Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

 STOP ÁRVERÉS! STOP KILAKOLTATÁS!

    Tavaly mintegy 15 ezer kilakoltatás történt Magyarországon. Pillanatnyilag 50000 családot fenyeget ugyanez a veszély, nem beszélve arról a 700000 emberről, akit már feltüntettek a BAR listán. Őket követi az az 1.7 millió magyar, akik késve fizetőként bármikor a bankok áldozatává válhatnak. A magyar jogalkotók moratóriumot hirdettek ugyan a december 1. – március 1. közötti kilakoltatásokra, de nem tiltották meg, hogy az adósok ingatlanait elárverezhessék ugyanebben az időszakban. Az árverezők egyike roppant hivatalosan, de még annál is cinikusabban ezt nyilatkozta: „A vevő adott esetben tisztában van azzal, hogy lakott ingatlant vesz meg, és az ő feladata, hogy megtalálja a birtokba vétel törvényes eszközeit.”
    Akarjuk ismerni ezeket az eszközöket?

   „Ki vagy te, kutya, letépem a fejedet!” 
    
Eme, méltán elhíresült mondat Tasnádi Pétertől, az emberölés előkészületéért, zsarolásért és más súlyos bűncselekményekért tavaly nem jogerősen hat évre ítélt, és még számtalan további bűnnel vádolt „vállalkozó” szájából hangzott el január 27-én, mikor is civilszervezetek és a Munkáspárt 84 ingatlan árverezése ellen tiltakoztak az Árverező Ház Zrt. budapesti irodájánál.

    
A címzett most Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke volt, de lehetett volna az Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetségének bármely tagja, vagy Delikát Dóra, a munkáspárti szervező is.

    
Mi vezette a fent említett urat a „kulturált” megnyilvánulásra? Egyszerű. Néhányan nem akarták, hogy önhibájukon kívül bajba jutott polgártársaik otthonára ő, s a hozzá hasonlóak rátehessék a kezüket. Mert amíg nincs az árverésen vevő a lakásokra, házakra, addig még van remény, hogy március elsejétől ne a híd alatt kelljen éjszakázniuk azoknak a szerencsétleneknek, akik hitelt vettek fel, de állásukat elvesztvén törlesztéseiket nem tudták fizetni.

    
Néha megjelennek tudósítások országos médiumokban is, ahol zokogó édesanyák, megrendült édesapák próbálnak segítséget kérni: nincs miből enni adni a gyereknek, mert elvesztették állásukat. Ráadásul a korábban kedvezőnek tűnő hitelszerződést a bank egyoldalúan módosította, így sokszor a dupláját is kellene fizetniük, mint amiben korábban megállapodtak.

    
Az ország tele van koldusokkal, hajléktalanokkal, a kormány mégsem tesz semmit. Fizeti a segélyeket a mi adóforintjainkból, de jövőt, munkát, lakhatást nem biztosít az állampolgároknak. Valahogy ezt a szocializmusban megoldották! Voltak állami beruházások, lakásépítések, amiből nem csak munkához, de tisztességes megélhetéshez és otthonhoz is jutottak az emberek.

    
Ma mindezt elveszik, mert az állami tulajdont már kiárusították, a további lopáshoz pedig már az egyszerű emberek kicsi birtoka is kell.

    
Ne legyünk naivak! A bankok jóféle summát juttatnak vissza ide-oda, főként párt- és magánzsebekbe azért, hogy ne tiltsa törvény a harácsolásukat. Semmi mást nem akarnak, csak azt, ami Magyarországon már megvolt a szocializmus előtt: teljes elnyomást, a nép teljes kiszolgáltatottságát.

    
Ha nincs saját lakásod, majd valahogy kigürcölöd a pénzt, hogy bérelj lakást – tőlük. Azoktól, akik maffia-eszközökkel árveréseken és minden lehetséges módon ráteszik a kezüket az ingatlanokra, amik nekik hasznot hoznak. Jó nagyot, hiszen „meghívotti körben” árverésen csak alacsony áron vásárolnak…

    
Álljunk ellen a rablásnak! Tiltakozzunk! Van értelme: a botrányos árverésen csak két ingatlan került végül új gazdához!

    
S mondjuk el minden kilátástalan helyzetbe jutottnak Dr. Czirmes György ügyvéd szavait: „Amikor egy kilakoltatással fenyegető cég megjelenik az adósságproblémával küzdő lakástulajdonosnál, akkor az illetékes jegyzőnél azonnal birtokvédelmet kell kérni, és fel kell keresni egy ügyvédet, akivel meg kell támadni az alapszerződést. Fontos, hogy ezt már az első brókercég megjelenésekor megtegyék.”

    
Hozzátette: a kilakoltatást intéző vállalkozás nem fordulhat segítségért a rendőrséghez.

    
Harcoljunk! Van mód a bajba jutottak megsegítésére! A tüntetés, az ügyvéd, a jegyző szava mind fegyverek az emberek kezében.

    
Állítsuk meg a szabadrablást!

CSEH KATALIN

TILTAKOZUNK AZ OTTHONOK ÁRVEREZÉSE ELLEN!

A Munkáspárt tiltakozását fejezi ki az ellen, hogy családok ingatlanjait továbbra is könyörtelenül elárverezik. Ez történt 2010. január 27-én is, amikor az Árverező Ház Zrt. 84 ingatlant bocsátott árverésre.
   Habár a törvény jelen pillanatban csak a kilakoltatásokat vonta moratórium alá – ami márciusig szól –, mégis etikátlannak, ember- és családellenesnek tartjuk, hogy míg tart a kilakoltatási moratórium, elárverezik az adósok ingatlanjait, cinikusan készülve a moratórium lejártára, hogy akkor azonnal családok tucatjait tehessék utcára.

