrészről, személyesen is beszéltem a lakókkal” – kezdi a beszélgetést. A találkozókból pedig kirajzolódott számára egy olyan kerület, ami nem fejlődik, folyamatosan elöregszik, a lakosság létszáma csökken, és a szociális problémák is állandósultak. A városrész egyes részei az illegális szemétlerakás miatt szennyezettek, elhanyagoltak. A rossz állapotban levő úthálózat komoly gondot jelent a közlekedőknek, és a parkolás sem megoldott a kerületben. Az M3-as hiányzó zajvédő falának megépítése is folyamatosan tolódik.

A közintézmények és sportlétesítmények szintén megújításra várnak. A többfunkciós sportcsarnok hiányából adódóan a szabadidős sportra nem sok lehetőségük van a lakóknak. A városrészben gazdasági szempontból kihasználatlan kerületrészek találhatók, például a lehetőségekhez mérten kevés az ipari beruházás, ebből adódóan a kerület adóbevétele sem olyan mértékű, amilyen elvárható lenne. Az Észak-Pesti Kórház fejlesztése is megrekedt, egyes részei nagyon elhanyagoltak. A kerület gyakorlatilag megragadt a ’70-es, ’80-as években.

A jelölt az észak-pesti főgyűjtőfejlesztésről elmondta, hogy szerinte ez a főváros feladata lett volna, nem az önkormányzaté. „Lobbizással el lehetett volna érni, hogy Budapest vezetése megépítse a főgyűjtőt” – hangsúlyozta.

Komoly problémának látja, hogy nincs a fejlesztésekhez átfogó koncepciója a jelenlegi vezetésnek. „Ha nincs stratégiai terv, az sokkal rosszabb, mintha van, de az rossz” – véli a jelölt. Meg kellene ugyanis találni például a kerület identitását, a gazdasági övezetek és a városrészközpontok helyét. Fontosnak tartja az úthálózatot fejlesztését és a 3-as, valamint a 4-es metrók meghosszabbítását is a kerület felé.

Meglátása szerint a jelenlegi önkormányzatban nagyon mély az árok a jobb- és baloldal között, szinte mindenből politikai kérdést csinál a városvezetés. Ezt a gyakorlatot szüntetné meg a jelölt megválasztása esetén. „A polgármesternek alapvetően nem pártérdekeket kell képviselnie, hanem a kerület és az emberek érdekeit. A legfontosabb a konszenzusteremtés” – mondta Karacs Lajosné.

A jelenleg hiányzó költségvetésről elmondta, hogy csak tárgyalással lehet tető alá hozni, ebben is konszenzusra kell jutniuk a feleknek. Mindenkivel meg kell értetni, a kerület érdeke, hogy legyen elfogadott büdzsé a működtetéséhez, a fontos fejlesztések megvalósításához.

Szólj hozzá!