Aktuális Cikkek
 

KÜLFÖLD

Tiltakozunk Kuba blokádja ellen!

A Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség a Külügyminisztérium előtt követelte, hogy Magyarország ne támogassa az Amerikai Egyesült Államok Kuba elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokádját.

Az amerikai embargó eddig 751 milliárd 363 millió dollár gazdasági kárt okozott a kubai államnak, ezáltal a kubai népnek, valamint megfosztotta őket a gazdasági fejlődés lehetőségétől – áll a Front képviselői által átadott petícióban.

Az egyre súlyosbodó szankciók szigorítása miatt súlyosabb büntetéseket szabnak ki a Kubával folytatott gazdasági tevékenységre, üldözik a Kubával létrejött szinte bármely Kubán kívülről indított pénzügyi transzakciót.

A blokád súlyosan károsítja nemcsak az ország gazdasági mozgásterét, hanem a kubai nép egészségügyi- és élelmiszer-ellátását is.

Több intézkedés egyenesen a kubai gyermekek túlélési esélyeit csökkenti. Olyan készítményektől fosztja meg az ország lakosságát, mint a Dactinomycin, melyet csont-, porc-, és véredény-daganatok kezelésében használnak. A kubai Onkológiai és Sugárbiológiai Intézet nem alkalmazhat radioaktív jódtartalmú plakkot a retinoblastroma betegségtől szenvedők kezelésére, mert az ilyenfajta plakkok csak az Egyesül Államokban kaphatóak.

Ezt a terápiát elsősorban gyermekeknél szokták alkalmazni, ám ennek hiányában nem marad a kezelésnek más alternatívája, mint a szem eltávolítása.

Kuba továbbá nem vásárolhatja meg az agydaganatok kezelésére használt Temozolamide daganatellenes gyógyszert. Ilyen típusú betegségben évente átlagosan 250 ember szenved, közülük átlagosan 30 gyermekkorú.

A blokád a szociális szférában is erőteljesen érzékelteti hatását, mind élelmiszer-ellátásban, mind a tudományos kapcsolatok szintjén. George Bush 2004-ben hozott intézkedése tiltja a két állam közötti akadémikus, tudományos és kulturális eszmecserét, így számos tudóst és művészt eltiltanak a Kubában megrendezésre kerülő, témába vágó rendezvényektől.

A blokád az idegenforgalmi szektorban is jelentős veszteségeket eredményez. Tiltja az amerikai állampolgárok közvetlen kubai utazási lehetőségét, az amerikai jachtok és vitorlás hajók kubai kikötőhasználatát.  Ezzel sérti az amerikai nép alkotmányos jogát is az utazási szabadságot illetően.

A blokád ezzel megszegi – területen kívüli jellege miatt – más szuverén államok jogait is.

Magyarország ezekkel az intézkedésekkel nem vállalhat közösséget! Követeljük, hogy egy népet, egy nép gyermekeit ne sújthassák politikai okokból olyan szankciókkal, melyekre nem szolgáltak rá.

Követeljük az egyetemes demokráciát, toleranciát, a minden emberre kiterjesztett segítségnyújtást és felelősség-vállalást!

Beavatkozás helyett kereskedni Kubával!

A Munkáspárt Elnöksége követeli a Kuba elleni blokád azonnali megszüntetését. Az ENSZ Közgyűlése október 26-án ismételten tárgyalja a Kuba elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokád kérdését. E szégyenteljes intézkedés, amely 1962 óta van érvényben, mind a mai napig akadályozza a normális gazdasági kapcsolatok kiépítését Kuba és a világ országai között. Akadálya annak is, hogy a magyar vállalkozók éljenek a kubai változások adta lehetőségekkel és megjelenjenek a kubai piacon.

Követeljük, hogy a magyar kormány vonuljon ki minden olyan akcióból, amely a törvényes kubai kormány megdöntésére irányul. Magyarországnak nincsenek sem területi követelései, sem történelmi konfliktusai Kubával. Magyarországot becsülik Kubában. Magyarország nemzeti érdeke nem a kubai rendszer megdöntésében való részvétel, hanem a magyar-kubai kapcsolatok fejlesztése. Mutassuk meg, hogy nem vagyunk az amerikai politika vak kiszolgálói, hogy van önálló magyar külpolitika!

Követeljük, hogy a magyar kormány vizsgálja felül eddig álláspontját, szüntessen be minden fajta beavatkozást Kuba belügyeibe, kezdeményezze az EU hírhedt közös politikájának módosítását, a Kuba elleni embargó feloldását.

Budapest, 2010. október 26.

Magyar Kommunista Munkáspárt
Elnöksége