Aktuális Cikkek
 

KÜLFÖLD

 

Ecuador a puccsisták ellen

 

„Ha meg akarják ölni az elnököt, hát itt vagyok! Öljenek meg, ha elég bátrak hozzá!” – ezt mondta Rafael Correa ecuadori elnök, a rendőrök által körülzárt quitói kórház erkélyéről.
A rendőrök elvileg az elmaradt prémiumok miatt mentek tüntetni, de mindenképp ezt sugallja a nyugati média.
A valóságban a baloldali elnök elleni államcsíny-kísérletről volt szó.
Correa egy utat jár Fidel Castróval és Hugo Chávezzel, ez pedig sérti az Amerikai Egyesült Államok érdekeit.
Dél-Amerikában nem ritka, hogy fegyverrel akarnak véget vetni a baloldali vezetésnek. Ecuadorban most nem sikerült, az elnököt támogatva ezrek mentek ki a főváros utcáira.
A rendőrök könnygázt vetettek be ellenük, és gumilövedékekkel lőtték őket. Veszítettek.
Miután a hadsereg is a népet és a nép elnökét támogatta, a puccs elbukott.  

 

 

 

 

 

 

 


Brazília: győz a Munkáspárt

A Munkáspárt jelöltje nyerte a brazil elnökválasztás első fordulóját. Dilma Roussef a szavazatok közel 47 százalékát kapta meg, míg legnagyobb riválisa, a Sao Paolo kormányzójaként ismert Jose Serra csupán 33 százalékot szerzett.

A választásra létrehozott, a haladó baloldalt megosztó Zöld Párt színeiben induló Marina Silva 20 százalékot ért el. Külföldi és brazíliai megfigyelők egyetértenek, hogy a második fordulóban a munkáspárti jelölt győzelme papírforma.

„Erővel és energiával fogok szembenézni a második fordulóval. Lehetőségem lesz rá, hogy részletesebben ismertessem a javaslataimat, bemutathassam a terveimet, eltöröljem a nyomort és fejleszthessem az országot” – mondta Dilma Roussef, akit a brazil kommunisták is támogatnak. A bolgár bevándorló apától és brazil anyától származó – és rákbetegségből felépülő - Rousseff-et elszántsága miatt Vaslady-nek is nevezik Brazíliában.

 

Tito alatt jobb volt

Minden tíz szerbből nyolc úgy gondolja, Tito alatt jobb volt az élet Szerbiában – derül ki a belgrádi Danas című lap szeptemberi közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek 81 százaléka mondta azt, hogy Josip Broz Tito, a kommunista Jugoszlávia egykori „örökös államfője” idején jobb volt az élet, mint most.

Csak minden tizedik válaszadó vélte úgy, hogy ma jobb az élet Szerbiában, mint Slobodan Milosevic vagy Tito idején.

Ami napjaink Szerbiáját illeti, a legtöbben (23 százalék) úgy gondolják, valójában bűnözők irányítják az országot, és szintén tekintélyes hányad (18 százalék) vélekedik úgy, hogy az igazi hatalom az újgazdag üzletemberek, oligarchák kezében van.