Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

JELKÉPEK HÁBORÚJA

    Ha valaki véletlenül abban az illúzióban élt volna, hogy Magyarországon a választás programokról szól, nos, most saját szemével láthatja, hogy ez nem így van. Ilyenkor persze mindenki előáll valamilyen szép papírral. Az istenadta népet kétféle programmal lehet ámítani: röviddel és hosszúval. A Fidesz programja nem terheli túl az agyunkat, rövid, ráadásul színes, és képecskék is vannak benne. Az MSZP és a Jobbik papírja meg olyan hosszú, hogy a politológusokon kívül aligha olvassa el bárki is. Bár, lehet, hogy ők se. A polgári pártok már annyira sem tisztelik a választókat, hogy a tudatukra akarnának hatni. Elég az érzelmeket befolyásolni. Ehhez pedig nem programok kellenek, hanem jelképek. Mint a középkorban. Mi vagyunk a sasok, ti teknősbékák.
    Mi vagyunk a „demokratikus oldal”! Ez az MSZP jelképe. Vagyis mi vagyunk a jó fiúk, az európaiak, a modernek, a baloldaliak. Az összes többi a megátalkodott ellenség, a rossz fiúk, a barbárok, a maradiak, a jobboldaliak gyülekezete. Mi vagyunk az igazi rendszerváltók, megszabadítjuk az országot a kommunisták maradványaitól, eltakarítjuk a szocialisták uralmát. Ez meg a Fidesz jelképe. Mi vagyunk az új erő, a lendületes erő, a nagyon nemzeti erő, eltakarítjuk a húsz év tespedtségét. Ezzel a jelképpel próbálkozik a Jobbik. Egyik sem igaz.

    De a baj nem is az, hogy ők mit mondanak, hanem az, amit mi elhiszünk. Akár hiszed, akár nem, húsz év csalódás után még mindig van, aki bedől a jelképeknek. Aki elhiszi, sőt esküszik rájuk. Pedig csak egy kicsit gondolkodni kellene! Miért reméled, hogy a gazdagok vágya éppen az, hogy a te nyomorúságodat megszüntessék? Húsz év alatt nem csalódtál már eleget? Értsd meg végre, hogy egy párt van, amelyik a Te fejeddel gondolkodik: a Munkáspárt. Nem azért, mert okosabbak vagyunk, mint mások. Azért, mert olyanok vagyunk, mint Te. Szegények vagyunk, nélkülözünk. Sorba állunk a munkaügyi hivatal előtt, s nem tudjuk a számlákat befizetni. Szóval, ne ülj fel a jelképeknek, csak az eszedre hallgass! Ha arra hallgatsz, akkor tudod, kinek kell a kopogtatót adni, és kire kell szavaznod április 11-én.

TÜKRÖM, TÜKRÖM

    Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken? – kérdezte Dávid Ibolya éveken át médiatükröcskéjét. Te vagy az! – hangzott a válasz. Jó, akkor nyomás fel a plakátokra, kalapban, kalap nélkül, nevetve, komolykodva, mindegy! Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken? – tette fel a kérdést az MDF úrasszonya a mostani kampány előtt is. Szép vagy, szép vagy, de tudd meg – volt a válasz –, hogy nálad most már mindenki szebb, úgyhogy meg ne próbálj felkapaszkodni az óriásplakátokra! A bajuszos barátodról már nem is beszélve. A Habsburg-gyerek se volt jó ötlet az EP-választásokon, mondta a tükör. Tegyünk a plakátokra valami szépet! A lányok kedvéért fiúkat, a fiúk kedvéért lányokat. Az se baj, hogy semmi közük az MDF-hez. Írjuk ki: Magyarok, Demokraták, Függetlenek! Igaz, miért is ne? Hátha elhiszi valaki! De ne hidd, hogy ettől bármi is változik, mondta a tükör, úgyhogy a magam részéről valami más munka után nézek. Talán neked se ártana, mondá a tükör.

RÉGI LÁNYOK

Nem is értem, miért bántják a szocikat! Ezek nem rezelnek be, hiába mondja mindenki, hogy veszítenek a választásokon. Mesterházy egyszerűen lenyűgöző. Az MSZP még meglepetést fog okozni a választásokon, mondja, és lehet, hogy el is hiszi. Szegény fiúnak nem tanították meg, hogy abban a bizonyos házban nem a bútorokat kell kicserélni, ha nem megy a bolt. A budapesti szocialisták sem hoznak új lányokat, illetve akarom mondani, fiúkat. Máris kinevezték főpolgármester-jelöltnek Horváth Csabát. Az új jelölt olyat mondott, hogy Neked is hallanod kell! Nem az a legnagyobb baj, mondja, hogy nincs “nyolcas és tízes metró vagy másik négy híd, hanem az, hogy sokan úgy élnek a városban, hogy nem ismerik a bolti eladót, a postást, a szomszédot vagy a sarki rendőrt, mert sokan úgy érzik, hogy magukra maradtak”. Ő viszont változtatni akar ezen. Szóval, jelölt úr, álljunk meg egy percre! Nyolcas metró nem kell, de a négyes kellene! Meg persze buszok, villamosok, tiszták, pontosak. Híd is kellene, a hídpénzeket pedig nem kellene lenyúlni. Jelölt úr bizonyára nem vette észre, hogy már nem boltok vannak, hanem plázák, ott meg nem igen van ismerős eladó. Ja, még valami: sarki rendőr már húsz éve nincs. Azóta, hogy a jelölt úr pártjának segítségével tönkre tették a körzeti megbízotti rendszert, meg a közbiztonságot is. Szóval, mást kellene itt tenni! Itt már az sem segítene, ha a lányokat cserélnék le. Én ezt az egész tőkés kuplerájt szüntetném meg.

THÜRMER GYULA