Thürmer Gyulát  főpolgármesternek!

Thürmer Gyulát főpolgármesternek!

A Munkáspárt úgy döntött, hogy részt vesz a budapesti főpolgármester-választásban. A Munkáspárt jelöltje Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke. Őt aligha kell bárkinek is bemutatni. Harminc éve aktív részvevője a magyar politikának, sokan ismerik és tisztelik. – jelentette be Karacs Magdi, a párt alelnöke a hétfői sajtótájékoztatón.

Felkavartuk az állóvizet

A Munkáspárt jól időzítette az indulás bejelentését. Az emberek kezdenek belefáradni az ellenzéki előválasztási hercehurcába. Arra a kérdésre, hogy ha ellenzéki politikai erőként határozza meg magát a Munkáspárt, akkor miért nem vettek részt az előválasztáson, a politikus azt válaszolta, az előválasztást komolytalan politikai bohóckodásnak tartja.

Az MTI korrekt hírt adott ki a sajtó tájékoztatóról. Kiemelte, hogy a Munkáspárt „segítő önkormányzatokat” szeretne létrehozni; annál inkább, mert ilyen programot egyik főpolgármester-jelölt sem ajánl. A Munkáspárt tisztaságot, harmonikus közéletet és párbeszédet kínálnak a választóknak. Mindemellett megfizethető bérlakásokat, ellenőrzött közkiadásokat, „ügyeletes közillemhelyeket” és rendes utakat is.

Az MTI közleménye arra is kitért, hogy Thürmer közölte, arra kérnek mindenkit, aki támogatja nemzeti és baloldali, ám ellenzéki kiállásukat, hogy támogassa ezt a munkát is. Annál is inkább, mert a Munkáspárt olyan ellenzék, amely nem rombol, hanem épít.

A konzervatív média nagyjából az MTI közlemény szellemében tárgyilagos tájékoztatást adott. Kajánkodó megjegyzések itt is elhangoztak, de érezhető volt, hogy meglepte őket a Munkáspárt indulása és Thürmer világos álláspontján nincs mit támadni.

A liberális média azon nyomban megkezdte az ellenkampányt. A munkáspárti programba érdemben nem tudnak belekötni, maradnak a szokásos fegyverek. Thürmer már indult egyszer, de nem tudták összegyűjteni az ajánlásokat, a Munkáspárt még soha sehova nem jutott be, nosztalgiapárt és a többi, és a többi.

Első Karácsony-Thürmer-csörte

Az M1 Híradó közlése szerint „Karácsony Gergely még a munkáspárti indulás bejelentése előtt megjegyzéseket tett a Munkáspártra, és sértegette azokat, akik az ellenzéki erőt látják Thürmer Gyuláékban. „A Munkáspártról csak a politikailag rendkívül tájékozatlan emberek gondolják azt, hogy ellenzéki párt, az ellenzéknek egy jelöltje van” – fogalmazott Karácsony. Szerinte mivel megnyerte az előválasztást, így ő a közös jelölt.

Thürmer válaszolt Karácsonynak: „Szívesen támogatnánk mindenféle ellenzéki együttműködést, ha azt látnánk, hogy az embereknek akarnak segíteni. Karácsony Gergely és az általa képviselt csapat nem az embereknek akar segíteni, hanem hatalomra akar jutni”.

Pezsgés a neten

Különböző internetes oldalalakon nagyon sokan kommentálták a Munkáspárt bejelentését. Ahogyan szokás kis hazánkban ki-ki vérmérséklete és intellektuális szinte alapján reagált.

„A Munkáspárt megosztja az ellenzéket.” Talán ez volt a liberális internetezők leggyakoribb megjegyzése. Voltak, akik ezt durvábban vetették fel, mondván, hogy mennyi pénzt kap a Munkáspárt a Fidesztől.

A konzervatív oldalon sokan vélték úgy, hogy „Thürmer legalább elszipkázza a hibbant koalíció (Karácsony és tettestársai) szavazóit, szerintem erre a hírre már bömbölnek is, jön majd a duma, hogy a Fidesz küldte stb…”

Sokan méltatták Thürmer következetességét, magyarságát. Valaki így írt: „Legalább egy következetes és tisztességes ellen jelölt is indul.”

Természetesen olyanok is voltak, hogy eleve elutasítanak mindent, ami a szocializmusra emlékeztet, és a Munkáspárt 2019-es indulásáról is a 1950-es évek jutnak eszükbe.

Thürmer válaszol mindenkinek

 

Thürmer Gyula sok kérdésre már reagált is az interneten. Idézzünk az egyik válaszából: „A választásokon a pártoknak el kell dönteniük, hogy valaki mellé állnak, vagy önállóan indulnak. A Munkáspárt is felmérte az október 13-i budapesti választás körülményeit. Mi olyan Budapestet szeretnénk, amelyet mi, itt élő emberek magunkénak érzünk. Olyan budapesti vezetést, amely mellett mi is érdemben beleszólhatunk a város dolgainak eldöntésébe. Olyan várost, amely segít az embereknek kisebb és nagyobb gondjaik megoldásában.

Tarlós István nem a gonoszság megtestesítője, akitől bármi áron meg kell szabadulni. Ő egy hivatalban lévő polgármester, akinek a vezetése alatt történtek jó és rossz dolgok egyaránt. Mi úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi

fővárosi vezetés nem segít eleget az embereknek, és nekünk lényegében nincs beleszólásunk a város életébe. Ezért nem állunk a Fidesz mellé.

A jelenlegi ellenzék nem a jóság és az erkölcsi tökéletesség megtestesítője, amit bármi áron hatalomra kell juttatni. Ez egy sokszínű tömörülés, amelyet egyetlen dolog köt össze: leváltani a mostani vezetést. Ez önmagában még nem lenne baj, ha látnánk azt a szándékot, hogy az embereknek akarnak segíteni. De nem látjuk. Prominens képviselőik eddigi tevékenysége pedig elég ellentmondásos. A Munkáspárt ezért nem támogatja őket.

Mi választási lehetőséget kínálunk az embereknek. Ha nem tetszik a Fidesz, és nem tetszik az ellenzék sem, akkor is legyen értelmes választásuk.

Júdáspénzt árulásért adnak. A Munkáspárt senkit sem árult el. Nagyon szerény kampányunkból pedig láthatja, hogy senkitől sem kapunk pénzt. Thürmer Gyula”