Cikkek
 

AKTUÁLIS

Tesco: Ahol a dolgozó Semmit sem számít

„A legkisebb is számít” – a Tesco jelszava kétségkívül tükrözi az igazságot. A brit multinak valóban a legkisebb bevétel avagy annak kiesése is számít. A szupermarket-lánc Magyarországon is a legtöbbet akar kifacsarni dolgozóiból: szabálytalan munkaszerződést kötnek velük, nem vagy késve fizetik ki számukra a különböző pótlékokat, s a pénztárnál dolgozókat még a vécére se engedik ki. Egyszóval a munkavállalói jogokat minden létező módon csonkítják. Aki ezeket szóvá teszi, mehet más munkahelyet keresni.

Ki tehetne ez ellen? Az állam, a felügyelőszervek rendszerint félrenéznek. Meg aztán mit számít a Tescónak egy pár tízezer forintos munkajogi bírság? (Mint ahogy a romlott vagy rossz áruért kirótt büntetésen is legfeljebb röhögnek a multi központjában.)

Harcolhatna a dolgozók védelmében a szakszervezet? Természetesen. A Tesco ezért most minden létező módon gátolja, hogy a munkavállalók egységesen lépjenek fel vele szemben.

Legutóbb a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete alelnökét nem engedték be a telephelyekre. Mislai Istvánt – aki egyben a Tesco Global Áruházak Zrt. munkaügyi vezetője – szakszervezeti szerepvállalása óta a cég vezetése gyakorlatilag az összes telephelyről kitiltotta. Van ugyanis egy olyan, a cég menedzsmentjének szóló belső utasítás, mely szerint a szakszervezeti alelnökkel sem szóban, sem írásban nem lehet kapcsolatot tartani. Az el­múlt közel fél évben négy szakszervezeti

tisztségviselőt rúgtak ki mondvacsinált indokkal, rendkívüli felmondással. A szakszervezet folyamatosan kifogásokkal él a munkáltató intézkedéseivel szemben, jelenleg 11 ilyen kifogás van a munkáltatónál, és további 5 bírósági per van folyamatban az érdekképviselet és a Tesco között.

Ciprusi szolidaritás a Munkáspárttal

A világ számos kommunista és munkáspártjához hasonlóan a Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártja (AKEL) is tiltakozott a magyar Büntető törvénykönyv módosítása ellen. Az AKEL mély aggodalmát fejezi ki, hogy a “kommunizmus bűneit” egybemossák a nácizmus bűneivel, a holocausttal. Nem lehet egyenlőségjelet tenni a kommunizmus vélt bűnei és a holocaust közé, hiszen épp a Szovjetunió, illetve a Vörös Hadsereg volt az, aki véget vetett az emberiség történetében példátlan náci rémuralomnak, és meghatározó szerepe volt az antifasiszta erők győzelemében – olvasható a Munkáspártnak eljuttatott közleményben.

A ciprusi kormányzópárt szerint a Btk. módosítása is része a tőkés erők azon törekvésének, hogy egyenlőségjelet tegyenek a kommunizmus és a fasizmus közé, hogy eltöröljék a szocialista időszak emlékeit és megmásítsák a történelmet. A magyar parlament döntése támadás a demokrácia, a szólásszabadság ellen, amely ma elsősorban azt szolgálja, hogy elvonják a figyelmet a kapitalista válság valódi okairól és okozóiról.

A ciprusi kommunisták támogatják a Munkáspárt küzdelmét és szolidárisak magyar elvtársaikkal.

A Magyar Kommunista Munkáspárt központi politikai lapja. Szerkeszti a szerkesztõbizottság. Szerkesztõség: 1082 Budapest VIII., Baross utca 61.; Telefon: 334-1509; Telefax: 313-5423;
A Szabadság e-mail címe: info@aszabadsag.hu; internetcím: www.aszabadsag.hu
Kiadja: a Progressio Kft., a kiadásért felelõs: Vajda János igazgató; ISSN 0865-5146

A Munkáspárt internetcíme: http://www.munkaspart.hu