Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

GÖRÖGORSZÁG SZTRÁJKBA LÉPETT!

   A sztrájk keretében több ezer közalkalmazott nem vette fel a munkát a múlt héten, ami hatással van több tucat állami intézmény és kórház működésére is. A sztrájkhoz csatlakoztak a reptéri légiirányítók is, s emiatt megbénult a légiforgalom az athéni nemzetközi repülőtéren. Ezzel szemben zavartalanul működik az athéni tömegközlekedés, valamint a három görög állami csatorna is akadálytalanul sugározza adását. A legnagyobb görög szakszervezet, a GSEE február 24-re tervez országos sztrájkot a tervezett kormányzati reformok miatt. A görög kormány múlt hét kedden jelentette be, hogy az állami szektorban befagyasztja a béreket, valamint megreformálja a görög adórendszert annak érdekében, hogy növelje az állami bevételeket és csökkentse az államháztartás hiányát.
    A Görög Kommunista Párt aktívan részt vesz a tiltakozásokban.

 

ÜNNEP A NÉPI KOREÁBAN

A világ számos országában megemlékeztek a múlt héten a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nemzeti ünnepéről. Bécsben Kim Gwang Sop nagykövet adott fogadást, amelyen az osztrák politikai élet reprezentánsai mellett jelen volt Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke is. A nagykövet méltatta a Munkáspárt hozzájárulását a magyar-KNDK kapcsolatok ápolásához, elismerően szólt a Munkáspárt belpolitikai küzdelméről. Megerősítette, hogy a koreai fél szívesen látja a Munkáspárt elnökét hivatalos phenjani látogatásra.
   Érdekes, hogy ugyanarra a Koreára másként tekintenek Ausztriában és Magyarországon. A népi Koreával való kapcsolatok ápolása Bécsben sem tartozik az osztrák politika fő irányai közé, de nem is számít istenkáromlásnak. Becsülik, hogy a bécsi zeneakadémián számos koreai diák tanul muzsikálni, s nem kerülik el figyelmüket a KNDK-ban megindult jelentős változások sem, a gazdaság fejlődése, a külgazdasági lehetőségek bővülése. A magyar hivatalos élet távol marad ezektől a rendezvényektől, pedig a bécsi KNDK-nagykövetség Magyarországon is képviseli országukat.

   Az ünnep előestéjén tett látogatást a KNDK fővárosában Wang Jiarui, a Kínai KP külügyi vezetője, akit fogadott Kim Jong Il, a Koreai Munkapárt és a KNDK vezetője is. A KNDK-nak stratégiai jelentősége van Kína számára, s „a KNDK-kínai kapcsolatok erősítése a kommunista párt és a kormány eltökélt stratégiai irányvonala” – jelentette ki Li Yuanchao, a Kínai KP szervezési osztályának vezetője.