Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

Mennyi a magyar igazság?

Nem túl divatos, de sajnos mára klisé: az elmúlt húsz évben Magyarország urai eladtak, elherdáltak, zsebre vágtak mindent, amit az előző rendszer megteremtett. Nem csak gyárakat, termelő üzemeket, mezőgazdasági központokat tettek tönkre, de önkormányzatokat, iskolákat, kórházakat is a csőd szélére – ha nem a közepére – vezettek.

Szép, gondoskodó vezetés volt ez! Persze, nem is tették önzetlenül: míg a falvak elnéptelenedtek, a gyárvárosok kiürültek, addig a jól helyezkedő hölgyek-urak jól megtömték a bankszámlájukat. A mi pénzünkből, szüleink, nagyszüleink verejtékes munkájának eredményeiből.

Talán tényleg tartanak attól, hogy Magyarország

valóban a sarkára áll, munkahelyeket

teremt, mezőgazdaságot fejleszt,

uram bocsá’, megadóztatja a bankokat?

De még ez sem volt elég, eladósítottak minket maszlag reklámokkal személy szerint, s eladósították államunkat „csak úgy” általában.

Ezért lóghatnak ma nyakunkon az IMF és az EU vérszívói. Ezért gondolhatják könnyedén: ők mindent megmondhatnak, mit, s hogyan tegyünk. Egyszerű,

s valahol jogos az elméletük alapja: adós, fizess!  S az senkit nem érdekel, hogy miből, vagyis – mint napjainkban beigazolódott – nagyon is fontos, hogy a hajdanvolt nemesi adómentesség elve mentén megmaradjanak a „kiváltságosok”. Bankok, multinacionális érdekeltségű, elképzelhetetlen jövedelmű tényezők szóba sem jöhetnek, mint potenciális adóalanyok!

Fizessen a lakosság, úgysem tud tenni ellene semmit. Próbáltak már Bukarestben és Kijevben is ellenállni a fejhez szegezett ultimátumnak, onnan is hazamentek az IMF prominensei. Hogy miért pont mi kerültünk a nemzetközi sajtó címoldalára? Bízzuk azt az összeesküvés-elméletek kiagyalóira. Vagy mégse? Romániában végül 5 százalékkal növelték az ÁFA-t, Ukrajnában 50 százalékkal nőtt a gáz ára.

Talán tényleg tartanak attól, hogy Magyarország valóban a sarkára áll, munkahelyeket teremt, mezőgazdaságot fejleszt, uram bocsá’, megadóztatja a bankokat? Ez utóbbitól mindenképpen. Hát mi lenne a „fejlett nyugattal”, ha a picinyke ország példát statuálna, s ezáltal a többi, az EU vezető országai által lenézett népnek is megmutatná: lehet máshogyan! Még a többiek is kedvet kapnának…

Hát ez nagyon nem kell az IMF-nek, s senkinek, akik azért pénzelték a rendszerváltásokat, hogy az sokat hozzon nekik, nagyon-nagyon sokat. Hová lenne a felvevő-piacuk? Hová adnának el bármi szemetet? Kit lehetne tovább zsarolni az adósság-csapdával?

Szép remények ezek, szépek. Félő, aktuális kormányunk egy ideig próbálgatja határait, de végül nekimegy a vélt-valós sorompóknak. S akkor fizet. Helyesebben: fizettet. Velünk, akik a rendszerváltásnak szemernyi hasznát sem láttuk, még a bérjegyzékben sem.

Tényleg kifizetjük?

CSEH KATALIN

Szoborparkban jártak a Frontosok

A Baloldali Front – Kommunista Ifjúsági Szövetség néhány tagja a hőségben sem akart tétlenkedni. Kirándulást szerveztek – igaz, csak úgy, hamarra, az e-mail listás keretek között – mégis, úgy tízen tiszteletüket tették a Memento Parkban.

Nem voltak sokan, egy hét alatt nehéz többeket összehozni, de még így is érkezett kaposvári fiatal is a kirándulás kedvéért. Úgy gondolták, ideje szervezni valamiféle szabadidős tevékenységet, ami nemcsak a szórólaposztásból és a tüntetésből áll, hanem kikapcsolódást is jelent, mégis kötődik valahogyan a szellemiségünkhöz. A rengeteg turista mellett – akiknek bizonyára más aspektusból mutatták be a parkot – talán csak a Frontosok voltak, akik valóban tisztelegni, történelmet tanulmányozni érkeztek a szobrokhoz. Nem, nekik nem kellettek a gagyi-árusok bögréi, a rendszerváltók „romantikus” plakátjai sem.

Kaptak mást: egymás társaságát, négy évtized emlékeit, amire lehet, s érdemes is felnézni.