Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Aljas marokkói támadás

Tizenegy ember vesztette életét Nyugat-Szaharában, amikor a marokkói biztonsági erők szétverték a függetlenségért tiltakozók táborát a térség fővárosa, Laajun mellett – közölte a terület függetlenségéért küzdő Polisario Front.

A szervezet szerint az akcióban 700-an megsérültek, és 159 embernek nyoma veszett.

A Polisario azzal vádolja a marokkói erőket, hogy a könnygáz és a vízágyúk mellett éles fegyvereket használtak a tiltakozó gyűlés feloszlatásakor.

A vitatott hovatartozású terület függetlenségéért 35 éve nem tartottak ilyen méretű megmozdulást, tüntetések voltak Laajunban is.

A Gadajm Izik nevű tábort egy hónapja állították fel a város mellett, ahol az otthonukból elüldözött szahravik tiltakoztak rossz életkörülményeik miatt. A táborban a BBC szerint több mint 12 ezren laktak.

A Polisario Front 1973. május 10-én, az algériai Tindufban – egészen közel a nyugat-szaharai és a marokkói határhoz - alakult meg, és nyílt fegyveres harcot indított a spanyol uralom ellen. A mozgalom élére egy korábbi marokkói kommunista vezér, Musztafa Uali állt, aki 1976-ban merénylet áldozata lett.

Spanyolország 1975-ben adta meg hajdani gyarmatának a függetlenséget, de a foszfátban gazdag Nyugat-Szahara végül marokkói ellenőrzés alá került.

A területért azonnal háború tört ki a függetlenséget követelő Polisario Front és Marokkó között. A marokkói bevonulást egyetlen állam sem tekinti jogosnak, ugyanakkor több mint 80 ország elismeri a terület függetlenségét.

A helyiek szerint a marokkói kormány erőszakos betelepítési politikát folytat, hogy egy esetleges jövőbeni népszavazáson többségben legyenek a Marokkóhoz való csatlakozásra szavazók.

Elítéljük az erőszakot!

Függetlenséget Nyugat-Szaharának!

A Munkáspárt Elnöksége a leghatározottabban elítéli a marokkói hatóság brutális fellépését a Nyugat-Szahara függetlenségét követelő erők ellen.

A Munkáspárt szolidaritását fejezi ki a Polisario Fronttal, a nyugat-szaharai néppel, amely következetesen küzd a nyugat-szaharai nép önrendelkezési jogának érvényesítéséért, országa függetlenségének kivívásáért.

Követeljük az ENSZ határozott fellépését, a súlyos emberáldozatokkal járó incidens nemzetközi kivizsgálását.

Követeljük, hogy a magyar kormány az Európai Unió fórumain mindent tegyen meg a gyalázatos cselekedet elítéléséért, az erőszak beszüntetetéséért, Nyugat-Szahara függetlenségéért.

Budapest, 2010. november 11.

Munkáspárt Elnöksége