Aktuális Cikkek
 

MAGYARORSZÁG

Ludovikás „hagyományok”

A Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy augusztus 20-án a mai Magyar Honvédség új tisztjeit az egykori Ludovika katonai iskola hagyományait követve avatják. Példának okáért a növendékek kardrántással fejezik be esküjüket. A hazáért mind halálig!

Van egy kis baj az ilyen leporolt „hagyományokkal”. Nem lehet őket büntetlenül átültetni a mai korba. Nem azért, mert manapság a kard nem rendszeresített fegyver a hadseregben, és a fiúk még megvágják magukat. Nem, nem ezért. A régi kor szokásai részei annak a történelmi kornak. Nem lehet átvenni őket, hogy lelkünkben ne azonosulnánk azzal a korral.

„Bajtársak! Be fogjuk bizonyítani, hogy nem csak hősiesen halni, hanem hősiesen élni is tudunk. Mindnyájunk szívében ezek az érzések lobognak, lelkünk egyetlen szent fogadalomban egyesül, ezért ősi szokás szerint rántsunk kardot, célunkat három szóba tömörítve kiáltsuk egy szívvel egy lélekkel: A hazáért mind halálig!” – mondta az 1939. évi tisztavatáson a rangidős fiatal hadnagy. Ő volt vitéz jákfai Gömbös Ernő, akinek apját, Gömbös Gyula miniszterelnököt talán jobban ismerjük. Nos, Ernőke kitett magáért. A tüzérséggel a keleti frontra kerül. A Szálasi-féle nyilas-fasiszta hatalomátvételkor nincsenek kéte­lyei afelől, hogy a „hagyo­mányok” mire kötelezik. Szálasi Ferenc nemzetvezető szárnysegéde lesz. A háború után 10 évet kapott a néphatalomtól, de szerencséje volt. Megszökött a szegedi Csillagból, és Ausztria őt is befogadta.

De, ha már a ludovikás hagyományoknál tartunk, van belőlük szépszámmal. Ilyen például a hálaadó istentisztelet az avatás napján. Ilyen „az ellenforradalmi emlékmű” előtti tiszteletadás.  Az emlékművet 1920. június 4-én avatták fel annak emlékére, hogy ludovikások 1919 nyarán fel­lázadtak a Tanácsköztársaság ellen. A Nemzetvédelmi Akadémia mai hallgatói tarthatnának díszszemléket is a Vérmezőn a Nemzeti Hadsereg bevonulásának évfordulóján. Ez is hagyomány volt.

Aztán a régi hagyománynak megfele­­lően ki lehet a Nemzetvédelmi Egyetem falára tenni a Ludovika egykori parancsnokainak képét.  1931-36 között a Ludovika parancsnoka vitéz Jány  (Hautzinger) Gusztáv altábornagy volt, később vezérezredes. A keleti fronton hírhedtté vált emberellenes parancsaival. „Vegye tudomásul mindenki, hogy innen sem betegséggel, sem sebesüléssel, sem fagyással el nem engedek senkit. Azon a területen, hol gyülekezésünket elrendelték, hol az újjászervezést végrehajtjuk, ott marad mindenki, míg meg nem gyógyul, vagy el nem pusztul… A rendet és a vasfegyelmet a legkeményebb kézzel, ha kell, a helyszínen való felkoncolással, de helyre kell állítani.” Ugye, kedves? 1947-ben háborús bűnösként felakasztották, de ez manapság nem lehet gond, hiszen 1993-ban a tőkés Magyarországon rehabilitálták.

1936-38-ban a parancsnok vitéz Szombathelyi (Knausz) Ferenc vezérezredes volt. 1942-ben a magyar hadsereg által elkövetett délvidéki vérengzés idején a vezérkar főnöke. 1946-ban a jugoszlávok ítélik halálra. Akkor úgy gondolták, hogy a vezérkar főnöke nélkül ekkora emberiségellenes bűntettet nem lehetett volna elkövetni. A tőkés Magyarország őt is rehabilitálja 1994-ben.

