Aktuális Cikkek
 

VENEZUELA

Szeptember 26 - választás a forradalomért


Hugo Chávez

Szeptember 26-án Venezuela népe megválasztja az új parlamentet. Többről van szó, mint képviselők választásáról. A tét a Bolivári Forradalom folytatása. Venezuelában Hugo Chávez Frías vezetésével elindult Bolivári Forradalom ugyan még nem győzte le a kapitalizmust, de a népi erők tömeges bevonásával, következetes antiimperialista harcával a forradalmi változás lehetőségét ígéri. Az elmúlt években hasonló mély társadalmi változások indultak el Brazíliában, és különösen Argentínában, Bolíviában, Ecuadorban, Uruguayban, Paraguayban, Nicaraguában és másutt. Ezek folyamatok, együtt azzal a ténnyel, hogy Fidel Castro vezetésével Kuba is él, változást idéznek elő a kontinens erőviszonyaiban, és reményt ébresztenek Latin-Amerika és a világ népeiben.

Győzelemre készül a PSUV 

Megkezdődött a választási kampány harmadik szakasza – nyilatkozta Aristóbulo Istúriz, a „Bolivári Kampány 2010” vezetője. A vörösbe öltözött aktivisták végigjárják a választókerületeket, gyűléseket, találkozókat tartanak. A kampány három nappal szeptember 26-a előtt ér véget.

Az ellenzék Chávez fejétakarja 

A venezuelai ellenzék Chávez leváltását akarja, arra hivatkozva, hogy nem tudja leküzdeni az inflációt, az energetika válságban van, a rendszer korrupt, a bűnözés mértéke ijesztő. Az ellenzék azt sugallja, hogy Chávez elnököt már csak a legszegényebb rétegek támogatják.

Nem engedjük Chávez megdöntését!

Szeptember 26-án a tét a forradalmi folyamat, szocialista projektünk folytatása és jövője – jelentette ki Cilia Flores, a PSUV alelnöke. Hozzátette: az ellenzék azért akar a parlamentbe jutni, hogy megdöntse Chávez elnököt, ahogyan ez Hondurasban történt Zelaya elnökkel. De nem engedjük! Most házról házra, lakásról lakásra megyünk, hogy megértessük a választások fontosságát.

Az egészségügy a Bolivári Forradalom vívmánya

„Tíz éve minden százezer venezuelai lakosra 22 orvos jutott, ma 80. Korábban az emberek 40 százaléka jutott orvosi ellátáshoz, ma – a Bolivári Forradalom eredményeként – már mintegy 90 százalékuk” – jelentett be Chávez elnök a héten.

Minden venezuelai polgárnak van mobilja


Cilia Flores

A 29 milliós Venezuelában 28,2 millió mobiltelefont használnak. A lakosság 34 százalékának van Internet-hozzáférése, s ebben nincsenek benne azok, akik az Internetet okos mobilokon keresztül használják.

„Célunk a béke, a testvériség és a szuverenitás.”

Nicolás Maduro venezuelai külügyminiszter közölte, hogy Venezuelának és Kolumbiának egyaránt a békés viszony a szándéka. „Célunk a béke, a testvériség és a szuverenitás.” Az elmúlt években Kolumbiából számos provokáció indult Venezuela ellen. Ezek célja az, hogy akadályozzák a Bolivári Forradalom előrehaladását. Augusztus elején Santos személyében új elnök foglalta el a legmagasabb kolumbiai közjogi méltóság tisztét, a két ország fagyos viszonya olvadásnak indult.

Munkáspárti politikus Venezuelában 

A Venezuelai Bolivári Köztársaság Nemzeti Választási Bizottsága meghívta Thürmer Gyulát, a Munkáspárt elnökét, hogy nemzetközi megfigyelőként vegyen részt a szeptember 26-i választásokon.