Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

FEBRUÁR 8-ÁN KEZDŐDIK A GYŰJTÉS!

    Április 11-én lesznek Magyarországon az országgyűlési választások. A kopogtatócédulákat február 8-án kezdik kivinni a postások, a Munkáspártnak is ekkor kell elkezdenie az ajánlószelvények gyűjtését. Innentől legalább tíz napra mindenkinek szabaddá kell magát tennie, s csak a gyűjtésre koncentrálni! A múlt hétvégén a Munkáspárt vezető aktivistái összegezték a felkészülést: van program, van propagandaanyag, vannak jelöltek is, most a munkán a sor. Senkinek nincs és nem is lehet felmentés!


   A startpisztoly eldördült, Sólyom László köztársasági elnök április 11-re írta ki a választások első fordulóját. Szavazóinkat erre az időpontra kell elsősorban mozgósítani, az országos lista – s így a Munkáspárt szereplése – ekkor dől el. Ne legyenek illúzióink, a jelenlegi választási rendszerben egyéni jelöltünk nem tud győzni.
   A Munkáspárt célja, hogy erős országos listája legyen – mondta a múlt szombati tanácskozáson Thürmer Gyula. Mi kell ehhez? Budapesten és a megyék többségében területi listát kell állítani. A fővárosban ehhez legkevesebb nyolc egyéni jelölt kell, Pest megyében négy, Borsodban három, a többi megyében legalább kettő. Legyünk tisztában vele: ha nincs budapesti vagy Pest-megyei lista, lényegében lehetetlen az egy százalék elérése is. Országosan tehát minimum 50-60 munkáspárti jelöltet kell megállítani, oda kell az erőinket koncentrálni, ahol erre esélyünk van. Először, lakhelytől függetlenül mindenkinek itt kell elkezdeni a kopogtatócédulák gyűjtését. Ha ott sikerül, csak akkor mehetünk át másik körzetbe. Csak így sikerülhet.

   A munkáspárti tanácskozáson felszólaló megyei vezetők állítják: felkészültek, a minimálisan szükséges jelöltszám meglesz. A Szabadság következő számában bemutatja a kiemelt körzeteket, illetve az ott induló munkáspárti jelölteket.

   Ha megállítjuk az erős országos listát, esélyünk lesz arra, hogy ténylegesen is szerepet vállaljunk a választásokon. Lehetőségünk lesz, hogy bemutassuk a párt politikáját. Aktivistáink ismertséget és tapasztalatot szerezhetnek. Az erős országos lista az Európai Uniós választások eredményeinek ismeretében reális esélyt ad arra, hogy a Munkáspárt átlépje az egy százalékos küszöböt, azaz újra állami támogatásban részesüljön.

   Értsük a választások tétjét! Ha legalább az egy százalékot átlépjük, a párt megerősödik, biztosítja továbbélését. Ha nincs erős országos lista, ha rosszul teljesítünk, elképesztően nehéz helyzetbe kerülünk, a Munkáspárt léte is veszélybe kerülhet.

   Elképesztően nehéz dolgunk lesz!

   A választás a kapitalizmus viszonyai között zajlik. A választási rendszert azért találták ki, hogy a tőkés rendszert elutasító pártokat jogi és politikai eszközökkel távol tartsa a hatalomtól. A kopogtatócédula-rendszer, az 5 százalékos küszöb, a vegyes választási rendszer ezt a célt szolgálják. A polgári demokratikus választás a kapitalizmus nagy illúzióját testesíti meg: beleszólhatsz a saját sorsodba, leválthatod a pártokat. A valóság nem ez. A dolgozó élete csak akkor lenne alapjaiban is jobb, ha a rendszert váltanánk le. Ezt a tőkés választás nem teszi lehetővé.

   Ugyanakkor ma az emberek már húsz év tapasztalatával rendelkeznek. Nehezebb az embereket becsapni, de nem lehetetlen. Számunkra kedvező, hogy a Munkáspártot ma többen fogadják el, mint korábban. Jó eséllyel, a korábbiaknál sokkal jobb külső körülmények között indulunk a választásokon, azonban esélyeinket csak munkával változtathatjuk valósággá. Most kell dolgozni!

 

VÁLASZTÁSI ELLENFELEINK

AZ MSZP elveszti a választást. Ennek ellenére könyörtelenül védeni fogja pozícióit. Az MSZP stratégiai ellenfelünk a kapitalizmus elleni harc szempontjából, és egyúttal taktikai ellenfelünk is a választásokon. Tőle is szavazatokat akarunk elvenni, és a kormány leváltásával tőle vesszük el a hatalmat.

A Fidesz megnyeri a választásokat. A Fidesz osztályértelemben stratégiai ellenfelünk, taktikailag nem ellenfelünk, mert nem veszünk el tőle szavazatokat, és a kormány leváltása az ő érdeke is. Ez azonban semmilyen szövetséget nem jelent a Fidesszel.

A Jobbik a szélsőjobboldal pártja. A Jobbik is mond igazat, azonban programja kapitalista program, nem kérdőjelezi meg a tőkés társadalmat, nem veszélyezteti a jelenlegi társadalmi berendezkedést, nem támadja a gazdagok uralmát. A Munkáspárt és a Jobbik programja merőben más, nem lehet és nem is szabad együttműködni velük. Számunkra stratégiai ellenfél és taktikai konkurencia.

Az MDF és az SZDSZ együtt indul, mindenkivel, aki hajlandó Bokros Lajos népnyúzó programja mögé állni. Mindenkinek világosan el kell mondani, ez nem valamilyen centrista, középutas, netán civil szerveződés, hanem a magyar és külföldi tőke legcinikusabb képviseletére szerveződő társaság. Bokrosék megerősödése elsősorban az MSZP érdeke. A másik „civil” párthoz, az LMP-hez hasonlóan stratégiai ellenfelünk a kapitalizmus elleni harc szempontjából. Mindkét párt taktikai ellenfelünk is a választásokon, mivel ők jó szándékú, a politikai elitből kiábrándult szavazók elvtelen megszerzésére törekszenek.

 

A döntő tíz nap!

    A kopogtatócédulákat február 8-a és 12-e között viszik ki mindenhol az országban. Ez azt jelenti, hogy 8-tól mindenkinek készen kell állnia. Február 8-tól aki dolgozik, vegyen ki szabadságot, aki nyugdíjas, tegye félre teendőit! Tíz napot az unoka is kibír nélküle. Mert tíz nap alatt kell összegyűjteni választókörzetenként 750-800 ajánlószelvényt, ezt követően már szinte lehetetlen többet szerezni, mindent elvittek a nagy pártok. Erre a tíz napra a kopogtatócédula gyűjtésnél nincs fontosabb feladat! Nem kell taggyűléseket tartani! Vegyük számba más választókörzetekben, megyékben, városokban élő rokonainkat, barátainkat, akik odaadnák kopogtatócédulájukat a Munkáspártnak, értesítsük erről a központi ügyeletet a 06/1-334-1509-es telefonszámon. Ha az első gyűjtési hét alatt reggeltől estig gyűjtünk, ha teljesen szabaddá tesz-szük magunkat, van esélyünk. Ellenkező esetben nincs!