Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Banki rémuralom: el a kezekkel
a vörösiszap-károsultaktól!

Miközben egy ország önzetlenül összefogott a bajban, a bankok máris tartozásukat követelik a földönfutóvá vált vörösiszap-károsultakon. A Munkáspárt minden erejével tiltakozik: a bankok, biztosítók, s különösen a MAL ZRt. vállalják a katasztrófa költségeit, s követeli, hogy a kormány minden erejével védelmezze, és az újrakezdéshez segítse a szerencsétlenül jártakat.

Az elmúlt napokban Magyarország, de még külföld is, a vörösiszap sújtotta térségre fordította figyelmét. A vörösiszap okozta katasztrófa talán a sorozatosan pusztító árvizeknél is súlyosabb. Ha másért nem, hát azért, mert az áradat visszavonul, de a vörösiszap ott marad, fertőz, megszáradva nyálkahártyát irritál, hektárokat tesz évtizedekre terméketlenné. Az árvíz természeti katasztrófa, amit talán odafigyeléssel el lehetett volna kerülni – a vörösiszap-áradat nem természeti katasztrófa. Történelmi mértékű hanyagság eredménye, mely emberek halálát okozta, százával tett lakhatatlanná otthonokat, melynek következtében számos család vált földönfutóvá. A gyilkos áradat mindent vitt: embert, gyereket, háziállatot, autót, bútort, gyerekjátékot, ruhát, élelmiszert, könyvet.

Felépített, küszködéssel megalapozott életeket. Ez a rendkívüli esemény szomorú egységbe kovácsolta az országot, megrendült együttérzést váltva ki. Adományokkal, lelki támasszal, munkával segítik a magyar emberek szerencsétlenül járt honfitársaikat.

Ki az, aki ilyenkor nem segíteni, ilyen súlyos helyzetben is csak elvenni akar? A Bank!

Még iszaptól vöröslenek a falak, a szenvedők még azt sem tudják, lesz-e hová hazamenni – a tőkés bankár már rákérdezett: mikor fognak törlesztő-részletet fizetni?

A legfelháborítóbb: volt olyan bank, aki már most felszólította a károsult adóst: azonnal törlessze a teljes (!) tartozását, mivel a fedezetül szolgáló ingatlan megsemmisült, így a szerződést azonnali hatállyal felmondják!

A Magyar Kommunista Munkáspárt felszólítja a kormányt, hogy szerezzen érvényt az erkölcsi alapelveknek, az észérveknek, és terjessze ki ezt a bankrendszerre is!

A katasztrófa területén élő embereket védje meg mindennemű atrocitástól, különös tekintettel a behajtók hadára.

A kinevezett kormánybiztos engedélye nélkül egyetlen lépést se tehessenek a banki cápák!

A kormány támogassa takarékszövetkezetek létrehozását, és rajtuk keresztül segítse az állam a tönkrement életek újrakezdését.

Követeljük, hogy – ha már megtehetik – a bankok ne a szerencsétlenül járt embereket zaklassák tartozásaik miatt, hanem a biztosítókat, illetve a MAL ZRt-t szólítsák fel a kintlévőségek rendezésére!

Megtehetik: a bankok, a biztosítók és a MAL tulajdonosai tiszta nyereségükből akár holnapra új falvakat is építtethetnének a hontalanná vált lakosoknak.   

Követeljük, hogy azonnal vessenek véget a károsultak bankok általi zaklatásának, és garantálják az újrakezdéshez a vissza nem térítendő támogatást!

Mi a teendő?

– Védjék meg a településeket egy újabb gátszakadástól!

– Segítsék és kártalanítsák a katasztrófa károsultjait!

– Biztosítsák a timföldgyár biztonságos termelését, óvják meg a munkahelyeket!

– Keressék meg és kérjék számon a felelősöket!

– Kezdjék meg a környezet teljes körű rehabilitációját!

 

Munkáspárti képviselő
Magyarcsanádon

Popa György Magyarcsanádon pártjelöltként a legtöbb, 175 szavazatot kapta, megelőzve a Fidesz, a Jobbik és a Roma Összefogás jelöltjeit. Miután a független képviselő-jelöltek közül kettő visszalépett, Popa György munkáspárti jelölt bekerült a magyarcsanádi képviselő-testületbe, valamint a román kisebbségi önkormányzatba is. Az új képviselő-testület alakuló ülésén Popa Györgyöt az ügyrendi bizottság elnökévé választották.