Cikkek
 

INTERJÚ

VIGYÜK TOVÁBB, ŐRIZZÜK A LÁNGOT!

BESZÉLGETÉS CSIZMADIA FERENCNÉVEL, SZABÓ ÉVÁVAL,
VÁRPALOTA 5. SZ. VÁLASZTÓKERÜLET
KÉPVISELŐJELÖLTJÉVEL


Csizmadia Ferencné

1966. december 9-én született Várpalotán, azóta is itt él. Szülei és nagyszülei munkásemberek voltak, a bányánál dolgoztak. Közgazdasági középiskolát végzett, eddigi munkahelyei is leginkább ehhez a szakmához kapcsolódtak. Jelenleg egy olasz gyártócég Nyugat-Magyarországi kereskedelmi referense. Az egész Dunántúl a munkahelye, mert munkája nem helyhez kötött. Szereti a hivatását, és hosszútávon is itt képzeli el az életét. Három felnőtt gyermek édesanyja.

Csizmadia Ferencné, Éva, kommunista családba született, s szülei példáját látva nem volt kérdés számára, merre vezet politikai útja. KISZ- és párttagként szembesült a rendszerváltással, s habozás nélkül belépett a Munkáspártba. Fontosnak tartja a lakosság Interneten és helyi médiumokon keresztüli tájékoztatását, ezért választókörzetében hirdetést is megjelentetett. Háromgyermekes édesanyaként mit is kívánhatna? „Biztos megélhetést, stabil munkahelyet a fiataloknak. A Munkáspárt nyerje el méltó helyét a magyar politikában!”
 

– Hogyan kerültél a pártba?

– Kommunista családból származom, nagyapám, édesapám is elkötelezett, aktív párttag, munkásőr volt. Ebben a szellemiségben és hitben nevelkedtem, és szinte természetszerű volt, hogy első munkahelyemen, 1984-ben, 18 éves koromban tagja legyek a KISZ-nek, a pártnak. KISZ-titkárként tevékenykedtem, számomra mindig kedves emlék marad ez az időszak, a közösség, a KISZ-táborok munkája és hangulata. Férjemmel is itt ismerkedtem meg 1985-ben. 20 esztendős voltam, mikor férjhez mentem, ezt követően megszülettek a gyerekeim, akik elsőszámú helyet töltöttek be az életemben és a mindennapjaimban. Így, amíg ők kicsik voltak, kevesebbet foglalkozhattam pártmunkával – közben viszont elérkezett a rendszerváltás. Édesapámnak – és persze az egész családunknak – egyértelmű volt, hogy a Munkáspárt az egyetlen olyan párt, amelyben ott a helyünk! Ő egészen 2006-ig, haláláig aktívan részt vett a pártmunkában, gyűjtötte az aláírásokat a kórház-privatizáció ellen, részt vett a megyei gyűléseken, sőt, még a kórházi ágyán fekve is arról beszélt, arra kért, hogy csináljam tovább, vigyem tovább, őrizzem a lángot!

– Egy kis szünet után újra belevetetted magad a pártmunkába.

– Sajnos az elmúlt években sok olyan dolog jött közbe, ami miatt kevésbé lehettem aktív, mint szerettem volna – betegség, munkahelyváltás rányomták bélyegüket az életemre és a pártmunkára. Természetesen ez alatt az idő alatt is figyelemmel kísértem az eseményeket, és amiben tudtam, segítettem a város pártszervezetét. Most viszont úgy érzem, hogy eljött az idő, hogy a lehető legaktívabban vegyem ki részemet a feladatokból. Szívesen fogadtam, és megtiszteltetésnek éreztem a képviselő-jelöltségre való felkérést.

– Miket szeretsz olvasni? Mivel töltöd a szabadidőd?

– Kevés szabadidőmben sajnos ritkán jut időm olvasásra, de akkor leginkább szórakoztató olvasmányokat vagy ismeretterjesztő, természetről szóló könyveket olvasok. Két nagy szerelmem van: az állatok és a zene. Családunknak van néhány kutyusa és cicája. Velük szívesen foglalkozom. Hétvégeken tavasztól-őszig rock-koncertekre járunk a családommal és a barátainkkal.

– Ha találkoznál az aranyhallal, mit kívánnál?

– Biztos megélhetést, stabil munkahelyet a fiataloknak. Magamnak még nagyon hosszú ideig ugyanazt a tenni akarást és aktivitást, amivel most rendelkezem. A Munkáspárt nyerje el méltó helyét a magyar politikában, mert ha ez megtörténik, akkor lesz esély arra, hogy az előző két kívánságom, vagy akár sokkal több is teljesüljön.

– Mi a véleményed az internetes kampánymunkáról?

– Nagyon jó és fontos dolognak tartom a mai, számítógép-orientált világban. Mondanivalónk így sokkal könnyebben jut el a fiatal- és a középkorosztályhoz. Fontos, hogy az internetes oldalunk mindig naprakész, egyenes, tiszta, világos képet mutasson arról, hogy mit akarunk, merre tartunk. Nagyon fontos a jelöltek bemutatása és az elérhetőségek megadása. Sajnos tapasztaljuk, hogy idős elvtársaink nem mindegyike tudja használni ezt a lehetőséget, de ebben az esetben is meg lehet adni naprakész telefonszámokat, elérhetőségeket.

– Lehet használni a helyi médiumokat is?

– Meg lehet, sőt kell is megkeresni a helyi újságot, TV-t, ha van. Többségük a kampányra való tekintettel minimális összegekért, de több helyen ingyen is megjelentet hirdetéseket. Legyünk határozottak, ne féljünk velük kapcsolatba lépni, nincs vesztenivalónk, mi csak nyerhetünk a hirdetések által! Minden eszközt meg kell ragadni, hogy felhívjuk magunkra a választók figyelmét, s nekünk adják kopogtatócéduláikat, a választásokon a szavazataikat.