Aktuális Cikkek
 

KÜLFÖLD

Nyert a vörös vaslady

A távozó baloldali államfő, a rendkívül népszerű Luiz Inácio Lula da Silva támogatását élvező Dilma Rousseff nyerte meg a brazil elnökválasztás vasárnapi második fordulóját.

A szavazatok több mint 97 százalékának összesítése alapján Rousseff az érvényes voksok 55,8 százalékát, míg ellenfele, a jobboldal által támogatott José Serra a 44,2 százalékát szerezte meg.

Dilma Rousseff Brazília első női államfője lesz, hivatalába január elsején iktatják be.

A 62 éves, közgazdász végzettségű Rousseff korábban soha nem töltött be választott tisztséget, az utóbbi években Lula kabinetfőnöke, előtte pedig energetikai miniszter volt. Az október elején tartott első fordulóban Rousseff 47 százalékot kapott, míg riválisa 33 százalékot.

Dilma Rousseff egykoron gerillaként harcolt a katonai diktatúra ellen. A kemény jelleme és hatalmas munkabírása miatt Brazíliában „vasladyként” emlegetett Dilma Rousseff politikai karrierjét Lulának köszönheti, aki a kormányon belül az egyik legfőbb munkatársává emelte. Lula – aki 8 éve államfő, s aki az alkotmány miatt harmadszor már nem indulhatott az elnöki posztért – a kampány során végig Rousseff megválasztását pártolta.

Egyébként mindkét államfőjelölt azt ígérte, hogy folytatják azt a politikát, ami lehetővé tette, hogy a hatalmas, az Európai Unió területének kétszeresét kitevő, 193 milliós lakossággal rendelkező Brazília a világ nyolcadik gazdasági hatalmává váljon, s több millió brazil tudjon kitörni a szegénységből.

Venezuela tovább államosít

Hugo Chávez elnök rendeletére államosították az ország legnagyobb, magánkézben lévő acélipari cégét. Az államfő azt mondta, hogy a Sidetur kisajátítása része annak a politikájának, hogy Venezuelát szocialista állammá alakítsa át.

A 25 országba exportáló Sidetur hat venezuelai gyárának éves termelési kapacitása több mint 835 ezer tonna.

Hugo Chávez azt mondta, hogy a Sidetur állítja elő Venezuela acélrúd keresletének 40 százalékát.

Az 1999-ben hatalomra került Chávez ágazatok egész sorában rendelt el már államosítást, úgynevezett forradalmi programjának részeként. Az olajiparban például milliárd dolláros nagyságrendben államosította a magánvállalkozások – főként külföldi cégek – vagyonát, felszerelését és készleteit, a mezőgazdaságban pedig több mint 3 millió hektár termőföld köztulajdonba vételét rendelte el.

A múlt héten került köztulajdonba az amerikai Owens-Illinois üvegipari társaság leányvállalata, amit környezetszennyezésre és a dolgozók kizsákmányolására hivatkozva államosítottak.

Az államosításokért esetenként kártérítést fizet a caracasi vezetés. A svájci Holcim cementgyártó óriáscég például 650 millió dollárt kap, miután leányvállalatának elkobzása miatt bepanaszolta Venezuelát a Világbank által alapított Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál.