Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

Fidel Castro újra a nyilvánosság előtt!

Interjút sugárzott hétfőn a kubai média Fidel Castróval – az idős politikus évek óta nem szólalt meg a helyi tömegtájékoztatásban. A kubai vezető, aki augusztusban tölti be 84. életévét, a Kerekasztal nevű népszerű tévéműsor különkiadásában szerepelt, amelyet a szigetország vezető tévéállomásai sugároztak. A több mint egyórás interjú során Castro világpolitikai folyamatokról fejtette ki véleményét, beszélt Észak- és Dél-Korea konfliktusáról és az iráni helyzetről is. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseinek iráni és észak-koreai politikája atomháborúhoz vezethet. Korábban úgy vélekedett, hogy a globális konfliktust az észak-koreai válság robbanthatja ki, de ma már inkább úgy látja, hogy ez akkor következhet be, ha az Egyesült Államok és Izrael megtámadja Iránt. “Ők olyan ellenállásba ütközhetnek ott (Iránban), amilyet Irakban nem tapasztaltak” - mondta. Castro lassan beszélt, de lezseren és meggyőzően érvelt, csak ritkán pillantott a feljegyzéseire. A kubai forradalom vezetője a múlt héten szombaton lépett a nyilvánosság elé, négy év óta először. Felkereste a havannai Nemzeti Tudományos Kutatóközpontot, és a látogatásáról fényképek jelentek meg a kubai médiában. A felvételek és a tv-műsor megnézhető a www.cubadebate.cu internetes portálon.

Tiltakozás a hadgyakorlat ellen

Kéthetes hadgyakorlat kezdődött hétfőn Ukrajna és a NATO részvételével a Fekete-tengeren. A szárazföldi, haditengerészeti és légi hadgyakorlaton mintegy 1000 ukrán katona, valamint 12 másik ország, közöttük az Egyesült Államok, Belgium és Németország mintegy 500 katonája vesz részt - áll az ukrán védelmi minisztérium közleményében. A Sea Breeze (Tengeri Szellő) kódnevű hadgyakorlatot 1997 óta tartják Ukrajnában. Tavaly a kijevi parlament nem járult hozzá a hadgyakorlathoz, 2006-ban és 2007-ben a kommunisták vezette NATO-ellenes tüntetések miatt mondtak le róla. Májusban a parlament engedélyezte az idei hadgyakorlatot. A februárban hivatalba lépett oroszbarát új ukrán elnök, Viktor Janukovics elődje politikájával felhagyva kizárta Kijev NATO-csatlakozását, de további együttműködést ígért az atlanti szövetséggel. A kommunisták nem vesznek részt az új kormányban, azonban adott kérdésben támogatják azt.

A NATO-hadgyakorlat nem ilyen, így ismét volt NATO-ellenes tüntetés a hadgyakorlat főhadiszállásául szolgáló Odessza fekete-tengeri kikötővárosban.

 

Tovább sztrájkol Görögország

Ha csütörtök, akkor sztrájk – tréfásan akár így is jellemezhetőek lennének a mostani görög állapotok, ha a történet nem lenne véresen komoly. Múlt csütörtökön a nyugdíjreform elleni tiltakozásul vonulnak az utcára a dolgozók Görögországban: a dél körül kezdődött tiltakozó megmozdulásokkal párhuzamosan a szakszervezetek 24 órás sztrájkot hirdettek. Órákra megbénult Görögország légi közlekedése, miután a mostani sztrájkhoz a görög légiirányítók is csatlakoztak. Az Olympic Air és Aegean légitársaságok összesen 82 járatot töröltek, 109 menetrendjét módosították.

A tengerészeket tömörítő, kommunista befolyás alatt álló szakszervezet azt közölte a kikötői hatóságokkal, hogy a fő görög kikötőből, Pireuszból nem indulnak hajók és nem is érkeznek oda. Figyelemre méltó, hogy még a parlamenti személyzet is csatlakozott a sztrájkhoz, más kérdés, hogy pár nappal később a görög törvényhozás elfogadta az új nyugdíjtörvényt - a kommunisták ellenezték a korhatár drasztikus emelését és a juttatások csökkentését, a szocialisták megszavazták. Lapzártánkkor a kormány munkaügyi reformja ellen kezdtek tiltakozást Görögországban.