Sorry, de a második világháború nem „polgárháború” volt

Sorry, de a második világháború nem „polgárháború” volt

„A népességfogyás azért lett európai probléma, mert Európa megvívott saját magán belül két kegyetlen polgárháborút. Ezeket az iskolában világháborúnak nevezik, és kétségkívül az európai földrészen túlra is terjedt, túlnyújtózkodott, de valójában és igazából inkább egy európai, hogy még pontosabban fogalmazzak, egy nyugati polgárháborúról, illetve két nyugati polgárháborúról van szó, iszonyatos emberveszteséggel.” – jelentette ki a magyar kormány vezetője.
(http://www.miniszterelnok.hu)
Kényelmetlen ellentmondani, de a második világháború nem polgárháború volt, hanem világméretű, államok közötti háború. A világon mindenütt ezért nevezik így. Az Encyclopǣdia Britannica szerint „a polgárháború erőszakos konfliktus egy állam és egy vagy több nem nem állami szereplő között ugyanazon állam területén.”  (https://www.britannica.com/topic/civil-war) És akkor még a háborúk céljairól nem is beszéltünk.
Hogy mi volt a második világháború? Az emberiség eddigi történetének legvéresebb háborúja. A második világháborút az 1929-es tőkés világválság következményeinek levezetésére robbantották ki a vezető tőkés országok. A háborút a tőkés Németország kezdte 1939. szeptember 1-én. A tőkés Franciaország, a tőkés Anglia, a tőkés USA engedte a német agressziót, bízva abban, hogy a Németország a szocialista Szovjetuniót fogja megtámadni. Ez volt a tőkés nyugat fő célja a második világháborúban: megfojtani a Szovjetuniót, eltörölni a szocializmust a Föld színéről.

Szólj hozzá!