Aktuális Cikkek
 

TÁRSADALOM

Egymást tápláló szélsőségek

Utálják egymást és egyben egymásból élnek – Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja és Vona Gábor Jobbikja élősködik szlovákon és magyaron egyaránt ebben a sajátos szimbiózisban. A két ország szélsőjobb oldala abban is egységes, hogy jóban-rosszban hazája tőkésosztályát szolgálja.

„Ne hagyjuk, hogy a szomszédból ellenség váljon” – szól a felirat a szlovák nacionalisták választási plakátján. A jótét bajuszosból fenyegető gárdistává váló képjáték üzenete egyértelmű: rettegj szlovák választó, mert jönnek a magyarok.

Tucatnyi kilométerrel arrébb ott virít a magyar elvtestvérek plakátja is, mely a Magyarországra törő bocskoros tótot és a fess árpád-sávos pajzsú vitézt ábrázolja. Üzenetét magyarázni sem kell: Nagy-Magyarország kell, Trianon a múlté, olyan ország nincs is, hogy Szlovákia.

A magyarok undorító, szőrös lovakon a Kárpát-medencébe érkezett jöttmentek, a Jobbik a Fidesz gyermeke, Orbán Viktor neofasiszta, Vona Gábor pedig neonáci – üvölti bele a szlovák és a hírre szintén ugró magyar médiába Ján Slota.

A szlovák nem nemzet, saját történelmük sincs, Szlovákia ma a legsötétebb etnikai gyűlöletkeltés európai mintaországává vált – rikoltja Vona Gábor, a lelkes magyar és szlovák újságírók tetszésére.

Betiltott gárdisták és nyírségi „nemzetőrök” vonulnak Révkomárom utcáin. Természetesen csak megemlékezni jönnek Szlovákiába a magyar nemzeti ünnepről, s nyilván nem is veszélyesek, hiszen mind a két ország rendőrsége bambán bámul, legfeljebb félénken igazoltat. A fényképezőgépek közben csattognak, a kamerák veszik a menetet. A tévében már előre megírt beszédeket hallhatunk hungarista provokációról, illetve szlovák rendőr-attakról.

Ján Slota Trianont éltető táblákkal rakja tele Szlovákiát Kassától Pozsonyig, kiemelten a magyar többségű területeken. Busszal érkezik a magyart gyalázó csőcselék, hogy aztán Slota honvédő hazafiakról, Vona pedig magyargyilkosokról üvöltsön.

Üvöltésük aztán szavazatokat ér, hiszen könnyebb magyart vagy szlovákot gyűlölni, mint a szegénység igazi okait keresni – mellesleg szlovák és magyar szélsőséges egyben azért egységes, a cigánygyűlöletben. Könnyebb történelmet kihasználni és megcsúfolni, mint elismerni, hogy Trianon döntnökei ugyanúgy játékszernek használták a szlovákot és a magyart.

Slota és Vona pártját Szlovákia és Magyarország kapitalizmusa szülte és tőkés kormányai hagyták megerősödni – a sors és a kelet-európai rendszerváltások sajátossága, hogy ebben mindenhol a magukat baloldalinak nevező pártok jártak az élen. Ők meg megszolgálják bérüket: szóljon a belpolitika gyűlöletről és ne az állami korrupcióról, a multik mindenhatóságáról, a válságkezelés címén ellopott milliárdokról. De feledjék Slota 180 millió forintot érő luxusautóját és Vonáék semmiből lett kampány-millióit is.

Szlovák kommunista válasz 

Valójában nem a nemzetek és nemzetiségek, hanem a nagytőke és a dolgozók között húzódnak választóvonalak – Szlovákia Kommunista Pártja (KSS) ezt a határozott álláspontot fogalmazta meg választási kampányában. A június 12-i voksoláson egyedül a kommunisták indulnak ténylegesen baloldali programmal, Jozef Hrdlička pártelnök szerint a KSS az egyetlen garancia a valódi baloldali és szociálpolitika megvalósítására. A jelenlegi kormány semmit sem tett a dolgozókért, akik a nyugat-európai bérek egyötödét kapják.

Szlovákiában az emberek helyett a gazdaság 90 százalékát tulajdonló privilegizált réteg van hatalmon. A tényleges gazdasági hatalom annak a körülbelül 200 vállalatnak és pénzintézetnek a kezében van, amelyek tulajdonosait senki sem választotta - fogalmazott Hrdlička.

A szlovák kommunisták államosítanák a stratégiai vállalatokat, és erős állami szektort alakítanának ki. A párt ellenzi az afganisztáni szerepvállalást, és tiltakozik az ottani szlovák katonai kontingens létszámának emelése miatt.