Aktuális Cikkek
 

KÜLFÖLD

Döntsön a kubai nép!


 

Miért gondolják a magyar politikusok, hogy ők okosabbak, mint a kubai emberek? Miért gondolják, hogy nekik kell dönteniük a kubai emberek helyett? Miért hiszi bárki is, hogy ma Kubában az emberek nem dönthetnek szabadon saját sorsukról? Miért gondolják a magyar kormányok, hogy bármi hasznunk is származik abból, ha beleütjük az orrunkat Kuba ügyeibe?

Történelmi ugródeszkák – hasznos fegyverek

Az MSZP-SZDSZ-kormány kiszolgálta az USA-t. Göncz Kinga egykori külügyminiszter elment minden helyre, ahol becsmérelni lehetett Kubát, és bevállalt mindent, amivel ártani lehet Kubának.

Mi hasznunk van belőle? Van-e remény, hogy a Fidesz-KDNP-kormány nem szolgálja ki az USA-t, vagy legalábbis nem mi leszünk az elsők a fenéknyalásban?

Németh Zsolt külügyi államtitkár úr minap „kubai emberjogi aktivistákat” fogadott.

A valóságban az Assembly of the Cuban Resistance elnevezésű szervezettel találkozott, amely 2009-ben jött létre. Ez a szervezet arra szólítja fel a kubai népet, hogy bojkottálják a hivatalos kubai államot, szervezzenek polgári ellenállást a rendszer ellen, azaz döntsék meg a kubai szocializmust. Vezéralakjuk, Juan Carlos Herrera Acosta, akit Németh államtitkár úr keblére ölelt, kijelentette: Fidel Castrot, a 20. századi latin-amerikai szabadságharcok élő legendáját nemzetközi bíróság elé kell állítani.

A szervezet most végigjárja a tőkés Európát, és támogatást kér. Kubában ugyanis nem támogatják őket!

A baj az, hogy Németh úr mindezzel egyetértett, kiemelve, hogy Magyarország az EU soros elnökeként hozzá kíván járulni ehhez. Pedig nem kellene!

A kubai nép maga harcolta ki szabadságát, és büszke rá ma is. Ha hiszi Németh úr, ha nem, ők nem akarnak megint amerikai gyarmat lenni. Hagyjuk a kubai népet, maga döntsön a sorsáról!

A magyar kormánynak meg legyen bátorsága nemet mondani az amerikai követeléseknek!

Mit mondott Fidel?

Fidel Castro szerint félreértették szavait, amelyeket a kubai kommunista gazdaságról mondott egy amerikai újságírónak. A riporter azt írta a blogjában: megkérdezte Fidel Castrót, hogy szerinte a kubai gazdasági rendszert még mindig érdemes-e átvennie más országnak. Hivatkozott egy amerikai elemző megállapítására, amely úgy szól, hogy egyes jelek szerint a kubai forradalom atyja most már kisebb állami szerepvállalást akar a szovjet típusú kubai gazdaságban. Erre azt a választ kapta interjúalanyától, hogy „a kubai modell már nálunk sem működőképes”. Castro pénteken, a havannai egyetemen megjelenve kijelentette, hogy „éppen az ellenkezőjét” mondta annak, amit Jeffrey Goldberg, a The Atlantic című folyóirat újságírója megjelentetett.

Megerősítette ugyan, hogy a tőle idézett szavakat használta, de - mint mondta – „mindenféle keserűség vagy aggodalom nélkül tette ezt”. Valódi mondandója az volt, hogy a kapitalizmus nem működik - állítja.

„Az én elképzelésem az – és ezt tudja az egész világ –, hogy a kapitalista rendszer nem működik sem az Egyesült Államokban, sem másutt, mert csak egyik válság jön a másik után, és ezek mindig egyre súlyosabbak” – jelentette ki

Korea ünnepel

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban megemlékeztek a KNDK alakításának 62. évfordulójáról. Az ünnepséget nagy érdeklődés övezte világszerte, hiszen ezekben a napokban folyik a Koreai Munkapárt pártértekezlete, amelyhez hasonlóra 44 éve nem került sor.

Az ünnepen a koreaiak megemlékeztek Kim Irszenről, a KNDK alapítójáról, a koreai és a nemzetközi munkásmozgalom kiemelkedő személyiségéről.

A KNDK megalakítása az önerőre támaszko­dás,

a Juche elve megvalósításának kiemelkedő példája volt – mondta ünnepi beszédében Choe Yong Rim, a KNDK miniszterelnöke. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke levélben köszöntötte az évfordulón Kim Jong Ilt, a Koreai Munkapárt főtitkárát.