Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Hétből-hét

Mit gondol a Munkáspárt?

 

 

Rövid hírek-rövid kommentárok

1.  Soros György és Demján Sándor is beszállhat a magyar nemzeti légitársaságba, a Malévba.

Munkáspárt: Rövid hír, de mennyi mindent megmagyaráz. A Szabadság múlt heti számában feltettük a kérdést: vajon miért fogadta Orbán Viktor Soros Györgyöt.
 Az már akkor is biztos volt, hogy a találkozó lehetőségét az amerikai-magyar milliárdos kerek egymillió dollárért vette meg. Hivatalosan természetesen ez a pénz az iszap-katasztrófa áldozatainak megy. Nyilván a valóságban is. Sejtettük egy hete is, hogy Soros Nyílt Társadalom Alapítványa szabad kezet kap Magyarországon. Ma már tudjuk, hogy ez konkrétan az új uniós roma-stratégia kialakításában való részvételt jelenti. Januártól fél évig Magyarország tölti be az Európai Unió elnöki tisztjét, befolyása lesz a pénzek elosztására. Soros most a roma-kérdés megoldására szánt euró százmillióhoz akar közel férkőzni. S végül a fenti hír: a magyar kormány valószínűleg rábólint, hogy a korábbi szocialista-barát, azonban azóta tábort váltott Demján Sándor milliárdos megszerezze Sorossal együtt a nemzeti légitársaságot. Két évvel ezelőtt Orbán Viktor úgy írta le Soros Györgyöt, mint „akit a legkevésbé sem lehet a bankrendszer, a pénzügyi spekulációk ellenségeként feltüntetni”. Kérdezzük: most is ezt gondolja róla?
 S ha nem, mi ösztökélte véleményváltásra?

2.  Tavaly 1,2 milliárd eurót vettek igénybe az unió legszegényebb régióinak felzárkóztatását célzó alapból csalárd módon. Ez 109 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Munkáspárt: No comment. Inkább csak kérdeznénk: Önök látnak összefüggést az előző és a mostani hír között? S ugye értik már azt is, hogy miért van ilyen „jó állapotban” Szabolcs és Borsod megye, s hogyan virágozhat sok onnan származó MSZP-s politikus vállalkozása is…

3. Levélben figyelmezette a parlamenti pártokat a főpolgármester: az önkormányzat kiszámlázza plakátjaik eltávolításának költségét, ha szerdáig nem szedetik le.

Munkáspárt: Szimpatikus döntés, csak helyeselni lehet. Habár félő, hogy az önkormányzati számlák végül ugyanoda kerülnek, mint a leszedett plakátok. Biztatjuk Tarlós Istvánt, ne féljen a parlamenti pártok ellen sem végrehajtást kezdeményezni.
 Ez valóban új politikát jelentene.

4.  Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője szerint a kormány azért akar változtatni a családi pótlék rendszerén, mert lelkiismeret-furdalása van.

Munkáspárt: Érdekes hallgatni egy MSZP-s politikus szájából, amikor lelkiismeret-furdalásról beszél. Azonban komolyra fordítva a szót: függetlenül a Fidesz indokaitól, a családi pótlék reform jó döntés. A kiugróan magas, egymillió forint fölötti havi jövedelműeknek ne járjon még családi pótlék is. Undorítóan képmutató az a liberális álláspont, hogy a gyerekeket ne különböztessék meg. Ez ebben az esetben nem esélyegyenlőség, hanem igazságtalanság. Szóval a Fidesz most jót lépett. Csak csendben jegyezzük meg, hogy ezt először a Munkáspárt programja tartalmazta.

5.  Mindszenty József bíborosra emlékeztek október 31-én raboskodása színhelyén, Felsőpetényben, és a volt rétsági laktanyában, ahol első szabad éjszakáját töltötte 1956. október 30-ról 31-re virradóra.

Munkáspárt: Mindszenty bíboros nem a mi hősünk. Nem értünk egyet sem vallott politikai elveivel, sem azzal, hogy ma mártírt csinálnak belőle. Azonban tény, hogy Mindszenty József a magyar történelem része. Ha valaki emlékezni akar rá, tegye. De a történelem nem csak bíborosokból és „56-os forradalmárokból” áll. Tartsuk tiszteletben mindkét oldal érzelmeit és emlékeit. S főleg ne akarjuk visszamenőleg átírni a történelemkönyveket.

6.  Fellebbezett a Mal Zrt. az egyik devecseri iszapkárosultnak fizetendő tízmilliós kártérítés kapcsán. A cég ugyanis csak a sajtóból értesült a végzésről.

Munkáspárt: Magyarországon a jelek szerint csak a pofátlanságnak nincs határa. Habár a Mal főnökeit és ügyvédjeit meg is lehet érteni: egy milliárdos cégtől ki várná el, hogy ne próbálja kikerülni az általa okozott katasztrófa utáni kártérítést? Amit nem értünk: a szinte mindenbe beleavatkozó Fidesz-kormány ebben a kérdésben miért hallgat? Most miért szemérmesen „törvénytisztelő”? S egyáltalán miért nem beszélnek már hetek óta a katasztrófa felelőseiről? Mégis igaz lenne, hogy van, akire vonatkozik a törvény, s van milliárdos, aki felette áll? Ilyen a fideszes számonkérés és igazságszolgáltatás?

7.  A Jobbik szerint hazugságokat tartalmaz az ENSZ Magyarországot bíráló jelentése, amely szerint az országban növekszik a diszkrimináció és antiszemitizmus.

Munkáspárt: Akinek ruhája, az legyen szíves és vegye magára. A Jobbik tűzte zászlójára a cigányellenességet, s próbálja elfeledtetni magyar zsidók százezreinek halálát. Ugyanakkor nyugodtan magára veheti azt a bizonyos kabátot a Fidesz is, amely bábáskodott a Jobbik megalakulásánál. S gyorsan öltözzön az MSZP is, amely politikájával megerősítette a Jobbikot és eltűrte a Gárdát. Mindannyian felelősök.