Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Hétből-hét

Mit gondol a Munkáspárt?

 

 

Rövid hírek-rövid kommentárok

1.  Az MSZP akkor tudja támogatni az új alkotmányt, ha annak előkészítése az általuk támasztott követelménynek megfelel. Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető szerint az alaptörvénynek védenie kell a demokratikus berendezkedést, a jogállamot, a szabadságot, az emberi jogokat, a méltóságot és az európai értékeket.

Munkáspárt: Mindaz nagyon fontos, amit   az MSZP elnöke követel. Habár a jelenlegi berendezkedést csak óvatosan neveznénk demokratikusnak, és a jogállam működése is finoman szólva kérdőjeles. S nyilván mást értünk mi és Mesterházy úr az igazi szabadságon és a valódi emberi jogokon is. Szerintünk ugyanis utóbbihoz tartozik négy meghatározó elem: a munkához, a lakhatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a tanuláshoz való jog. A Munkáspártnak elsősorban ez a fontos, az MSZP-nek “az európai érték”. Más az értékrendünk. Nagyon más.

2.  A parlament elfogadta, hogy a trianoni békeegyezmény évfordulója iskolai emléknap legyen, egyben előkészítik, hogy állami támogatással osztálykirándulásokat szervezzenek határon túli magyarlakta területekre.

Munkáspárt: A trianoni ünnepségekkel éppen úgy, mint a holokauszt és a kommunizmus áldozatainak emléknapjával, vagy a kötelező 1956-os megemlékezésekkel a napi politikát viszik be az iskolák falai közé. Ez elfogadhatatlan, káros és egyben tökéletesen értelmetlen. Hasonlóan ahhoz, ahogy a szocializmus évtizedei alatt köteleztek tartalom nélküli látszat-ünneplésre. Az iskolában tanítani kell: a történelmi tények ismeretét és nem a politikailag szűrt vélemény-históriát kell kötelezővé tenni. Az osztálykirándulások állami támogatása jó ötlet, a diákok ismerjék meg hazájukat, s tanulják meg a magyarságukat is. Lássanak itthon és a határon túl is, nézzék meg a magyar szabadságharcok helyszíneit, érezzék át a helyszíneken az elmúlt évszázadok küzdelmeit. Ezt támogatjuk. Azonban, ha az osztálykirándulások csak álcául szolgálnak az agymosáshoz, ha Nagy-Magyarország matricákat ragasztgatni és nem ismereteket szerezni viszik a diákokat – ezt a leghatározottabban elutasítjuk!

3. Az október 23-i ünnepi rendezvények egészségügyi biztosítását nem az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) végzi, hanem egy magáncég.

Munkáspárt: Nos, ugye ilyen az, amikor a kivétel erősíti a szabályt. A Fidesz az elmúlt napokban folyamatosan azt sulykolta az emberekbe, hogy az állam nem rosszabb, sőt sokszor jobb gazda, mint a magánszektor. Ezen nincs is mit vitatkozni. Azonban úgy tűnik, hogy abban a pillanatban, amikor feltűnik egy baráti cég, a fenti szabály működését veszti. A kereskedelmi hálózatok megadóztatására vonatkozó új törvény például érdekes módon nem vonatkozik a Fideszt nyíltan pénzzel támogató CBA-ra. Persze meglehet, hogy ez csak véletlen, mint ahogy október 23-ai ünnepségek kapcsán sem a „baráti céges viszony” az első számú szempont. Önök elhiszik?

4.  Újabb öt embert gyanúsított meg a rendőrség a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gazdálkodásával kapcsolatos nyomozás során.

Munkáspárt: A fővárosi cégek jó része pénzmosodaként szolgált Demszky Gábor alatt. Jó, hogy ezekben rendet tesznek. Csak nem kellene a helyükre újabb „mosodásokat” tenni.

5.  Nagyszerű dolog, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány-egyetemen magyar nyelven lehet megszerezni a tudást, és nagyon fontos az is, hogy ez a tudás hasznos, piacképes legyen a világban – mondta Schmitt Pál Marosvásárhelyen, az oktatási intézmény Műszaki és Humántudományok Karán rendezett ünnepségen.

Munkáspárt: Jó dolog, ha magyar államfő egy egyetemi ünnepre megy a határon túlra, adott esetben Erdélybe. Igaza van Schmitt Pálnak, amikor azt mondja, hogy nem összeférhetetlen, ha valaki jó román állampolgár és magyar hazafi. A kulturális és gazdasági kapcsolatok javítása a járható út, s nem az ál-hazafias handabandázás, magyar és román, magyar és szlovák szembenállása. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányai belpolitikai célokra használták ki a határon túli magyarságot. Van erre hajlam a mostani kormányban is. Ebben a kérdésben azonban jobban tennék, ha kivételesen Schmitt Pálra hallgatnának.

6.  Szabadlábon marad Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezérigazgatója; erről a Veszprém Megyei Bíróság hozott másodfokú, jogerős döntést, helyben hagyva az elsőfokú bíróság végzését.

Munkáspárt: No comment. Illetve dehogy: az iszap-katasztrófát előidéző cég vezetőjének szabadlábon hagyása botrány. Jól mutatja, hogy egy milliárdos nagyvállalkozó milyen hatást tud gyakorolni a jelenlegi hazai igazságszolgáltatásra. S sajnos felveti azt is, hogy a katasztrófával kapcsolatos orbáni szólamokban több volt az olcsó propaganda, mint a valóság.

7.  Egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó lesz 2011-ben.

Munkáspárt: Aki havi 300 ezer forintnál többet keres, jól jár. Aki kevesebbet, nem jár jól, aki minimálbéren van, rosszul jár. Melyikükből is van több? Milyen közérdeket is szolgál a kormány?