Aktuális Cikkek
 

AFGANISZTÁN

Külföldön meghalt magyar katonák
a II. Világháború után

1973. április 9. – Dél-Vietnam területén szolgálatteljesítés közben lezuhant a Vietnami Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság helikoptere. A balesetben a Bizottság magyar tagozatának két tisztje, valamint további hét - indonéz, kanadai, vietnami és amerikai - katona vesztette életét.

1998. február 18. – A Sínai-félszigeten két magyar békefenntartó katona életét vesztette egy közúti balesetben, egy harmadik könnyebb sérülést szenvedett. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) vizsgálata szerint a tragédia oka gyorshajtás volt.

2001. október 8. – Az abház főváros, Szuhumi közelében – feltételezhetően csecsen szakadárok vagy grúz partizánok - lelőttek egy járőröző MI-8-as helikoptert. A balesetben életét vesztette Török László ezredes, az ENSZ grúziai megfigyelő missziójának parancsnokhelyettese.

2004. június 17. – Irakban egy ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant. A repeszek megöltek egy 27 éves szakaszvezetőt, egy másik magyar katona is megsebesült.

2004. szeptember 29. – Bosznia-Hercegovinában, Bihácstól mintegy 15 kilométerre egy magyar katona által vezetett 5 tonnás tehergépkocsi a kanyarban kisodródott az útról. A teherautó vezetője meghalt, a kísérő magyar katona megsérült.

2008. június 10. – Afganisztánban meghalt a magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerésze, amikor egy házi készítésű robbanószerkezetet próbált hatástalanítani.

2008. július 12. – Feladatai végrehajtása közben egy robbanás következtében életét vesztette egy tűzszerész százados Afganisztánban, a Kunduz városba vezető úton.

2010. augusztus 23. – A Baglan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport egyik konvoját megtámadták: egy magyar katonanő a helyszínen életét vesztette. Egy társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan sérült meg.

Amerikai ellentmondás

Miközben Barack Obama elnök több tízezres csapaterősítést küldött Afganisztánba, az amerikaiak többsége nem látja a kilenc éve zajló konfliktus végét, és tízből hat közülük ellenzi a háborút. Szemben a márciusi 46 százalékkal, a megkérdezetteknek már csak 38 százaléka támogatja az elnök által elrendelt, csapaterősítéssel folytatott háborút. Mindössze 19 százalék gondolja úgy, hogy a helyzet javulni fog a következő évben. 29 százalék az állapotok  romlására számít, 49 százalék pedig úgy véli, hogy minden marad a régiben.  

A válaszadók 58 százaléka ellenzi az afganisztáni háborút, ugyanakkor 68 százaléka helyesli, hogy Obama úgy döntött: az amerikai erők befejezik harci küldetésüket Irakban.Kacsa volt az észak-koreai válogatott nyilvános megszégyenítése, és a kényszermunkatáborba küldés – járt utána az [origo].

Kétezer halott katona

Meghaladta a kétezret az afganisztáni harcokban elesett külföldi katonák száma azóta, hogy 2001 őszén az amerikai haderő megindította támadását az ázsiai ország ellen. Mostanáig a nemzetközi haderő 2080 tagja vesztette életét. Az idén 464 katona halt meg a harcokban és erőszakcselekményekben, tavaly 521.

Magyarország NATO-csatlakozásával az összes polgári párt egyetértett. Horn Gyula MSZP-je vezette le a belépési tárgyalások zömét, az „i”-re a pontot az első Fidesz kormány tette fel. Nem sokkal a belépési szerződés aláírása után a NATO magyar támaszpontokról kezdte el Jugoszlávia bombázását. Képünkön az egyik „dicsőséges” pillanat látható, ahol Orbán Viktor miniszterelnökként élvezi Bill Clinton „elnöki fényét”.