Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

ALVÁLLALKOZÓK ORSZÁGA

Nem tudom, hogy Önök hogy vannak vele, de én most értettem meg, hogy kik is vagyunk mi. Magyarország az alvállalkozók országa. Sztrájkolnak a BKV-sek, az egyik fő-fő BKV-ember meg kijelenti: nyugi, semmi ok a pánikra, a buszok egy részét alvállalkozók üzemeltetik, azok meg ugye nem sztrájkolnak. Nézem a Volán-vállalatokat, amelyeket a fő okosok darabokra szerveztek szét. Nos, nem csak szétszervezni tudnak, kiszervezni is. Mondjuk, az igazán jövedelmező Volán-járatokat kiszervezik alvállalkozóknak. A rendőrséget és a hadsereget már régen nem rendőrök és katonák őrzik, hanem magáncégek alvállalkozásban. A Magyar Posta is halad a korral, nem vesződik mindennel, kiadja alvállalkozóknak. Nem folytatom. Kis országunk alvállalkozásban működik. Az alvállalkozás akár jó is lehetne, de van egy alaptulajdonsága, ami miatt mégsem jó. Az alvállalkozót nem az egész érdekli, csak a rész, az ő része. Ha az elég hasznot hoz neki, a többi nem érdekes. Valami eszembe jutott: mi lenne, ha végre fővállalkozásban irányítanánk Magyarországot?

KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS

Az újmagyar nyelvnek vannak sikeres fordulatai is. A csúnya szocializmusban tömegközlekedésnek neveztük a villamost, a buszt, meg a többit. Fújj le vele! Mennyivel szebb az újmagyar szó: közösségi közlekedés! Na, de most nem nyelvészkedni akarok. Azt mondja zsenikém, hogy össze kell hangolni a közösségi közlekedést, ezért meg kell szüntetni a párhuzamosságokat. Jól hangzik, csak nem ez a lényeg. Ugyanis nem a vasútnak kell a közúttal versenyeznie, hanem a közösségi közlekedésnek a magánközlekedéssel. Lefordítom: ha tiszta, gyors, pontos lesz a BKV, inkább otthon hagyom az autómat. Ilyen egyszerű! Egyébként semmit sem kell kitalálni. A világ más városaiban már mindent kitaláltak, át kell venni, persze, okosan. Három dolog kell hozzá, s ebben a sorrendben: politikai akarat, az állam, pénz. Jelenleg ebből az első kettő nálunk hiányzik, a pénz pedig ennek következtében magánzsebekbe megy, a közösségi helyett.

FÉLNEK A KAPITALISTÁK

Mesterházy Attila hozta a formáját. Őszintém mondom, nem értem ezt az embert. Attól még nem nyeri meg a választásokat, hogy levágatta a szakállát, ami speciel elég ronda volt. Azzal talán-talán nyerhetne, hogy megnyeri az embereket, mondjuk a baloldaliakat. Erre mit tesz derék Mesterházy úr? A múlt héten kijelentette: kell egy jó kis törvény, lehetőleg még a választások előtt, amely büntetné azokat, akik tagadják a holocaust tényét, sőt, és most fogódzkodj meg, azokat is, akik tagadják a kommunizmus által elkövetett bűnöket. Mind a kettőt, mondván, hogy a „gyalázatnak nincsen színe”. Ekkora hülyeségre még az sem mentség, hogy ezt a szép kijelentést éppen az izraeli parlament ide látogató küldöttsége előtt mondta. Gondolom, kedveskedni akart nekik. Hát tényleg nincs is aranyosabb annál, amikor nem 70-80 éves egykori ’56-osok gyalázzák a szocializmust, akinek akár lehet okuk panaszra, hanem 36 éves ifjú szocialisták, az MSZP reménységei. Ők ugyan nem éltek a szocializmusban, de apuka és anyuka igen, és ahogyan elnézem, nem igen nyomták el őket. Persze, a Fidesz is megéri a pénzét. Az ősszel éppen ők tettek volna egy kiegészítést az alkotmányhoz, miszerint “tilos a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények nyilvános tagadása, kétségbe vonása, jelentéktelen színben való feltüntetése”. A szocialisták akkor még vérszomjasabbak voltak, s az önkényuralmi rendszerek bűneinek tagadásán túl a gyűlöletbeszédet is büntették volna. A Fidesz ezt már akarta. Mesterházy úr ötletéből persze most sem lesz törvény, de ki tudja, lehet, hogy a Fidesz majd megcsinálja.
    A mi politikusaink azért még elmehetnének tanulni a nagyokhoz. A nagyobb országokban a hülyeség is nagyobb. Juscsenko ukrán elnök most javasolta éppen, hogy hozzanak létre egy szép nagy nemzetközi bíróságot a kommunizmus bűneinek elítélésére. Van ezekben a kommunistaellenes kirohanásokban valami jó is. Félnek tőlünk. Nem csinálnák, ha nem zavarná őket a szocialista múlt, és még inkább a szocialista jövő perspektívája. Mesterházy is, Orbán is, Juscsenko is, meg az összes többi kapitalista is tudja, hogy ha nem tudják a tőkés rendszert helyrehozni, Kelet-Európában, Magyarországon hosszú távon nem a Jobbik, meg egyéb szélsőjobboldali társaságok jelentik a jövőt, hanem mi, azok, akik le akarjuk váltani a kapitalizmust, amely minden más társadalmi rendnél több kárt és szenvedést okozott az emberiségnek.

THÜRMER GYULA