Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Hétből-hét

Mit gondol a Munkáspárt?

 

 

Rövid hírek-rövid kommentárok

1.  Orbán Viktor Kínai útja után, és várható moszkvai vizitje előtt a keleti országok erős világgazdasági befolyására hívta fel a figyelmet.

Munkáspárt: Nem tudjuk, hogy Orbán Viktor azért nyitott Kína és Oroszország felé, mert nincs választása, vagy azért, mert felfogta, hogy Magyarországnak ártott, amikor 1998 és 2002 között „elfeledkezett” a fél világról. Így vagy úgy, vitathatatlan magyar érdek a nyitás. Ugyanakkor mindez nem sokat ér, ha Orbán csak a Fidesz-közeli vállalkozókat vonja be a kétoldalú magyar-orosz illetve magyar-kínai viszonyba. Gyurcsány Ferenc ezt tette az MSZP potentátjait támogatva, melynek országunk csak a kárát látta. A külkapcsolatok privatizálása ugyanolyan lopás, mint a belföldi magánosítás volt.

2.  Ajka önkormányzata mégsem kér pénzt Kolontártól a vörösiszap-katasztrófa utáni segítségnyújtással összefüggő költségeinek fedezésére, visszavonja erről szóló levelét, és önállóan érvényesíti jogos igényeit.

Munkáspárt: Hétről hétre kénytelenek vagyunk leírni: a pofátlanságnak nincs határa. Minden egyes esetben reméljük, hogy ez az utolsó ilyen mondat. Hát nem. Ajka MSZP-s polgármestere, miután a városi kórház kezelte a katasztrófa áldozatait, kiszámlázta annak költségeit az érintett településeknek. Schwartz Béla polgármester most azzal mentegetőzik, hogy ez így működik, ők a kolontáriaknak és devecserieknek számláznak, aztán majd azok az államnak. A közírás nehezen tűri a káromkodást. Tiszteletben tartjuk – nem szívesen.

3. A Jobbik szerint Izraelnek nincs helye az Európai Unióban, mivel „Európa, az európaiaké, Izrael pedig nem európai ország” – mondta Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke.

Munkáspárt: Röviden és tömören: a Jobbiknak nincs semmilyen keresnivalója civilizált közegben. Izrael állam politikáját lehet és kell is bírálni, amikor Tel Aviv a holokauszt rémálmára hivatkozva genacidumot hajt végre a palesztin lakossággal szemben. Háborút visel saját polgárai ellen, a vallási háborúk gyalázatát idézi fel. A Jobbik azonban nem erről beszél: a magyarkodó párt a legaljasabb érzelmekre hatva játssza ki a zsidó és cigány kártyát, ezzel leplezve totális impotenciáját.

4.  Meghosszabbította Geréb Ágnes jelenleg felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos előzetes letartóztatását a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Munkáspárt: Nem akarunk most állást foglalni az otthonszülés kérdésében. Vannak érvek mellette és ellene is, s talán megfontolandó lenne a kölcsönös vádaskodáson túl azt is figyelembe venni, hogy kórházban vagy otthon van-e nagyobb esélye egészségesen világot látnia az újszülöttnek. Hasznos lenne orvost és anyát meghallgatni, s nem csak az ebből politikai kampányt csináló harsány aktivistát. Mindez azonban nem változtat azon, hogy ma, Magyarországon, a társadalomra tökéletesen veszélytelen nőgyógyászt bilincsbe verték, míg az iszap-katasztrófában gyanúsított milliárdost szabadon engedték. A bűnöző Kulcsár és Tasnádi házi őrizetben mulat, a gyermekek ezreit világra segítő Geréb Ágnest meg cellába zárják, rabláncon. Ez nem igazságszolgáltatás! Ez szégyen! A demokrácia legaljasabb megcsúfolása.

5.  Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint a nyugdíjjárulék-emelésből befolyó plusz pénzből a legalább 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulását fedeznék. A kormány 9,5-ről 10 százalékra emelné a nyugdíjjárulékot.

Munkáspárt: Ennyit arról, hogy a kormány kinek az érdekeit nézi. A magán nyugdíj-pénztárak de facto államosításából bőven futná nem csak a mostani nyugdíjakra, hanem a korhatár leszállítására is. Azonban ezt a pénzt tisztázatlan projektekre, az EU és az IMF követelte költségvetési lyukak betömésére szánják. Ráadásul megalázzák a nyugdíjasokat is, azt sugallva, hogy ők semmirekellőek, a társadalmon élősködőek, holott ők csak a saját pénzüket várják vissza – hosszú évtizedekig fizették a nyugdíjjárulékot, építették a hazát.
Ez aljas és undorító politika, s erre nem mentség, hogy a szocialisták még ennél is jobban kisemmizték a nyugdíjasokat.

6.  Lehet új alkotmányt létrehozni – a mostani újrakezdés filozófiájába ez beleillik –, tartalmilag azonban a jelenleginél európaibbat – mondta Sólyom László, korábbi államfő.

Munkáspárt: Egészen biztosan nagyon fontos, hogy az alkotmány európai legyen. Habár az „európai” mércét mindenki úgy határozza meg, ahogy akarja. Azon is lehet vitatkozni, hogy az alaptörvényben hivatkozzanak vagy sem a koronára. A mindennapokon egyik sem változtat. A Munkáspárt azt mondja, hogy az Alkotmány foglalja magában a lakhatáshoz, a munkához, az orvosi ellátáshoz és az ingyenes oktatáshoz való jogot. Ez fontos, a többi mind csak külcsín. Természetesen mindez mit sem ér, ha a kormány nem tartja be az alaptörvényt.

7.  Nem a sajtón keresztül üzengetve kell megtárgyalni a most készülő új felsőoktatási törvény koncepcióját –  közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

Munkáspárt: Az államtitkár asszonynak ebben igaza van. Az a baj, hogy semmilyen más módon sem nagyon akar tárgyalni. Sem a tanárokkal, sem az iskolába gyerekeiket küldő szülőkkel. Talán, ha szóba állna az érintettekkel, jövőbe mutató, hatékony intézkedések is születhetnének.