A szabadság

El a kezekkel Szíriától!

Második hete folyik Törökország támadása Szíria ellen. Az ügy magyar vonatkozása az, hogy a magyar kormány ellenezte, hogy az EU keményen megbírálja Törökországot, sőt Orbán meghívására november 7-én Magyarországra érkezik Erdogan török elnök.

Külpolitikai ambíciók és belpolitikai feszültségek

 Törökország megtámadta Szíriát. A török kormány érvelése szerint a török hadsereg tulajdonképpen a szíriai kurdok által létrehozott Észak-szíriai Demokratikus Föderáció területére hatolt be. A cél az, hogy a török-szír határ 450 kilométeres szakaszán „biztonsági zónát” hozzanak létre. A Törökország által finanszírozott szír ellenzéki milíciák pedig az Eufrátesztől nyugatra található kurd ellenőrzés alatt álló területeket kezdték támadni.

 Törökország agressziót kezdett egy szuverén ország, Szíria ellen. A török kapitalizmus ezzel igyekszik levezetni a belpolitikai feszültségeket, amelyekre a legutóbbi önkormányzati választások is utaltak, amikor a kormányzó párt elvesztette az isztambuli főpolgármesteri széket.

A Munkáspárt elítéli az agressziót

 A Munkáspárt elítéli a török agressziót, a tőkés országok, köztük Magyarország kormányának bűnös támogatását. Követeli, hogy a magyar kormány semmilyen formában ne támogassa egy szuverén állam elleni agressziót.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke a Kommunista és Munkáspártok Nemzetközi Találkozójának eljuttatott üzenetében is aláhúzta, hogy a Munkáspárt elítéli Törökország katonai fellépését és követeli a hadműveletek leállítását.

A világ sok más kommunista pártja mellett a Török KP is határozottan elítéli a török hadsereg szíriai katonai akcióját. Kijelentették, hogy a térség és Törökország biztonságát nem a szírek vagy a kurdok fenyegetik, hanem a NATO, az imperialista országok háborús politikája.

Nincs mentség Törökország agressziójára

 Szíria kormánya elítéli Törökország katonai akcióját, ami sérti a nemzetközi jog alapelveit, az ENSZ számos határozatát, lábbal tiporja Szíria szuverenitását és területi egységét – jelentette ki a szíriai külügyminisztérium.

A török kormány agresszióját és külpolitikai ambícióit a többi tőkésország lényegében támogatta. Sem az USA, sem az EU, sem Oroszország nem lépett fel a katonai akció megakadályozásáért, hanem kisebb-nagyobb dorgálás mellett tudomásul vette. Az EU és az USA döntése arról, hogy nem szállít fegyvereket Törökországnak, nevetséges, hiszen a NATO egyik legnagyobb hadseregének nyilván vannak készletei egy regionális háború megvívására.

Kína felszólította Törökországot a hadműveletek leállítására, és Szíria területi egységének tiszteletben tartására. Ez azt jelenti, hogy Kína nem támogatja, hogy az említett biztonsági zóna török fennhatóság alá kerüljön, és ezzel megkezdődjön Szíria feldarabolása.