Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

HÁNY IZLANDI ELNÖK VAN MAGYARORSZÁGON?

   Nem tudom, tudják-e, de jobb, ha tőlem tudják meg: Izland elnöke nem kommunista. Ezt azért kellett előrebocsátanom, mert elég furcsa dolgot művelt. Izland elnöke vétójogával élt azzal a törvénnyel szemben, mely a csődbejutott bankok térítését rendezi. Lefordítom, hogy mindenki értse. Az izlandi bankok szép kis hitelezési ügyekbe kezdtek, aztán amikor jött a válság és a csőd, szépen benyújtották a számlát az államnak. Tessék fizetni, a kapitalizmus alapját jelentő bankok mégse mehetnek tönkre! Állam bácsinak Izlandban is csak annyi pénze van, amennyit a lakosságtól elvesz. Mondjuk úgy, hogy nem költ az egészségügyre, a nyugdíjakra, a szegényekre. Az Európai Unió még biztatta is őket: OK, ez a jó út, ezt kell tenni!
    Nos, az elnök most erre mondott nemet. Mi a fontosabb: a bankok boldogulása vagy a háromszázezer izlandi polgár élete, a profit vagy a demokrácia? Az izlandi elnök választott. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem teljesen magától. Az izlandi polgárok nyomására. Ők nem törődtek bele a nyilvánvaló disznóságba, és elkezdtek egy népszavazási kezdeményezést. „Elutasítjuk olyan adósság fizetését, melyben nem vagyunk felelősök.” Ez volt a jelszó. Bejött. Az izlandi elnök egy sikeres népi akaratnyilvánítással a háta mögött mondott nemet a bankoknak. Az izlandi elnök nem kommunista, de valamit tud: a válság közepette maga a kapitalizmus kerül veszélybe, ha átmenetileg nem korlátozzák a tőkét. Vajon hány izlandi elnök van Magyarországon?

AMERIKA SEGÍT

   Nekem ne mondja senki, hogy az amerikaiak nem rendesek! Tessék megnézni, hogy most is azonnal megesett a szívük Haiti szerencsétlen népén. Tudják, volt egy kis földrengés Haitiben, meghalt százezer ember, a többi meg fedél, víz, ennivaló, meg minden nélkül maradt. S, még nincs vége. De Amerika segít. Ne tessék gondolni, hogy az amerikaiaknak könnyű! Sőt nagyon is nehéz. Sok amerikai család az idén már nem tudja az érettségiző gyereket meglepni egy szép Hummer terepjáróval. A csemete kénytelen lesz beérni egy kis kocsival. Szóval, nagyon nehéz az amerikaiaknak. S, látják, ennek ellenére segítenek.
   Mindjárt küldtek ötezer amerikai katonát Haitibe. Jó, értem én, hogy a haiti emberek ettől még éhen halnak. Ne nyugtalankodjanak, majd jut nekik is. Az ötezer amerikai katona napi többszöri élelmezésének megszervezése nem kis feladat. Oda kell vinni a kólát, a hamburgert, a rágógumit, meg mindent, mert tudni kell, hogy az amerikai katona nem csak a legjobban kiképzett a világon, hanem a legjobban ellátott is. De, nyugi, Amerika segít! Clinton asszony is mindjárt ott termett. Ő pár óra múltán hazamegy, de a katonák maradnak, sőt újak jönnek. Egy hónapra, egy évre, vagy örökre, ki tudja? Amerika segít a haiti népnek. Segít megmenteni őket a fertőzésektől, attól, amit Kuba, Venezuela, Nicaragua jelentenek. Mi jó van abban, hogy a nép veszi kézbe a saját sorsát? Kinek lesz jó, ha államosítják a multikat, megadóztatják a gazdagokat? Világos, hogy ennek csak felfordulás a vége. Majd Amerika megvédi a haiti népet. Meg az összes többi népet. Attól a földrengéstől, amelytől jobban rettegnek az amerikai kapitalisták, mint bármely természeti katasztrófától; a népek forradalmától.

NEM KELL CSODA

    Felszállt a füst, a köztársasági elnök április 11-re kiírta a választásokat. A pápaválasztás sem rengeti meg a világot, a magyar parlamenti választások meg pláne nem lesznek hatással a világtörténelemre. Változás azért lesz! Sok ezer szocialistának kell munka után nézni, ami annál is inkább nehéz, mert nyolc év alatt elfelejtették a való világot. Na, attól persze nem kell tartani, hogy a munkaügyi hivatalok előtt majd ők fognak sorba állni. Erre találták ki az alapítványokat, vagy ahogyan Máté Péter énekelte: ”Azért vannak a jó barátok…” Hát igen, nem csupán „az eltűnt boldogságot” idézhetik vissza „egy fázós alkonyon”, hanem menedéket is adhatnak.
Szóval, aki sorba fog állni, azok mi vagyunk. Tudják, ha a Fidesz győz, attól sem lesz Kánaán. Ha a Fidesznek lesz bátorsága korlátozni a multikat, ha a Fidesz meg meri adóztatni a magyar gazdagokat, ha a Fidesz kijelenti, hogy holnaptól senki sem lophat, és a tolvajra lesújt a törvény, nos akkor talán-talán. De bizony, nem kevés a „ha”.
   A választásokon történhet csoda is. Mondjuk, felébrednek végre a magyar dolgozók húsz éves álmukból, és beszavazzák a Munkáspártot a parlamentbe. Nos, akkor lesz változás. Mi nem engednénk, hogy az ország pénzét bárki is a saját zsebébe tegye. Nem engednénk, hogy a bankok járjanak jól, a dolgozók meg rosszul. Lenne munkahely is, rend is. A csodához mi megtesszük azt, ami tőlünk függ, Megállítjuk a jelölteket, ahol csak tudjuk, reklámozzuk a pártot. Sok választó pedig már nem kér se a Fideszből, se az MSZP-ből, se a Jobbikból. S ránk szavaznak. Talán csoda sem kell.

THÜRMER GYULA