Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

Mint egykor az SZDSZ

Adjuk a kopogtatócédulát az LMP-nek, különben a valódi választás elmarad! – olvashatjuk a Lehet Más a Politika párt választási felhívásában. Az LMP, mint közismert, az áprilisi választások előtt szerveződött meg, döbbenetes gyorsasággal. Soha nem mondták, hogy ők majd az egyszerű emberek, vagy a dolgozó tömegek érdekeit fogják képviselni. Soha nem akartak túllépni a fővárosi értelmiség úri közönségén, de nekik igenis élményt, örömet, parlamenti bejutást akartak szerezni. Mint egykor az SZDSZ. Az úri fiúkból és úri leánykákból verbuválódott társaságnak nem voltak filléres anyagi gondjaik. Élvezték az USA támogatását. Mint egykor az SZDSZ. A parlamentbe kerülve kiderült, hogy ők sem mások, mint a többiek. Minél több bizottsági helyet megszerezni, közben eljátszani, hogy nekik semmi közük az elmúlt húsz évhez, ők most születtek, ők ártatlanok, szüzek, s persze szépek és okosak. Mint egykor az SZDSZ. Persze, nekik kevesebb szerencséjük volt, mint egykor az SZDSZ-nek, mert senkinek sem kellenek. A Fidesz megvan nélkülük is, az MSZP-vel meg hiába melegednének össze, ettől nem lennének erősebbek. Jobb időkre várnak, közben manipulálják a jobb sorsra érdemes választókat. Nem adjuk fel a reményt! Előbb-utóbb ők is a süllyesztőbe kerülnek. Mint egykor az SZDSZ.

Kérdezem én 

Schiffer András úr, az LMP vezére a miniszterelnöktől kérdezte meg a mi­nap, hogy mit is mondott Ronald Lauder úrnak a sukorói kaszinóépítkezés ügyében. Imádom az ilyen kérdéseket. Nem azért teszik fel, mert bárki is választ akarna. Csak úgy! Itt van mindjárt Lauder úr. Rendben, de azért lenne pár kérdésem nekem is. Ad egy, Orbán valóban találkozott Lauderrel úrral, csak éppen nem most, hanem még az év elején. Schiffer úr miért nem akkor írta meg levelét? Nem tudott róla? Ugyan! Lauder úr nem akárki, nem jöhetett csak úgy ide. Ad kettő, Lauder úr a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, mellette persze, hivatalos életrajza szerint, „nemzetközi emberbarát, beruházó, műgyűjtő és közhivatalnok”. Vannak emberei kis hazánkban is. Miért nem őt kérdezi Schiffer doktor? Ad három, a sukorói kaszinó olyan óriási beruházás lenne, ami mögött nem véletlenül áll Lauder úr. Ilyen súlyú ügyet nem lehet állami segédlet nélkül megoldani, s nem csak magyar állami segédletre gondolok. Vajon Schiffer doktor miért nem írt egy levélkét az amerikai és izraeli nagykövetnek? Ad négy, Schiffer doktor kérdezhetné SZDSZ-es és MSZP-s barátait is. Persze, manapság ez nem túl kellemes, de legalább azt mutatná, hogy Schiffer urat a lényeg érdekli. Schiffer urat azonban nem a lényeg érdekli. De hagy folytassam tovább! Ha már Schiffer úr levelező kedvében van, miért nem azt kérdezi meg, hogy az Orbán-kormány mit akar tenni az egyszerű emberekért? Mondjunk, mi lesz velünk, ha véget ér a kilakoltatási moratórium? Mi történik velünk, ha a kormány ránk erőltetett szívélyessége szépen véget ér?

A vá­laszt persze sejtem. Az LMP a tőkés köröket szolgálja, mint akárki más ebben a rendszerben. Nincs más identitása, nincs más mondanivalója.

H1N1

A kapitalizmus lényege nem az, hogy valóságos értékeket teremtsen. Az nem fontos. A lényege az, hogy minél több pénzt állítson elő. Amikor nem megy másként, akkor spekulációval. Lehet spekulációt folytatni ingatlanokkal, banki kamatokkal, biztosításokkal, mindennel. Ha nem hiszed, nézz körül kis hazánkban! Az utóbbi időben kiderült, hogy ez alól az egészség sem kivétel. Az Egészségügyi Világszervezet minap hivatalosan is lefújta a H1N1 világjárványt. Kiderült ugyanis, hogy H1N1 ugyan tényleg létezik, de nem halnak meg millióan, a vírus nagyjából ugyanúgy viselkedik, mint egy szezonális influenzavírus. Mint tudjuk, a kapitalizmus számára a legtöbb pénzt a hadiipar, a gyógyszeripar és a kábítószer hozza. A magunkfajták ritkán vásárolnak páncéltörő rakétákat, hadihajót sem minden nap, de annál inkább gyógyszereket, meg mindenféle szert, amit nekünk egészségünk megőrzése érdekében ajánlanak. A patikában persze minden egyre drágább, kezdünk ingadozni, hogy talán érdemesebb lenne kenyérre költeni. Ilyenkor jól rá kell ijeszteni a népekre. Nagyjából úgy, ahogy történt az AIDS-szel, a madárinfluenzával vagy mostanság a H1N1-gyel. Sokan haltak meg, nem vitás, bár lehet, hogy többségüknek nem ez volt az igazi betegsége. A haláltól minden normális ember tart. A tőke erre játszik, tisztességtelenül, becstelenül. A kormányok pedig alájátszanak, nem kevésbé tisztességtelenül és becstelenül. A tőke, a kapitalizmus becsap bennünket. Nem érdekli az egészségünk. A pénzünk, az életünk kell neki. Mit tehetünk? Nos, legalább egy kicsit gondolkodjunk! Nem kell mindent készpénznek venni, amit mond a tőke.

THÜRMER GYULA