Aktuális Cikkek
 

KÜLFÖLD

Új film Che Guevaráról

Új megközelítésben, eddig rejtett dokumentumokkal mutatja be az argentin születésű forradalmár, Che Guevara – Ernesto Rafael Guevara de la Serna – életét egy nemrég elkészült film.

„Nagyon megható volt hallani Che hangját, amint Cesar Vallejo verseit idézte anyámnak szóló búcsúüzenetében, mielőtt elhagyta Kubát, és Kongóba utazott” – közölte Camilo, a néhai gerillavezér harmadik gyermeke, nem sokkal a dokumentumfilm Buenos Aires-i bemutatója előtt. A férfi ma 48 éves, szeme és szakálla apjára emlékeztet, haját viszont másként hordja. Eddig nem volt tudomása a szóban forgó üzenetről, hiszen keltekor még alig hároméves volt. Camilo Havannából érkezett a Che, un hombre nuevo (Che, egy új ember) című film premierjére Tristan Bauer argentin rendezőnek, a film alkotójának társaságában, közvetlenül azután, hogy Kubában 333 moziban vetíteni kezdték az új visszaemlékezést. Guevara két évvel halála előtt, 1965-ben idézett a perui Cesar Vallejo és a chilei Pablo Neruda borongó hangulatú költeményeiből.

Egy sor olyan dologra derült fény, amelyről sejtelmem sem volt – fejtette ki a filmmel kapcsolatban a rendező. Például arról, hogy egyes dokumentumokat Bolíviában elrejtettek, vagy hogy felesége megőrzött egy filmet a magánéletéről, vagy hogy a hidegháború kellős közepén képes volt leírni: „amennyiben a Szovjetunió nem változtat politikáján, a kapitalizmus felé tart”.

Bauer az argentin közszolgálati televízió egyik vezetője, és 12 éve kutat Che élettörténetének dokumentumai után Latin-Amerikában. 2008-ban sikerült Evo Morales bolíviai elnöktől több olyan iratot megszereznie, amelynek titkosságát időközben feloldották, miután előzőleg 23 éven át szigorú államtitoknak minősültek, és a bolíviai nemzeti bank széfjében őrizték őket. A dossziéban voltak jegyzetfüzetek, továbbá egy újság és több feljegyzés.

Egy piros fedelű spirálos füzetbe Che feljegyzéseket írt fegyvertársairól, azokról a gerillákról, akiket Bolívia délkeleti részében vezetett, mielőtt 1967-ben az ország hadserege lecsapott és drámai körülmények között elfogta Guevarát. Másnap, október 9-én egyszerűen kivégezték. Alig volt 39 éves.


Che gyermekeivel

Bauer másik meglepő fogása annak a levélnek kézzel írott másolata, amelyet Che Fidel Castrónak, Kuba kommunista vezetőjének írt, amikor elhagyta az országot. A levelet Castro 1965-ben nyilvánosan felolvasta, és ezzel fejezte be: Hasta la victoria, siempre (A győzelemig, örökké). A másolatból viszont kitűnt –magyarázta Bauer –, hogy a híres befejezést Castro csonkán idézte, a teljes szöveg így hangzott: „A győzelemig, örökké, mindig a haza vagy a halál”. Az utóbbi szavakkal Che a forradalmárok ismert jelszavát citálta. A rendező összeállításában helyet kapott egy filmfelvétel, amelyen a gyermek Che Guevara látható az Alta Gracia nevű, Argentína északnyugati részén lévő hegyvidéken. Családja azért tartózkodott ebben a térségben, hogy az asztmában szenvedő Ernesto friss hegyi levegőt szívhasson. Egy másik, 1961-es képsor Punta del Este uruguayi fürdőhelyen készült, a Che és szülei közötti utolsó találkozásról.

„Ez a film olyan időben került a nézők elé, amikor Latin-Amerika kritikus időket él át” – mondta Bauer, kiemelve, hogy Guevara tartós befolyást gyakorol a térségre. Portréja ma is látható a bolíviai és az argentin elnöki palotában, Rafa­el Correa ecuadori elnök pedig gyakran idézi a Hasta la victoria, siempre jelmondatot, a korábban ismert formában.

„Ha ránk, akik olyan jól ismerjük ezeket a dokumentumokat, ilyen nagy hatást gyakorolnak, képzelhető, hogyan hatnak majd azokra, akik először fogják látni” – jegyezte meg a gerillavezér fia.