Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

A dolgozó miniszter

Eddig ismeretlen Che Guevara-kép került elő. A képet 1961. február 26-án készítették a kubai ipari minisztérium első önkéntes társadal­mi munka akcióján. A miniszter, aki akkor maga Che volt, félmeztelenre vetkőzve dolgozik.

Hol vannak ma ilyen miniszterek?

 

Az NDK idején jobban éltek

Kereken húsz évvel a német újraegyesítés után a keletnémetek egynegyede visszasírja az egykori NDK-t. A Berlin-brandenburgi Társadalomkutató Központ tanulmánya szerint a keleti tartományok felnőtt lakosságának pontosan 25 százaléka egyértelműen pozitív képpel rendelkezik a volt NDK-ról, a szocializmus legfőbb vívmányai között említve a teljes foglalkoztatást, a nők esélyegyenlőségét, a jó munkahelyi kollektívát, a vállalati üdülőket, az olcsó élelmiszereket, és – mint sokan megfogalmazták – a békepolitikát. A tekintélyes társadalomkutató központ külön fejezetben foglalkozott a kommunista, illetve a nemzetiszocialista diktatúra összehasonlításával kapcsolatos véleményekkel. Mindennek alapján a tanulmányból kitűnt: a keletnémetek háromnegyede a leghatározottabban elutasította, hogy a volt NDK-t a nemzetiszocialista rezsimhez hasonlítsák, illetve azzal egy lapon említsék.

 

A koreai nép megállította az amerikai agressziót

Hatvan éve, 1950. június 25-én tört ki a koreai háború. A nyugati média Sztálint és az észak-koreai vezetést teszi felelőssé a konfliktusért. A legfrissebb előkerült dokumentumok szerint azonban nem erről van szó: az Egyesült Államok provokálta ki a koreai háborút! Ez nem csak a történelem meghamisítása, de ami végképp nem az: 1945 óta, a koreai félsziget megosztásával, a háborúval és a blokáddal Washington 65 ezer milliárd dolláros kárt okozott Észak-Koreának. Ez az összeg a többszöröse az Egyesült Államok jelenlegi adósságállományának.

 

Kommunisták vezetik a görög ellenállást

Folyamatosan tiltakoznak a görög munkavállalók a kormány megszorító intézkedései ellen. Kedden újabb országos sztrájk volt az országban. A fővárosban a kommunista vezetésű Pame szakszervezet több ezer tagja vonult fel „fizessék meg a gazdagok a válság árát” feliratú táblákkal felszerelkezve, illetve Görögországnak az euróövezetből való kilépését követelve. Korábban kommunista aktivisták megakadályozták öt komp indulását az Athén közelében található pireuszi kikötőből. A helyi bíróság természetesen „törvénytelennek és eltúlzottnak” nevezte a tengerészek kommunista szakszervezete által meghirdetett demonstráció tervét.

A tüntetők azonban már kora reggel megjelentek a kikötőben, s – nem ülve fel a rendőri provokációnak – tiltakoztak a népellenes intézkedések ellen.