Aktuális Cikkek
 

MUNKÁSPÁRT

Koncentrációs táborok, újra?

Nemrégiben olvastuk Szegedi Mártonnak, a Jobbik miskolci polgármester-jelöltjének közleményét, melyben különféle nyugat-európai példákra hivatkozva javasolja, hogy a „cigánybűnözőket utasítsák ki Miskolc területéről (akár állampolgárságuk megvonása mellett), és nyugat-európai mintára hivatkozva különítsék el őket táborokba”. Ezzel kapcsolatban az alábbi észrevételeket szeretnénk tenni:

Felmerül a kérdés, hogyan gondolhatta komolyan polgármester-jelölt úr, hogy az igazi gondok megoldása ez lenne. Egyfelől a lakosság java része biztosan lelkesedne azért, hogy a bűnöző elemeket elviszik lakóhelyükről. Azonban ez nem más, mint a Jobbik által oly szívesen alkalmazott emocionális politika, mely pusztán az emberek érzelmeire, legbelsőbb ösztöneire épít, s nélkülözi a józan megfontolásokat.

Ugyanis ha ennek bevezetéséről beszélünk, számos kérdést kell tisztázni. Ki a cigány? Mik azok a bűncselekmények, amelyeknél ezt alkalmazni lehetne? Ugyanis jól tudjuk, hogy a Büntető Törvénykönyv módosítására is szükség lehet ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen – kizárólag ez a törvény valósíthatja meg a kitiltás szabályozását. A kitiltás szabálysértése egy egészen más kör, és csak a sportrendezvényeken rendbontókra vonatkozik, ezért ezt figyelembe se vesszük. S adódik a kérdés: hová kerüljenek a kitiltottak? Vidékre, hogy egész falvakat változtassanak bűnözőtanyákká? A legfontosabb pedig: ki vállalná ezek őrzését, felügyeletét? Jelenleg ugyanis a büntetés-végrehajtás sem ismeri a táborokba elkülönítés szabályait. Ez mind-mind törvénnyel szabályozható csak, ami abszolúte nem önkormányzati hatáskör.

Képviselőjelölt úr óriási tévedésben van akkor, amikor nyugat-európai mintákra hivatkozik. Ilyen példák valóban voltak a múltban, de, ha emlékszik rá, koncentrációs tábornak és kényszermunkatábornak hívták őket. Ami most van Nyugat-Európában, az nem más, mint a keletről kivándorolt cigányság és az eddig is ott élt “őshonos” cigányság tábora, amellyel a társadalomtól való elkülönülésüket is jelképezik – valamint a Magyarországon is ismeretes menekülttáborok egyfajta változatai.

Az állampolgárság megvonása reméljük, csak egy rossz vicc. Egyrészt nemzetközi egyezmények sora garantálja, hogy egyetlen állam sem foszthatja meg önkényesen állampolgárságától állampolgárát, a hontalanság nemkívánatos intézménye miatt. A hazánk területén élő hontalanokat egyébként is Magyarországnak lenne kötelessége ellátnia, segélyeznie. Másrészt jogállamban, az alkotmányosság betartása mellett, ez is súlyosan jogsértő. Bár tudjuk, hogy Önök a „sztálinista” alkotmány helyett (amely egyébként csak számozásában, és az „Alapvető jogok és kötelességek” fejezet egyes részeiben emlékeztet nyomokban az eredetire) a meglehetősen zavaros Szent Korona-tant tekintik elsődlegesnek, de a világ összes haladó nemzete által vállalt nemzetközi egyezményeknek még ez sem mondhat ellent.

A bűnözés megállításának ez egyáltalán nem a megfelelő. Kriminológiai szempontból gyakorlatilag eredménytelen, és csak azt érik el vele, hogy máshol jelenik meg ugyanaz a bűnözés. A bűncselekmények számának csökkentése szempontjából nagyon fontos, hogy az elkövetőben tudatosuljon: bűncselekménye hamar lelepleződik, és nem marad megtorlatlanul. A Munkáspárt miskolci választási programjában ezért javasolja a problémás helyeken a közbiztonsági alpontok létrehozását, folyamatos ügyelettel, az eljárásra hatáskörrel rendelkező közterület-felügyelők és a rendőrség támogatásával.

Mindezek mellett azonban egyetértünk azzal, hogy a bűnözők, mint társadalomra veszélyes elemek, legyenek kiemelve a társadalom ártatlan rétegei közül. Az ő megbüntetésük azonban legyen a rendőrség és a bíróság dolga, a hatályos jogszabályok alapján.

A Munkáspárt
miskolci szervezete

Fiatal miskolci munkáspárti képviselő-jelöltek:


Dr. Tóth Dániel


Juhász István


Veres István Dávid