De akasszuk ki vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc vezérezredes úr képét is, aki 1938 és 1943 között volt a Ludovika parancsnoka! Senkit se zavarjon, hogy a tábornok úr Szálasi idején országos elhelyezési kormánybiztos volt. Apróság, de neki is köze volt ahhoz, hogy a magyar koronát külföldre vitték. 1950-ben távollétében életfogytiglani börtönre ítélték.

Szóval, csínján kellene bánni az ilyen történelmi hagyományokkal. A régi kor szokásai részei annak a történelmi kornak. Nem lehet átvenni őket, hogy lelkünkben ne azonosulnánk azzal a korral. Azonosulunk?

 

Hende mulat az amerikai
és brit védelmi miniszterrel

Haza Afganisztánból!

Nemzeti honvédség, Zrínyi és Bocskai, hősök és szimbólumok. Ehhez képest hova vezetett az új honvédelmi miniszter, Hende Csaba első útja? Laktanyákat vagy tiszti lakásokat nézett netán?

A világért sem! Minisztériumi irodájának átvétele után első útja Brüsszelbe, a NATO-központba vezetett, mondhatni: ment jelentést tenni. A következő vizit célja Afganisztán volt. Rövid út volt, most háromszázan, nyár végétől bő félezren hosszabb időre maradhatnak a kérdéses országban. Akár meghalni is, ugyanis az újabb magyar kontingens immár harci tevékenységet is el fog látni. Az ötszáznegyven magyar katona ellátása hiányos, a kormány által pénzelt Külügyi Intézet is elismeri: se pénz, se megfelelő ember nincs erre a misszióra.

Ráadásul az említett időponttól hivatalosan semmi keresnivalónk sincs Afganisztánban, mandátumunk lejárt. Szekeres Imre egykori emeszpés honvédelmi miniszter azonban megígérte az erősítést és maradást Amerikának. A Fidesz-kormány pedig – ugyan az előző kormányzat szinte összes döntését felülbírálja –, a „szent tehénhez”, Washington igényeinek szolgai teljesítéséhez nem mer nyúlni.

Sőt. Gazdasági válság ide vagy oda, a kormánynak van pénze öt darab spéci Mercedes terepjáró megvételére. Filléres árú, alig 130 millió forint darabja. Még a szocialisták rendelték, már a fideszesek fizetik. Teljesítik szövetségesi hűségüket Amerika és a nagy német multi felé is.

Az egész afganisztáni kaland egyébként 14 milliárd forintba kerül idén Magyarországnak. Ebből, sőt, az összeg töredékéből évtizedekre biztosítani lehetne az északi megyék árvízi védelmét.

Afganisztánban sohasem volt és most sincs semmi keresnivalónk. Nem volt ez másképpen akkor sem, amikor Moszkva adott parancsot a megszállásra, s nincs másképp ma sem, amikor Washingtonból érkezik az ukáz.

De mégis másképp van: Kádár János nemet mondott az afganisztáni kalandorságra!

 

Törvény politikusra szabva

Változtatott múlt héten benyújtott alkotmánymódosítási javaslatán a fideszes Lázár János és Kocsis Máté: e szerint a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai leszerelésüket követően nem öt, hanem csak három évig nem lehetnének polgármester- vagy képviselőjelöltek.

Miért?

Nos, a fideszes Borkai Zsolt, Győr polgármestere most szembesült azzal, hogy már az őszi önkormányzati

vá­lasztáson élne az új szabály, ami őt is érinti. Borkai 2006-ban szerelt le, addig a volt olimpiai bajnok tornász egy katonai szakközépiskolát vezetett Győrben. A polgármester népszerű ember a megyeszékhelyen, de aligha kérdéses, hogy most októberben bármely más Fidesz-jelölt is győzne.

Azonban Borkai Szijjártó Péter emberének számít, aki a miniszterelnök mindenható személyes szóvivője. Kívánságára akár honvédségi törvényt is módosítanak…