NoMás Bloqueo! Elég a blokádból!

NoMás Bloqueo! Elég a blokádból!

Kuba folytatja harcát az Egyesült Államok embargós intézkedései ellen. Bruno Rodriguez Parilla kubai külügyminiszter kezdeményezte, hogy az ENSZ Közgyűlés ítélje el a Kuba elleni szankciókat és szólítsa fel az Egyesült Államokat az embargó leállítására.

Kubai közlések szerint Kuba 2018 áprilisa és 2019 márciusa között mintegy 4,3 milliárd dollár veszteséget szenvedett el az amerikai embargó miatt. Az embargó különösen nagy károkat okozott olyan területeken, mint az egészségügy, az oktatás, az élelmiszerellátás vagy éppen az idegenforgalom.

A Magyar Munkáspárt mindig is szolidaritást vállalt a kubai néppel. Thürmer Gyula, a párt elnöke szeptember 24-én ismételten megerősítette szolidaritásunkat és támogatásunkat.

„Raul Castro Elvtársnak,
a Kubai Kommunista Párt
Központi Bizottság első titkárának

Miguel Díaz-Canel Bermúdez elvtársnak,
a Kubai Köztársaság Államtanácsa
és Minisztertanácsa elnökének

 

Havanna

Tisztelt Castro Elvtárs!
Tisztelt Díaz-Canel Elvtárs!

A Magyar Munkáspárt nevében szolidaritásunkat fejezzük ki a kubai népnek abban a küzdelemben, amelyet a Kuba ellen irányuló szankciók, gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi embargós intézkedések és más korlátozások ellen folytatnak. 

A Magyar Munkáspárt elítéli az Egyesült Államok által Kuba ellen folytatott blokádpolitikát. Elítéli a Kubai Köztársaság ENSZ-diplomatáinak kiutasítását és a kubai ENSZ-képviselet mozgásának korlátozását.

Az amerikai embargós intézkedések súlyos kárt okoznak a kubai embereknek. Ugyanakkor visszavetik a normális gazdasági együttműködést és kereskedelmet. Ezzel veszteségeket okoznak a világ számos országának és vállalatának.

Az embargó célja az, hogy megrendítsék a kubai társadalmat, bizalmatlanságot szítsanak Kuba vezetése ellen, és letérítsék Kubát a függetlenség és a szocializmus útjáról, amelyet a kubai nép választott és erősített meg számos választáson.

A Magyar Munkáspárt követeli, hogy az Egyesült Államok hajtsa végre az Egyesült Nemzetek Szervezete által korábban hozott 27 határozatot és vessen véget a Kuba elleni blokádnak.

A Magyar Munkáspárt támogatja a kubai nép küzdelmét. Együtt vagyunk Önökkel. Sok erőt, egészséget kívánunk igazságos harcukhoz!

NoMás Bloqueo! Elég a blokádból!

 Budapest, 2019. szeptember 24.

Tisztelettel
Dr. Thürmer Gyula
Magyar Munkáspárt elnöke”

Szólj hozzá!