Cikkek
 

BALSZEMMEL

 

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak
a  jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy,
balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen
esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

Vörös zászló 

Pártunk egyik nagyon lelkes tagja, Dudás György keresett fel minap. Nem akármilyen tagunk ő. Olvasottsága, elméleti képzettsége sokakkal vetekszik, illetve, dehogy vetekszik, egyszerűen többet tud a marxizmus-leninizmisról, mint sokan mások. Rengeteg marxista könyvet olvasott el életében, és mindmáig hasznosítja a bennük rejlő tudást. Dudás elvtárs egy zászlót hozott. Vörös a színe, rajta sarló és kalapács, és egy ötágú csillag. Nem a mi zászlónk, de minden elemét a magunkénak valljuk. A zászló szovjet, lehetne akár kínai is, de nem ez a légyeg. A vörös a mi színünk is. A sarló és a kalapács is a miénk, a csillag is, kié is lehetne másé? Ma ez a zászló nem kell senkinek sem. Teher. Nekünk kell, mi meg fogjuk őrizni!

Erős paprika 

Az Internet tényleg csodákra képes. A televízióban sehol sem lehetett hallani előzetesen a Kádár-ünnepségről, mégis sokan eljöttek, vagy írtak, ami semmivel sem kisebb teljesítmény. Örömmel láttam egy fiatal párt, akikkel váltottam már pár levelet az Interneten, de kapcsolatunk, mint kiderült, ennél mélyebb. A kerületi látogatásaim során az egyik budapesti piacon mindig veszek erős paprika-krémet. Magyar termék, jó erős, ez kell nekünk! Nos, most már azt is tudom, hogy ezt a kedves fiatal pár gyártja. Ebben, persze, semmilyen ideológiai kötődés nincs, bár az erős paprika vitathatatlanul vörös. De lehet, hogy – ahogy Humphrey Bogart mondja a Casablancaban – „ez egy csodálatos barátság kezdete”.

3 177 138 790 FORINT  

Nincs ennyi pénz, illetve nem szabadna lennie. Ennyit fizetnek a múlt heti ötösért. Jó, nem tagadom, én is bedobtam a szelvényt, mert hátha. De ezúttal sem. Tájékoztatom kedves barátaimat, hogy az ötöst ismételten nem én nyertem meg. A négyes sem lett volna rossz, bár az csak másfél milliót fizet. A lottó szerencsejáték, nem kötelező játszani, de azért tudnunk kell, hogy tulajdonképpen mindenki játssza. Ha pedig társadalmi ügy, helyes-e „a győztes mindent visz” elv? Helyes-e, tisztességes-e milliárdokat kifizetni egy valakinek, és figyelmen kívül hagyni másokat? Szerintem nem! Jobb lenne, ha egyenlőbben osztanák el a pénzt, most pedig eleve felét odaadnák az árvízkárosultaknak. Ez lenne igazságos! 

„Legyen béke, szabadság és egyetértés” 

Semmiképpen nem azonosulok azzal, amit Gurcsány Ferenc ír az Interneten a kormány legutóbbi rendelete kapcsán, csupán szerényen megjegyzem: van érzéke a kormánynak a teátrális megoldásokhoz. A kormány úgy döntött, hogy a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot, amelyet a parlament elfogadott, ki kell függeszteni minden állami, katonai, meg ki tudja, milyen intézményben. Mi tagadás, újszerű. A katonai nem

lehet gond, mert nem maradt olyan sok, de államiból azért van egy pár. Az persze

kér­dés lehet, hogy pontosan hova is kell kirakni a nyilatkozatot. A Himnusz mellé? A Szózat mellé? Vagy fölülre? Ebben a bonyolult politikai helyzetben egyáltalán nem mindegy. Van itt egy merőben filozófiai kérdés is: mi jobb, most kinyilatkoztatni, kockáztatva, hogy a valóság nem igazolja a feltételezést, vagy várni egy kicsit, amíg a valóság igazolja a feltételezést. Döntés kérdése, de talán az utóbbi jobb. Várjunk egy kicsit!

Megyünk! 

Vasárnap reggel a CBA előtt megállított egyik beszélgető partnerem, és közölte: megyünk! Az alkalomhoz illően fel is öltözött: rövidnadrág, bakancs, „nagy-magyarországos” trikó. Az illető, úgy egyébként rendes ember, időről-időre megállít, és elmondja, hogy miért kellene nekünk, kommunistáknak együttműködnie velük. Az érveket nem írom le, mert könnyen hatálya alá esnék valamelyik frissen hozott Orbán-törvénynek. Szóval, ismerősöm is ott volt a Jobbik rendezvényén. Jó, ne kötekedjünk, nem a munkásokért tüntettek, nem is a 16 százalékos SZJA-ellen. Az ő gondjuk az, hogy pont egy éve betiltották őket. Most se volt szerencséjük. A rendőrség nem engedte, hogy az Erzsébet téren összegyűlt 200 gárdista kibontakozzon. Mindjárt elő is állítottak néhány tucat embert. Eltérően egyik-másik kormánypárti politikustól, én azt gondolom, hogy az utca is a politika színtere. Persze, nem mindegy, hogy miért megyünk oda. A Jobbik most saját ügyéért ment oda, ami neki érdekes, de a társadalomnak közömbös. Lehet, hogy holnap mi is az utcára megyünk, de az apropó biztos nem az lesz, hogy bíróság elé állították a Munkáspárt Elnökségét, hanem az, hogy bántották a magyar munkást, a magyar dolgozót.

Ez a különbség a Jobbik és a Munkáspárt között. Egyebek között.

THÜRMER GYULA