Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

SZOLIDARITÁS A KÉZBESÍTŐKKEL

  Valami elkezdődött. Ez volt az ember benyomása a Kézbesítők Szakszervezetének múlt heti szolidaritási tüntetésén. Önmagában a tény, hogy a szakszervezet az utcára tett 29 kézbesítő, na és magának a szakszervezetnek a védelmében az utcára ment, már jó jel. Eddig nem ez volt a jellemző. Öröm volt látni azt is, hogy a postások mellett eljöttek a BKV buszvezetői is. Persze, jöhettek volna többen is, mondjuk a többi postás szakszervezet, amelyek – eltérően a kézbesítőktől – szépen kiegyeztek a Magyar Posta főnökeivel. Csak remélhetjük, hogy ami késik, nem múlik.

RAVASZ KAPITALISTÁK

    A tüntetés a Magyar Posta nagy, puccos székháza előtt volt. Feltűnő volt, hogy a hatalmas üvegpalota környékén egy lelket nem lehetett látni. Híre ment, hogy a Magyar Posta vezetősége már kora délután hazaküldte a központi dolgozókat. Na ja, képzeljék, ha találkoznak sorstársaikkal! Ezen a napon a postahivatalokban is megszaporodtak a levelek. Ami egyébként máskor ráért, azt most azonnal ki kellett kézbesíteni. Legalábbis ezt tudtuk meg néhány postástól. Akik ily módon estig voltak kénytelenek gürcölni, nyilván nem jöhettek el a tüntetésre. Hiába, ravaszok a kapitalisták!
    Tusz Ferenc, a szakszervezet elnöke kemény hangú beszédben tiltakozott a Magyar Posta döntése ellen, és követelte a 29 jogtalanul elbocsátott szakszervezeti vezető és aktivista munkaviszonyának helyreállítását. A beszédnek kétségtelenül hatásos része volt, amikor felolvasta a 29 nevet. Igen, ők tényleg napjaink hősei!

    A rendezvényen felszólalt Kiss László, a Gépjárműgyártók Önálló Szakszervezetének képviselője. Egyébként őt is szakszervezeti tevékenységéért rúgták ki a japánok. Rövid, de annál ellentmondásosabb beszédet mondott Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke. Ő is követelte a postások munkaviszonyának helyreállítását, még szolidaritását is kifejezte, és szidta a mostani viszonyokat, amikor is lazán lapátra lehet tenni szakszervezeti embereket. A beszédét meglepő fordulattal zárta: ez a szocializmus legsötétebb időszakára emlékeztet. Nem az a fő baj, hogy Kerpen úr udvariatlan volt az előtte álló nagyszámú munkáspárti tüntetővel szemben. A fő baj az, hogy ez egyrészt nem igaz, másrészt, ma nem ez a kérdés.

KERPEN ÚRNAK NEM TETSZIK A SZOCIALIZMUS

    A gyűlésen felolvasták Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnökének üzenetét is. Sokan várták Thürmer Gyula beszédét is, végül is sok-sok munkáspárti élén ő is jelen volt. A Kézbesítők Szakszervezete előzőleg fel is kérte. A beszédre azonban nem került sor. Úgy hírlik, hogy Kerpen úr és a BKV-s szakszervezeti szóvivő, Nemes úr nemes egyszerűséggel közölte: ha a Munkáspárt is beszél, ők nem beszélnek. A Munkáspárt elnöke némileg furcsállta a politikai rövidlátást, de gesztust tett: most nem az én beszédem a fontos, hanem a szakszervezetek közös fellépése. Nem fogok beszélni, elég jelzés, hogy itt vagyunk.

VELETEK VAGYUNK!

    Veletek vagyunk, mert igazatok van! – mondta el Thürmer Gyula a kézbesítőknek, a tüntetésen kívül. Igazatok van, amikor jobb bért követeltek. A Posta tőkései sokmilliós jövedelmükből könnyedén fizetik ki hónap végén a számlát, de Nektek be kell osztani a pénzt. Ti dolgoztok, ti érdemeltek tisztességes bért.
    Igazatok van, amikor részt kértek magatoknak a postai ingatlanok eladásából származó pénzből. Ezeket a székházakat, üdülőket nem a tőkések pénzéből építették. Apáitok, elődeitek, a dolgozó emberek béréből vonták le annak idején, hogy megépüljenek, és valamennyiünket szolgáljanak. A Posta tőkései most ezt a pénzt veszik el tőletek.

    Igazatok van, amikor sztrájkoltok. A Posta tőkései azt akarják, hogy kezes bárányok legyetek és nekik engedelmeskedjetek. De így soha nem fogtok boldogulni. A kapitalizmusban csak az a miénk, amiért megharcoltunk, amiért megküzdöttünk.

    Szolidárisak vagyunk Veletek azért is, mert pártunk Elnökségének egyik tagja, Gilicze Attila a Ti kollégátok és harcostársatok is. Mi becsületes, tisztességes embernek ismertük meg, aki kiáll értetek, minden dolgozó emberért.