Aktuális Cikkek
 

MOZGALOM

Pártépítés egyszerűen

Úgy gondoltam, megírom a kedves olvasóknak tapasztalataimat, amelyeket a Munkáspárt népszerűsítése terén szereztem. Mint az köztudott, a jelenlegi politikai helyzetben ugyan nem sok babér terem pártunk számára, viszont ha ügyesek vagyunk, és jól ki tudjuk használni lehetőségeinket, nagyon sokat nyerhetünk. Egy pillanatra se felejtsük el, hogy a mi térfelünkön pattog most a labda, és nekünk kell lecsapni. Ezért javaslom minden olvasó, aktivista, szimpatizáns számára, hogy küldjék be tapasztalataikat a lapba, akár beszámolóként, akár egy történetbe foglalva. Én megteszem az első lépést, és megosztom mindenkivel, én hogy csinálom.

Mindenekelőtt: minden párttag részéről szükséges elvárás, hogy lehetőségeikhez mérten vegyenek részt a párt népszerűsítésében. Sokan mondják – párton belül is –, hogy el vagyunk öregedve, mit csináljon az egyszerű párttag vénségére? Nos, nagyon is sok mindent tehet, és ehhez még valami hatalmas tettet sem kell véghezvinni. Egyetlen tégla is segít a vár felépítésében!

A magamfajta „fotelforradalmárok” még látták a Munkáspártot az országban elég sok helyen (amikor jobb helyzetben volt a párt) – jómagam is egy május elseje kapcsán jutottam el a mozgalomhoz, és a mostani majálison, bár nem volt valami látványos, de fogtunk jó fél tucat komolyan érdeklődőt, akikkel most már csak a kapcsolatot kell tartanunk.

Alapvető dolog tehát, hogy a párt legyen mindenütt ott, ahol lehet. Értem ez alatt azt, hogy nemcsak országos szinten lehet színvonalas munkáspárti rendezvényeket szervezni – a választási eredmények is azt mutatták, hogy ahol a párt jobban állt, ott rendszeresen voltak ilyen események.

Túrkevén ilyen a Munkás Kupa, de nálunk Miskolcon például volt gyereknap és Mikulás-ünnepség is, ami nem a szó szoros értelmében vett pártrendezvény, de propagandaértéke van. Az ilyesmi megszervezése azonban jó szervezőkészséggel megáldott, esetleg jó ismeretségekkel rendelkező alapszervezeti vezetőt kíván.

Más kérdés, ha az utcára akarunk kimenni. Tapasztalataim szerint az idősebbek itt is nehezebben mozdulnak, pedig van, ahol az ő segítségükre is nagy szükség lehet. Elnöki látogatásokkor idősebb elvtársaink például remekül szót tudnak érteni azokkal a nyugdíjas tömegekkel is, akik jellemzően az MSZP bázisát alkotják. Egy-két mondat váltása után többnyire pozitív jelzővel szolgálnak – mi pedig egy grátisz Szabadság újsággal. De idősebb párttagjaink rendszerint járatosak szakmai kérdésekben is. Bátorítsuk őket, hogy szóljanak hozzá a helyi sajtóban egy-egy témához, amiben ők is jártasak! Menjenek el a párt képviseletében különféle konferenciákra, és szólaljanak fel! Esetleg a párt is szervezhet sajtótájékoztatót, melynek gerincét persze szakavatott elvtársunk véleménye adja.

Persze a legjobb rendezvény se ér semmit, ha senki nem tud róla. A választások után meg lett hirdetve az Internet meghódítása – aki járatos a technikában, vegye ki belőle a részét! Hozzunk létre minden megyében legalább egy megyei weblapot, amely legyen naprakész, jól karbantartott, s ami fontos: működő e-mail címet is adjunk meg! A weboldalon ne legyen semmi felesleges sallang, egyszerű, jól áttekinthető lapra van szükség. Aki esetleg nem ért hozzá, az regisztráljon a közösségi oldalakon. Az Iwiw-en, a myVIP-en, a Facebook-on, sőt a Twitteren is fent van a Munkáspárt! A Facebook-on ráadásul van egy ragyogó opció is: bármelyik felhasználó, aki csatlakozik a Magyar Kommunista Munkáspárt névre hallgató csoporthoz, hozzáadhat egy eseményt a párt eseménynaptárához. Így nem kell megvárni, míg a párt weblapjára kikerül, vagy míg A Szabadság újság le nem hozza: azonnal lehet népszerűsíteni bármilyen, központi vagy helyi eseményt! Hasznos funkció még, hogy nyomon tudjuk követni, kik jelezték vissza, hogy ott lesznek az eseményen: ha eljönnek, megbeszélhetünk velük egy találkozót is, s ezzel tovább mélyíthetjük kapcsolatainkat szimpatizánsainkkal! Akik jobban szeretnek írni, azoknak ajánlom a blogvezetést. A blog egy internetes napló, amit bárki olvashat, és véleményt is fűzhet hozzá. Jó ideje működik a Balszemmel blog, mintaképpen érdemes megnézni: http://balszemmel.blogspot.com. Van még valami, amit érdemes eltanulni a politikai ellenfelektől: szimpatizánsaik minden hírportálon sorra írják a kommenteket (ez többnyire az szokott lenni, hogy a Jobbik ezt meg azt mondta ebben a témában – bár van, hogy olyan témákhoz is írnak ilyen hozzászólást, aminek a tárgyhoz semmi köze. Ilyen volt például Gaudi-Nagy Tamás első felszólalása is a parlamentben – de ezt már csak gúnyosan teszem hozzá). Tegyük mi is ezt! Példa: cikk egy kilakoltatásról. Azonnal írjuk meg kommentben, hogy mi a helyzet az Otthonvédőknél e témában, s persze a Munkáspártot is írjuk oda.

Írásomat úgy kezdtem: a labda a mi térfelünkön pattog. Én most feldobtam a magas labdát, elvtársak, tessék lecsapni!

 TÓTH DÁNIEL

 

In memoriam Jelenics József

 

78 éves korában váratlanul elhunyt Jelenics József, aki a felszabadulás óta aktívan vett részt a magyar munkásmozgalomban, különösen az ifjúsági és úttörőmozgalomban.

A szocialista évtizedekben főleg Angyalföldön végezte tevékenységét, a rendszerváltás után pedig jelentős érdemeket szerzett a párt óbudai újjászervezésében.

Alapító tagja volt a Május Elseje Társaságnak. Az elmúlt két évtizedben többekkel együtt az úttörőmozgalom örökségét ápolta. Rokonai, barátai és elvtársai 2010. június 26-án, 11.45-kor vesznek tőle végső búcsút az óbudai temető szóróparcellájánál.