Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

Vörös Nemzetgyűlést Venezuelában!

Szeptember 26-án Venezuelában parlamenti választásokat tartanak. Megválasztják a Nemzetgyűlés 156 képviselőjét. Ezen a választáson vesz részt először a Chávez elnök vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt. Többséget, jelentős többséget akarnak szerezni a parlamentben annak érdekében, hogy folytatódjék a Bolivári forradalom, az ország demokratikus, baloldali-forradalmi átalakítása.

Az USA most minden eszközt megragad, hogy nyomást gyakoroljon Venezuelára, és letérítse a forradalom útjáról. Chávez venezuelai elnök ezért úgy döntött, hogy most nem megy el Kubába. Venezuela veszélyben van, az Egyesült Államok kész bármely pillanatban megtámadni – nyilatkozta az elnök. „Ma nagyobb a valószínűsége egy Columbiából venezuelai terület ellen irányuló fegyveres támadásnak, mint bármikor az elmúlt 100 évben.”

A Simón Bolívar latin-amerikai szabadságharcos születésének 227. évfordulója alkalmából rendezett caracasi emlékünnepségén mondott beszédében a venezuelai elnök kifejtette: „Tudom, halálra vagyok ítélve, de nem engedek a zsarolásnak és a fenyegetéseknek, s arra szólítom a venezuelai népet, hogy ne engedjen, ne hagyja magát összezavarni, sem megfélemlíteni”.

A Venezuelai Kommunista Párt, amely nem lépett be Chávez elnök pártjába, egységes cselekvésre hívta fel a venezuelai baloldalt, az ország népét.

Nemzetközi téren is egyre erősebb szolidaritás bontakozik ki a Bolivári forradalommal.

 

Fidel: A stratégiai győzelem

Augusztusban megjelennek Fidel Castro visszaemlékezései a Batista-diktatúra ellen folytatott bozótháborúról, s a kötet életrajzi elemeket is tartalmazni fog. A hírt maga a kommunista vezető jelentette be a sajtó képviselőinek.

A hónap elején boltokba kerülő könyv címe: A stratégiai győzelem.

Fidel úgy fogalmazott, hogy a kötetben csak rövid önéletrajza lesz, de megígérte: a könyvet folytatni fogja. A visszaemlékezés elsősorban a Las Mercedes-i csatáról szól, amelyben a gerillák 1958 nyarán, 74 napos folyamatos küzdelemben visszaverték az ellenség offenzíváját, és felülkerekedtek a diktatúra elleni harcban. Ez a csata hozta meg a stratégiai fordulatot.

A 83 éves kubai forradalmár egyre többet szerepel a nyilvánosság előtt, legutóbb a kínai külügyminisztert fogadva (képünkön) ismét legendás zöld katonaingét vette fel.

Az államfői posztot tőle négy éve átvevő Raúl Castro – a kommunista párt főtitkára továbbra is Fidel - a napokban szintén határozott bejelentést tett. Nincs büntetlenség a haza ellenségeinek! – hangoztatta a kubai államfő a havannai parlament ülésén, amelyen először beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy félszáz politikai fogoly szabadon bocsátásáról határozott. „A forradalom nagyvonalú lehet, mert erős, de nem hiábavaló emlékeztetni arra, hogy nincs büntetlenség a haza ellenségeinek és azoknak, akik megpróbálják veszélybe sodorni a függetlenségünket” – jelentette ki a törvényhozás félévenkénti ülésszakának záróülésén. Hozzátette: „Senki ne ringassa magát hiú reményekbe. Szent vívmányaink, utcáink és tereink védelme a forradalmárok első számú feladata marad!”