   Mint tudjuk, ezen adósok többsége önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe. A válság következtében a bankok egyoldalúan módosították a szerződéseket, megemelték a törlesztőrészleteket. A válság okozói pedig maguk a bankok voltak, felelőtlen hitelezésükkel.

   A Munkáspárt bírálja a kormányt, amiért a megalkotott – de nem minden bank által elfogadott – etikai kódex nem kötelező érvényű, hanem csak irányadó. A bankok etikátlan viselkedését ráadásul csak szórványosan ellenőrzik a szakhatóságok.

   Tarthatatlan, hogy az adósokat könyörtelenül otthontalanná tehetik, míg a bankok, üzletpolitikájukra, nyereségkiesésre hivatkozva tovább garázdálkodhatnak.

   Követeljük, hogy a kormány azonnal rendeljen el árverezési moratóriumot, amíg nem talál mind az adósok, mind a bank részére megoldást a helyzet kezelésére. Tarthatatlan, hogy külföldi érdekeltségű pénzintézetek tisztességtelen előnyt élveznek a magyar adózó állampolgárokkal szemben, és ehhez megkapnak minden kormányzati segítséget.

   Követeljük, hogy a kormány azonnal korlátozza, függessze fel a legalizált uzsorakamatokat nyújtó pénzintézetek működését. Működésüket csak akkor engedélyezzék tovább, ha normális kamatozás mellett, és szigorúbb feltételekkel adnak kölcsönt.

Magyar Kommunista Munkáspárt

2010. január 27.

 

   Elbocsátott kézbesítők visszavételéért demonstráltak 
 

    A veszprémi postától január elején elbocsátott két kézbesítő érdekében, azok újbóli alkalmazásáért demonstráltak mintegy százan pénteken a veszprémi belvárosi központi posta előtt.
    Felháborodásunknak kell hangot adnunk azért, hogy két kiváló veszprémi kézbesítőt azonnali hatállyal elbocsátották 17 évnyi becsületes szolgálat után, s csak azért, mert a kézbesítői szakszervezeti helyi vezetőiként jobb munkakörülményeket kívántak elérni a társaiknak – hangoztatta Kedvek Rudolf, a demonstráció szervezője, az egyik kézbesítő munkakörzetében lakó polgár.
    Kérjük a Magyar Posta vezetőit, hogy haladéktalanul helyezzék vissza munkakörükbe a két kiváló kézbesítőt – mondta a tüntetés szónoka, akinek kijelentését nagy taps fogadta.Némedi Lajos, a veszprémi képviselő-testület tagja – aki az egyik elbocsátott kézbesítő körzetében lakik – elmondta: 300 aláírást gyűjtöttek össze a körzetben a kézbesítők érdekében, s azokat elküldték a posta nyugat-dunántúli igazgatóságának. Hangsúlyozta, hogy a postások sztrájkjáról még nincs jogerős bírósági döntés, noha csak annak alapján lehetne kimondani, hogy valaki törvényt sértett-e vagy sem. Azonban a bíróság jogerős döntését meg sem várva „azonnal, a legdurvább cselekedettel kirúgták a két postást” – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

 

EGYENLÕ MUNKÁÉRT EGYENLÕ BÉRT!

A Magyar Kommunista Munkáspárt Szakszervezeti Munkacsoportja támogatja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének harcát a dolgozók egyenlő bérezéséért. Ez a követelés régi követelés, amiért újra és újra meg kell harcolni a mai kapitalista viszonyok között.
    Ma Magyarországon milliók dolgoznak a legkiszolgáltatottabb körülmények között. A tőke – legyen hazai, vagy multinacionális – többek között a nagyvárosi és a vidéki munkanélküliség arányai közti különbséget kihasználva mesterségesen alacsonyan tartja a kistelepüléseken dolgozók bérét. Az egyenlőtlen bérezés nem csak a profitot növeli, hanem alkalmas a dolgozók megosztására, és egymás ellen fordítására is.

    A gazdasági válság kibontakozásával a munkások kizsákmányolása fokozódott, a tőke minden eszközzel fellép a szervezkedő dolgozók ellen. Ahol a munkások ellenállása szervezett, és erős (BKV) ott a tőke eredménytelen, ahol az ellenállás gyenge, és nem állított tömegeket maga mögé (Posta, Suzuki, Hankook), ott kíméletlenül elfojt minden szervezkedést.

    Ezért értékeljük nagyra a KDFSZ törekvéseit, hiszen tudjuk, hogy a mai magyar kapitalista viszonyok között multinacionális cégeknél az egyik legnehezebb feladat a szakszervezeti mozgalom kiépítése, és életben tartása.

    Szakszervezeti Munkacsoportunk szükség esetén megad minden tőle telhető segítséget ehhez a kemény, de előremutató harchoz.

Magyar Kommunista Munkáspárt Szakszervezeti Munkacsoportja
Váncsa Csaba, Gilicze Attila

 

Mit tenne a Munkáspárt?

1. Luxusadót vetünk ki a százmilliomosokra és a milliárdosokra! Luxusadót az uszodás villákra, magánkastélyokra, luxusautókra.
2. A személyi jövedelemadót progresszívé tesszük. A kis jövedelműek adóterheit csökkentjük, a nagy jövedelműeket jobban megadóztatjuk.
3. Elbocsájtási moratóriumot vezetünk be a válság idejére.
4. Lakbérkedvezményt vezetünk be a munkanélküliek és a fiatalok számára. Visszaállítjuk a szociálpolitikai kedvezményeket.
5. Megtiltjuk, hogy a kölcsönök nem fizetése miatt bárkit is az utcára tegyenek.