Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Hétből-hét

Mit gondol a Munkáspárt?

 

 

Rövid hírek-rövid kommentárok

1.  Október 4-én a MAL Zrt. ajkai timföldgyárának kolontári vörösiszap-tározójánál átszakadt a gát. A tározóból elsősorban a vörösiszapot fedő hatalmas mennyiségű iszapos víz folyt ki.
    A víz elöntötte a környező településeket, Devecsert, Kolontárt, Somlóvásárhelyt, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt. Eddig négyen haltak meg, több mint százan sérültek meg, a kár tízmilliárdos.

Munkáspárt: A katasztrófának nem voltak természeti okai, emberi mulasztás történt. Egyfelől a timföldgyártó gyaníthatóan az engedélyezettnél több vörösiszapot halmozott fel, másrészt nem volt olyan hatóság, amely ezt akár korábban, akár most számon kérje. A kormány most határozott lépéseket ígér, azonban a katasztrófa után egy nappal sem állíttatta le a gyárat. Hasonló eset még nem történt a timföldgyártás hazai történetében… S akkor még nem esett szó arról, hogy a mentésre nincs felkészülve az ország, szokás szerint különböző segélyszervezeteknél kuncsorog a kormányzat.

2.  Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje nem tartja elképzelhetőnek, hogy egy Tarlós István vezette Budapest főpolgármester-helyettese legyen, vagy hogy pártja ilyen helyzetben koalícióra lépjen a Fidesszel.

Munkáspárt: Mi sem tartjuk elképzelhetőnek, de nem azért, amiért Horváth úr. Szerintünk az embereknek elegük van az MSZP-ből, sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a fővárost ismét rájuk bízzák. Akár egy kicsit is. Ha egyáltalán…

3. Obama amerikai elnök bocsánatot kért Guatemala vezetőitől, hogy több mint 60 évvel ezelőtt amerikai intézetek több száz guatemalai embert fertőztek meg nemibetegségekkel azért, hogy az amerikai intézeteknek legyen kiken kísérletezniük, tekintettel arra, hogy az akció nem volt etikus.

Munkáspárt: Van bőr a képükön az amerikaiaknak, hogy gyilkosságokat „nem etikus cselekedetnek” állítsák be? Azt hiszik, hogy elintézhetik egy egyszerű „sorry”-val? Ezek Magyarország szövetségesei? Mondvacsinált indokokkal országokat hajszoltak háborúkba. Az emberiség elleni bűntett ismert fogalom. Rájuk miért nem vonatkozik?

4.  Megtette észrevételeit az Európai Unió Pénzügyi és Gazdasági főigazgatójának levelére a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György újra megerősíti: a kormány fontosnak tartja, hogy a közszféra vezetőinek és tisztségviselőinek, így a Magyar Nemzeti Bank elnökének havi díjazása kétmillió forintnál ne legyen több.

Munkáspárt: Kormányunk jól teszi, hogy következetesen küzd a Nemzeti Bank elnökének magas fizetése ellen, s általában is csökkentette vagy nem emelte az állami vezetők béreit. A Munkáspárt azonban ennél többet mond: Magyarországon senki, se állami ember, se más, ne kereshessen 1.000.000, azaz egymillió forintnál többet, de 100.000, azaz százezer forintnál kevesebbet se!

5.  „A mátészalkai Vám- és Pénzügyőri Hivatal fenti számú ismeretlen elkövetővel szemben lefolytatott jövedéki törvénysértési ügyben az eljárás megszüntetéséről hozott végzést, azonban azt kézbesíteni nem tudta, mivel az elkövető kiléte nem ismert.”
    A végzés a mátészalkai Vám- és Pénzügyőri Hivatal fenti címén vehető át – olvashatjuk a www.magyarország.hu hivatalos hirdetmények oldalán.

Munkáspárt: Na, itt a baj! Állami szervezetek pénzt és időt nem kímélve tesznek olyan dolgokat, amelyek eleve értelmetlenek. Az államnak kevesebb ügybe kellene rendelkezésekkel beleszólnia, de amit vállal, azt hatékonyan és gyorsan kellene elvégeznie.

6.  Wen Jiabao kínai miniszterelnök a múlt héten ismét sürgette, hogy az Európai Unió ismerje el Kína piacgazdasági státuszát, csökkentse a high-tech exportra vonatkozó korlátozásokat.

Munkáspárt: Az Európai Unió most határozza meg Kínával kapcsolatos politikáját a következő esztendőkre. Nagy egység nincs, mivel mások az érdekek. Ilyen helyzetben Magyarországnak messzemenőleg önállónak kell lennie. Magyarországnak ugyanis alapvető érdeke, hogy megnyerjük Kínát. Javasoljuk: Orbán miniszterelnök úr jelentse be, hogy a magyar kormány támogatja Kína piacgazdasági státuszának elismerését, egyetért a Kínába irányuló fegyverexport engedélyezésével, és mindent megtesz az EU és Kína közötti kapcsolatok gyors fejlesztéséért. Mint pártelnök pedig jelentse be, hogy folytatva a Fidesz hivatalos együttműködést kíván a Kínai Kommunista Párttal. Ha Orbán úr komolyan gondolja a külpolitikai nyitást, megteszi. Ha komolyan gondolja…

7.  Egy hónap alatt harmadik alkalommal vonultak a franciák tömegesen utcára tiltakozásul a kormány nyugdíjreformja ellen.

Munkáspárt: Ébresztő emberek, ébresztő szakszervezetek! Nálunk a parlament már 2009 májusában, az akkori kormány javaslatára döntött a nyugdíjkorhatár fokozatos, 62-ről 65 évre való felemeléséről. Most ugyan a SZEF kezdeményezése a parlament előtt van, de az csak egy papír. Menjünk mi is az utcára! Mi azt mondjuk: magyar viszonyok között a férfiak nyugdíjkorhatára 60 év, a nőké 55 legyen!