Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

Ki ellen a háború?
Ki ellen a blokád?

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös haditengerészeti gyakorlatot kezdett a múlt héten: a Sárga- és a Japán-tengeren rendezett flottamanőverek célja – mint azt Robert Gates amerikai védelmi miniszter megfogalmazta – üzenetet küldeni Észak-Koreának.

Az Egyesült Államok a tervek szerint összesen hat, Phenjant figyelmeztető hadgyakorlatot tart. Szöul és Washington egyaránt azzal vádolja Észak-Koreát, hogy március 26-án megtorpedózott és elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót: a Cshonan nevű dél-koreai korvett 46 tengerésze veszett a hullámsírba.

Phenjan tagadja a vádakat. A mai napig egyetlen független vizsgálat sem adott igazat Dél-Koreának. A hadgyakorlatok első manőverén júliusban csaknem nyolcezer amerikai és dél-koreai katona vett részt, húsz hadihajó és tengeralattjáró, köztük a George Washington repülőgép-hordozó, továbbá kétszáz repülőgép. Ez erősítené a békét?

„Észak-Korea messze nem tökéletes állam,

de egy biztos: független.

Maga dönthet sorsáról. Ezt sokan nem akarják.”

Az Egyesült Államok George W. Bush óta bűnös nemzeteket keres a világban, amelyeken leverheti saját belpolitikai tehetetlenségét, válságát. Irak és Afganisztán után új célpont kell az amerikai hadiiparnak és az azt kiszolgáló politikai és gazdasági lobbynak. Ez vagy Irán, vagy Észak-Korea lesz. A vád mind a két esetben ugyanaz: atomfegyvert készíte­­nek.

Irán és Észak-Korea is független ország, az ENSZ tagjai. Nem lenne arra joguk, ami megengedhető az USA-szövetséges Pakisztánnak és Izraelnek? Jogilag természetesen igen, de miért érdekelné ez Washingtont és kiszolgálóit? Irán és Észak-Korea sem akart atomfegyvert előállítani, békés energiát, – ha úgy tetszik, Paksokat – kívánt létesíteni nemzetének energiaellátása érdekében. De mit tehet akkor, ha a fél világ fegyvere rá

sze­geződik, s azt követelik, mindent úgy csinálj, ahogy ők akarják? Fegyvert, elrettentő fegyvert keres. Meg akarja védeni függetlenségét.

Meglehet, sem Irán, sem Észak-Korea nem tökéletes állam, de egy biztos: független. Maga dönthet sorsáról. Ezt sokan nem akarják.

Nem akarja Amerika – hívják urát Bushnak vagy Obamának –, melynek szerintük az a dolga, hogy igazságot osszon, meghatározza mi a jó és a rossz. Ki hogyan éljen, vagy haljon.

Észak-Koreát blokád alá vonták, éheztetik, majd fegyverrel akarják leigázni. Halált osztanak, hogy McDonald’s hamburgereket árulhassanak a túlélő „szolgáknak”.

Észak-Koreáról sok mindent hazudik a nyugati és magyar média, mert először fel kell festeni az ördögöt a falra, hogy utána a „demokrácia fegyverét” használják ellene. Láttuk ezt már Irakban…

A demokráciájuk fegyvere azonban az elmúlt évtizedekben kizárólag a multinacionális cégeket, a médiabárókat és a helyi oligarchákat szolgálta.

Ők kerestek rajta, az adott ország pedig elvesztette függetlenségét, lakosságának egy része pedig jobb esetben megtarthatta életét. Már amelyikről úgy ítélték, hogy potenciális vásárlóerővel bír…