Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

A Központi Bizottság határozata

A Központi Bizottság áttekintette a 2010. évi önkormányzati választásokra való felkészülést, és döntött a Munkáspárt politikai irányvonaláról.

1.  A Központi Bizottság megállapítja: a 2010. évi önkormányzati választásokat alapvetően meghatározza az a tény, hogy hat hónappal a parlamenti választások után kerül rájuk sor. A politikai helyzet tavasz óta alapvetően nem változott meg.

    A Fidesz-KDNP azzal nyerte a választást, hogy azt ígérte, amit az emberek hallani akartak. Az Orbán-kormány első hónapjai megmutatták, hogy a munkásság, a dolgozók helyzetében nem következett be fordulat. Egyre világosabbá válik, hogy a kormány nem a tömegek, hanem a nagytőke és egy új középosztály érdekében kormányoz. A dolgozó emberek széles rétegeiben azonban még nem tudatosodtak a kormánypolitika negatív következményei, még mindig sok az illúzió.

    Az MSZP nem került ki a válságból. Politikája, személyiségei változatlanul nem vonzóak az embereknek. A Jobbik egyre inkább beleszürkül a parlamenti politizálásba, ráadásul mondanivalójának zömét megvalósítja a Fidesz. Az LMP politizálása nem a tömegek valóságos gondjairól szól, nem lép túl egy szűk társadalmi csoport érdekein.

2.  A tőkés hatalom a választási törvény megváltoztatásával szinte lehetetlenné tette, hogy más politikai erők bekerüljenek az önkormányzatokba. Az új törvény jó a hatalmasoknak, a gazdagoknak, de nem jó a szegényeknek, nem jó a dolgozóknak.

3.  A Munkáspárt legfőbb célja ezen a választáson az, hogy a munkások, a dolgozó emberek tudják meg mindenütt, hogy mi vagyunk az egyetlen baloldali párt, az egyetlen, amely a szegények, a dolgozók javát akarja, és nem új vagy régi középosztályt akar teremteni.


 
Budapesten a csepelieknek sikerült listát állítani. Mostantól a kampányra koncentrálnak. Képünkön Pilajeva Marina és Kőszeginé Benedek Anna

4.  A Központi Bizottság helyesli, hogy a párt szervezetei minden lehetséges helyen megpróbáltak önálló jelöltet állítani.

5.  A Központi Bizottság úgy dönt, hogy a Magyar Kommunista Munkáspárt tagjai október 3-án a Munkáspárt jelöltjeire és listáira szavazzanak mindenütt, ahol a pártnak jelöltje és listája van. Amennyiben a Munkáspárt valamelyik területen független jelöltet támogatott, úgy a Munkáspárt tagjai itt rájuk szavazzanak.

6.  A Magyar Kommunista Munkáspárt nem támogat egyetlen tőkés pártot sem. Így ott, ahol a Munkáspártnak nincs jelöltje vagy listája, a Munkáspárt tagjai nem vesznek részt a választáson.

 

Budapest, 2010. szeptember 4.

Magyar Kommunista Munkáspárt
Központi Bizottsága

Bányásznap Perecesen

Noha már több évtizede leállt itt a bányászat – a közeli Lyukóbányában is már hat éve –, a lokálpatrióta perecesiek minden évben megrendezik a bányásznapokat, mely azon túl, hogy az egykor ebben a szakmában tevékenykedő miskolciak összetartozását szimbolizálja, remek családi program is.

Bár az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkhöz, a borús, hideg időben is szép számmal megjelentek a rendezvényen. Hagyomány minden évben, hogy a perecesi bányászat legnagyobb tragédiájának számító 1947-es bányavasúti szerencsétlenség 11 áldozatára koszorúzással emlékeznek. Sajnos ezt a megemlékezést is kisajátította magának a politika: az MSZP-s városvezetés és képviselője külön koszorúzott az 1985-ben felállított szobornál, míg a munkáspártiak a perecesi temetőben lévő faragott kopjafánál emlékeztek meg Takács Tibor vezetésével. A koszorút Orosz Imre Tibor önkormányzati képviselőjelölt és Tóth Dániel miskolci Front-elnök helyezték el. Az esemény igazán megható volt: akadt, aki elsírta magát a „Szerencse fel!” dallamára. Talán a régi szép múlt emlékei törtek elő belőle…

Pereces Miskolc diósgyőri városrészében fekszik, a hegyek között. A XIX. században adtak ki itt először engedélyt bányászatra, melynek célja az volt, hogy ellássák szénnel a diósgyőri vaskohókat. A hatalmas igények miatt bányavasutat is építettek, Európa leghosszabb bányavasúti alagútjával (itt történt az említett szerencsétlenség is). Számos aknát nyitottak meg a környéken, mígnem a magas önköltség és a krónikus létszámhiány miatt 1973-ban befejezték a bányászatot. Az örökséget közel harminc évig a szomszédos Lyukóbánya vitte tovább, de már ez sem üzemel. Ma Pereces egy fejlődő kertváros képét mutatja: sorra épülnek az új házak és sok a rendezett porta – de az egykori nyomortelep felszámolása ellenére még mindig sokan élnek emberhez méltatlan körülmények között a régi bányászkolóniákban.

A borsodi Munkáspárt elkötelezett híve annak, hogy a gazdaságosan üzemeltethető bányákat, ha lehetséges, nyissák újra. A miskolciak választási programjában is szerepel Lyukóbánya esetleges újraindítása.