ű
Cikkek
 

INTERJÚ

Az aktív munka erősíti a pártot, a Frontot

Beszélgetés Hosszú Andrással,
a Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség tagjával


 
Hosszú András

1994. december 1-én született Kaposváron. Jelenleg a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanulója, az emelt szintű angol nyelv szakon tanul. 2009 tavaszán letette a középfokú angol nyelvvizsgát, s ezzel a tudással jelentősen hozzájárul az ifjúsági szervezet külügyi munkájához. Fél éve oroszul is tanul, ami kicsit nagyobb kihívás, de mivel igen hasznos lehet a mindennapi életben és a pártmunkában egyaránt, kötelességének érzi tanulni. A kommunista.net fórumon görög elvtársaink cikkeinek magyar nyelven való megjelenése az ő fordítói munkájának köszönhető. András tartja a kapcsolatot a pakisztáni elvtársakkal is. A Baloldali Front munkájának támogatását a Munkáspárt 20. születésnapjának rendezvénye után kezdte el, és azóta folyamatosan végzi. Azok közé a fiatalok közé tartozik, akiket a mozgalom nevel harcos kommunistává.

Hosszú András fiatal kora ellenére tudatosan alakította ki politikai meggyőződését. Fokozatosan került közel a párthoz, tájékozódott, ismerkedett, eljött munkáspárti programokra, majd úgy döntött, belép a Frontba. Munkája azóta töretlen: szórólapozik, matricákat és plakátokat ragaszt a munkások által lakott területeken. Tudja, az aktív munka elengedhetetlen, csak így ismerik meg az emberek a pártot, az ifjúsági mozgalmat: „Fontos, hogy megjelenjünk minden alkalommal, amikor csak lehet, és a jövőbeli pártmunkásságunk során olyan szervezetet hozzunk létre, ami az ország területén veszélyt jelenthet a nagy pártokra nézve.”

– Hogyan ismerted meg a Frontot?

– Hosszú út vezetett idáig. A legjobb barátom „bevallotta” nekem, hogy baloldali. Sokat beszélgettem vele erről. Főleg az ideológiai kérdések érdekelnek.

Telefonon vettem fel a kapcsolatot a debreceni tagtoborzóval, ami nagyon hasznos volt, mert sikerült eljutni Nagy Judit és Cseh Miklós elvtársakhoz, akiket fiatal koruk ellenére mentoraimként tisztelhetek.

Részt vettem a párt 20. születésnapi rendezvényén, továbbá az idei május 1-i rendezvényen, s remélem, hogy még sok hasonló programmal bővíthetem ezt a listát és a megszerzett tapasztalatokat. Jó érzés volt ott lenni, sok hasonló gondolkodású, megértő emberrel találkozni, kommunista fiatalokkal barátkozni. A rendezvény otthonos, közvetlen, barátságos volt. Nagyon jól éreztük magunkat.

– Miket szoktál olvasni? Filmeket nézel?

– Főleg szépirodalmi jellegű műveket szeretek olvasni és „forradalmi történelemkönyveket” tanulmányozni. Nemrégiben olvastam W. Shakespeare Macbeth című nagyszerű művét, amely az emberi erkölcs törékenységét, a hatalom becsületes emberekre gyakorolt hatását mutatja be. Nemcsak a múltnak, hanem a mának is szól. Érdemes elolvasni. Filmek terén nincs meghatározott típus, amit kedvelnék. Sokféle filmet nézek elvtársaimmal és barátaimmal is.

– Mit gondolsz az ifjúsági mozgalom jövőjéről?

– A Front jövőbeli lehetőségeit végtelennek találom. Fontos, hogy megjelenjünk minden alkalommal, amikor csak lehet, és a jövőbeli pártmunkásságunk során olyan szervezetet hozzunk létre, ami az ország területén veszélyt jelenthet a nagy pártokra nézve. Fejleszteni kívánjuk továbbá a külügyi munkánkat is, hogy nemzetközi szinten is elismert szervezet lehessünk. Támogatjuk távoli elvtársainkat, az elnyomott népeket, mert szükség esetén ők is kiállnak értünk és mellettünk. Ez a nemzetközi szolidaritás.

– Mivel töltöd a szabadidőd?

– A barátaimmal töltök sok időt, szeretek sétálni Kaposvár belvárosában. Ezen kívül a dolgozók és mezőgazdasági munkások lakta területeken plakátokat ragasztok, matricázok és szórólapozok. 

Ezzel is népszerűsítem a pártot, az if­júsági mozgalmat.