Cikkek
 

AKTUÁLIS

Elianból normális ember,
kommunista lett

Tíz éve tért haza Elian Gonzales.

A kisfiú akkor talán a legismertebb hatéves volt az egész világon, miután az Egyesült Államok és Kuba között súlyos politikai nézeteltéréshez vezetett a gyermek felügyeleti joga körüli vita.

A hajótörést szenvedett Eliant 1999 novemberében Florida partjainak közelében amerikai halászok mentették ki a tengerből. A gyermek édesanyja meghalt a tragédiában, és a család Miamiban élő rokonai maguknak követelték a fiúcskát. A Kubában élő édesapa a havannai kormány hathatós támogatását maga mögött tudva visszakövetelte gyermekét, és hosszas politikai, jogi huzavonák után az amerikai legfelsőbb bíróság döntése alapján 2000 júniusában hazavihette Eliant. (Ekkor született a híres kép is, amikor az Eliant rejtegető amerikai rokonok szekrényéből fegyveres kommandósok szedik elő a kisfiút.)

A Fidel Castrót és a kubai szocializmust bírálók hada, de különösen a Miamiban élő keményvonalas kubai bevándorlók azzal vádolták Havannát, hogy az Elian-ügyet, és magát a kisfiút is a forradalmat dicsőítő propaganda-célokra fogják felhasználni.

A kubai vezetés határozottan elutasította ezt a feltevést. S tény, a hazatérő kisfiút nem fogadta látványos ünneplés, és Castro is csak két héttel később látogatott el személyesen a családhoz. A kisfiú visszaköltözhetett apja házába, s ha időnként fel is tűnt a médiában – például amikor Fidel Castro is meglátogatta tizedik születésnapján -, nem lett „kommunista celeb”, s nem kapott előjogokat sem. Normális életet élt és él, volt úttörő, s most már a kubai Kommunista Ifjúsági

Szövetség tagja.

Egyszerű kubai srác, akit minden váddal szemben nem kihasznált a kommunista rendszer, hanem esélyt adott számára egy új, normális emberi életre.

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 334-1509; Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu