Aktuális Cikkek
 

KÜLFÖLD

Venezuela választ

A Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) és a Venezuelai Kommunista Párt választási szövetségben indul a szeptember 26-i választásokon. Mint ismeretes, a Venezuelai KP 2008-ban nem csatlakozott az akkor létrejövő párthoz, a PSUV-hez, de a forradalom alapvető kérdéseiben támogatja a PSUV-t és jelenleg is részt vesz a kormányzásban.

A júniusi közvéleménykutatások szerint a két párt szövetsége várhatóan a szavazatok 44 százalékát szerzi meg, amiből 41,8 százalék jut a PSUV-ra és 2,2 százalék a kommunistákra. E felmérés szerint az ellenzék a szavazatok 20 százalékára számíthat. A választók 6,4 százaléka nem szavazna, 23,8 százalékuk pedig még bizonytalan.

Júniusban a választók 68,9 százaléka úgy nyilatkozott, hogy elmegy a szavazásra, júliusban  viszont már 72,6 százalékuk volt biztos szavazó.

A Központi Bizottság úgy döntött, hogy stratégiai célunk tovább dolgozni egy széles antiimperialista, antipoligarchista, antimonopolista, demokratikus és népi Hazafias Front létrehozásáért, amely felgyorsíthatja az erők összefogását és segítheti előrehaladásunkat a szocializmus felé – fogalmazta meg Oscar Figuera, a Venezuelai KP főtitkára.

Izrael Irán ellen készül?

Az izraeli védelmi miniszter elvi hozzájárulását adta vasárnap ahhoz, hogy a légierő F-35 típusú, ötödik generációs harci repülőgépeket vásároljon az Egyesült Államoktól.

Ez a jövő harci gépe, és a hadrendbe állításukkal Izrael megőrzi légi fölényét a térségben – indokolta a döntést Ehud Barak egy közleményben. Hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de úgy tudni, hogy mintegy húsz gép beszerzéséről lenne szó, amerikai katonai segélyből.

Elemzők szerint ezek a radaron nem látható repülőgépek segíthetnek Izraelnek, ha csapást akar mérni az iráni atomlétesítményekre.

Mindeközben Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője bejelentette: új urándúsító üzem építését kezdi meg Irán a jövő év első felében.

„Elkészültünk a tíz új dúsítóüzem helyének meghatározásával – mondta Szalehi az állami televízió internetes oldalának jelentése szerint. Ezek egyikének építése még az idei iráni év vége (2011. március 20.) előtt vagy a következő év elején megkezdődik.” Ez lesz a harmadik urándúsító üzem az országban a közép-iráni natanzi – ahol már több mint 8500 centrifuga működik – és a Teherántól délre lévő fordúi után, amelyet jelenleg építenek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) június 9-én újabb gazdasági szankciókról határozott, miután Teherán nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét. A nemzetközi közösség egy része attól tart, hogy Irán – békés atomprogramjának leple alatt – atomfegyver előállítására készül. Teherán tagadja ezt, és a korábbiakhoz hasonlóan visszautasította a legújabb BT-határozatot is. Az iráni hatóságok szerint a jövőre építendő üzem a natanzihoz hasonló kapacitású lesz. A jelenleg még egyedüliként működő natanzi üzem 50 ezer centrifugát képes befogadni, de egyelőre csak 8582 van ott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi, májusi jelentése szerint. E jelentésből az is kiderül, hogy Natanz eddig közel 2500 kilogramm 3,5 százalékos dúsítottságú urániumot termelt, havi átlagban mintegy száz kilogrammot.