Cikkek
 

AKTUÁLIS

Nősült a pénz, elkelt a politika

Férjhez ment Chelsea Clinton, Bill Clinton volt amerikai elnök és Hillary Clinton külügyminiszter egyetlen lánya. Választottjával, Marc Mezvinsky befektetési bankárral múlt szombaton a festői szépségű Rhinebeck városkában mondták ki a boldogító igent. A sajtót és a kíváncsiskodókat távol tartották a médiában az „Egyesült Államok királyi esküvőjének” kikiáltott eseménytől. Az esküvő miatt Rhinebeck felett 12 órára repülési tilalmat rendeltek el, a biztonsági intézkedések pedig csaknem olyan szigorúak voltak, mint az állami látogatásoknál.

A kézfogó költségeit 5 millió dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra becsülik. Az esküvőt egyszerre tartotta egy református lelkipásztor és egy rabbi, mivel a férj zsidó származású, Clintonék protestánsok. A volt elnök több mint 10 kilót fogyott az esküvőre; ez állítólag lánya kérése volt, hogy jól mutasson a fényképeken.

Végül egy adalék a szép szerelmi házassághoz: a pénzintézet, amelyben Mezvinsky dolgozik, részben fegyvergyártók finanszírozásával foglalkozik. A világ legnagyobb fegyvervásárlója az Amerikai Egyesült Államok. Ez így volt Bush alatt, s még inkább így van Barack Obama és külügyminisztere, Hillary Clinton óta. Így például továbbra is bevetik, illetve átadják iraki és afgán „szövetségeseiknek” az úgynevezett kazettás és fürtös bombákat. A szerkezeteket harckocsik ellen fejlesztették ki, de leginkább tömeges emberirtásra alkalmasak: egy lövedék több ezer repeszt repít minden irányban. Ráadásul a fürtös bombák sok esetben akár csak több év késéssel robbannak fel.

Mindez nem árnyékolhatta be az ifjú pár lakodalmát: boldog-boldogtalanul élnek, míg pénz és politika el nem választ.

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 334-1509; Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu