Aktuális Cikkek
 

KÜLFÖLD

Basta! Elég!

Óriás tüntetés Portugáliában

Elég! A válságért azok fizessenek, akik okozták! Ez szerepel a tiltakozó portugál dolgozók plakátján.

„Elég!”, „Nem a bérek ellopására!”, „Elég volt a hazugságokból!” – ilyen és ehhez hasonló jelszavakat tartalmazó transzparenseket tartottak a magasba tüntetők, akik múlt szombaton vonultak fel Lisszabon központi sugárútján.

Ez volt a november 24-re meghirdetett országos általános sztrájk első erőpróbája, s a növekvő elégedetlenség jeleként a rendfenntartó erők több szakszervezete is csatlakozott a tüntetéshez.

 „Ez egy fontos szakasz az általános sztrájk előtt. Ellenállunk. A kormánynak meg kell hátrálnia. Nem a piacoknak kell dirigálniuk” – jelentette ki Ana Avoila, a közigazgatási szakszervezetek közös frontjának koordinátora.

A parlament a múlt héten fogadta el a jövő évi költségvetés tervezetét. Brüsszel és a pénzpiacok nyomására José Socrates szocialista kormánya ötmilliárd eurós megtakarítást vállalt a kiadási oldalon, hogy az államháztartási deficitet az idén valószínű 7,3 százalékról 4,6 százalékra szorítsa le.

E cél megvalósításának érdekében a kormány úgy döntött, hogy 3 és 10 százalék közötti mértékben csökkenti az állami vállalatoknál és a közigazgatásban dolgozók bérét.

A közalkalmazottak, akiknek bérét még tavaly befagyasztották, arra panaszkodnak, hogy növekednek a járulékok, és maximálták a szociális juttatásokat, miközben az általános forgalmi adó mértékét növelték. „A társadalmi robbanás küszöbén állunk” – figyelmeztetett egy szakszervezeti vezető, emlékeztetve arra, hogy a közalkalmazottak átlagosan havi 600 eurót keresnek, most pedig a kormány csökkenti a családi pótlékot, és növeli az adókat.

A két nagy portugál szakszervezeti szövetség – a kommunistákhoz közelálló CGTP, valamint a szocialistákhoz kötődő UGT – 1988 óta először hívott össze közösen általános sztrájkot.

Várhatóan tömeges lesz a munkabeszüntetés, ugyanis a magánszektor munkavállalói is csatlakoztak a felhíváshoz.

Franciaország: meddig bírják?

Ismét több tízezren tiltakoztak múlt szombaton Franciaországban a nyugdíjreform ellen, szeptember óta a nyolcadik alkalommal. Az egész országban szakadó eső ellenére ezúttal 241 városban kezdődtek utcai tüntetések, de a korábbiakhoz képest jelentősen csökkenő részvétellel.

Miután a nyugdíjkorhatár 62 évre történő fokozatos emelését előíró törvényt a parlament októberben végleg elfogadta, a sztrájkok gyakorlatilag minden szektorban véget értek, csak alkalomszerűen szerveznek még a szakszervezetek közlekedésbénító akciókat. A végszavazás óta a tüntetések is egyre inkább kifulladóban vannak. Míg a szeptemberi tiltakozó napokon a rendőrség szerint egymillióan, a szakszervezetek szerint hárommillióan vonultak utcára, legutóbb, október 28-án a belügyminisztérium már csak 560 ezer, a szervezők pedig kétmillió résztvevőről adtak számot. A szombaton tartott tüntetéseken a belügyminisztérium adatai szerint 375 ezren vettek részt, míg a szakszervezetek 1,2 millióra becsülték a tiltakozók számát.

Megfigyelők szerint feltehetően a mostani a szakszervezetek utolsó közös és egységes megmozdulása. Vezetőik szombaton még együtt tiltakoztak a párizsi felvonulás élén, de nyilatkozataikból már egyértelműnek tűnik: máshogy képzelik el a tiltakozás folytatását, illetve befejezését. Egyedül Bernard Thibault, az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a kommunistákhoz közel álló CGT vezetője mondta azt egy szombati lapinterjúban, hogy a végsőkig folytatni szeretné a tiltakozást. A közvélemény támogatását élvezve Thibault azt reméli, hogy amennyiben a szakszervezetek egységesek maradnak, erőt felmutatva még tárgyalóasztalhoz kényszeríthetik a kormányt a törvény újratárgyalására, mielőtt az 2011 júliusában életbe lépne.