Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

AZ ÖNKÉNTES MUNKA MOZGALMUNKBAN

A Szabadság egyik korábbi számában A dolgozó miniszter cím alatt láthattuk Che Guevarát, aki akkor iparügyi miniszter volt, s részt vett a minisztérium által szervezett önkéntes társadalmi munkában.

Ez a társadalmi munka mozgalmunk egyik nemes hagyományát elevenítette fel.

Már Lenin, aki akkor kormányfő és a nemzetközi munkásmozgalom vezetője volt, részt vett 1920-ban a kazanyi pályaudvaron azon a kommunista szombaton, amelyről később híres cikkét írta.

Az ázsiai szocialista országokban nagyon gyakran szerveztek önkéntes munkát a legfelsőbb szintű vezetők részvételével. Mao elnök, Ho apó rendszeresen részt vettek ezeken. Itt két olyan képet közlünk, amely a maga nemében különlegesnek számít. Az egyiken Kim Il Sung látható az ötvenes években, amikor a párt vezetője és kormányfő volt, parasztokkal együtt végzett munkán, rizspalántázás közben. Ez a munka nem csak ügyességet és fizikai erőt igényel, hanem komoly gyakorlottságot is, csak olyan tudja végezni, aki sosem szakadt el a paraszti munka mindennapjaitól. A másik kép Hua Guofeng elvtársat ábrázolja egy építkezésen a hetvenes évek végén. Ő akkoriban a párt és a katonai bizottság elnöke volt. Ennek a képnek az a nevezetessége, hogy a legkésőbbi olyan felvétel, amelyet ebben a műfajban találtunk.

VIDA JÁNOS

 

 

Marx sírjánál

London északi részében van egy régi és nagyon szép temető, a Highgate temető. A 19. században létrehozott temetőben nyugszik a tudós Michael Faraday, a regényíró George Eliot. Itt van eltemetve a Dickens-család. S, itt nyugszik a marxizmus egyik megalkotója, Karl Marx is. Mellette családjának néhány tagja, köztük Jenny von Westphalen, a felesége, és Eleonor Marx, a lánya.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, aki nemzetközi megbeszélésen tartózkodott Londonban a múlt héten, felkereste Marx sírját és elhelyezte a Munkáspárt virágcsokrát.